B.





Küçükken öğrendiğim bir şarkıyı çok severim .

“ Kuğular cevap verin siz “
“Zambaktan gemilersiniz “
“ Gittiğiniz sahillere “
“ Beni götürmez misiniz ? “

Denizin kabaran dalgaları arasında uzaktan bir ses geliyor . Martılar balık buldular herhalde , dedim . Bu çığlıklar birkaç defa tekrarlanınca martı ötüşü olmadığını fark ettim . Suyun üzerinde beyaz bir kütle vardı . Dürbünle baktığımda gördüm ki bu gayet iri ve beyaz bir kaz . Acaba kuğu mu diye tekrar baktım . Hayır , boynu kısa fakat heybetli bir hayvan.. Suyun üzerinde yüzüyor . Yabani bir kaz olsa değişik renkler olur diye düşündüm . Halbuki bu kaz süt beyazdı. Bembeyaz yaban kazı olur mu ? Acaba yaralı mı ? Neden bağırıyor ?..

Yıllarca bu sahillerin yaşlı bir konuğu olarak hiç böyle bir tablo ile karşılaşmamıştım . Yunuslar , orkinoslar görmüş ama denize gökten inen bir kaz ile tanışmamıştım . .

Sonra akşam oldu . Gece karanlık bir perde gibi denizin koyulukları üzerine çöktü . Vakit hayli ilerlemişti ki birden deniz üzerinde yankılanan çığlıklarla irkildim . Gecenin bu saatinde yükselen ayın ışığında gündüz gördüğüm kazı hatırladım .

Beyaz kaz ağlıyordu . Belki sürüsünden ayrı kalmış , belki aç , belki yaralı … Bu ızdırabın ve çığlıkların muhakkak bir sebebi vardı . Çok duygulandım ama elimden bir şey gelmiyordu . Denizin karanlık sularının üzerinde beyaz bir kaz yapayalnız ve yardım istiyordu .

Sabah olunca kazı göremedim . Aradan birkaç gün geçmiş ve tekrar evime dönmüştüm ki denizin üzerinde bu defa iki kocaman kazın yüzdüğünü farkettim . Ama öyle sakin ve huzurlu bir gezi ki sormayın ..

Birkaç gün önce işittiğim o hıçkırıkların ve çığlıkların sebebini şimdi anlamıştım . Eşini bulmuş ve ayrılık şarkıları artık dinmişti .
Kızım hemen elinde bir ekmek torbasıyla deniz kenarına koştu ve parçalayarak suya attı.

Neyle besleniyorlardı ? Karınlarını nasıl doyuruyorlardı ? Balık tutabiliyorlar mıydı ?
Kafamızda sorguladığımız bir çok mesele o bir çift kaz için sanki yoktu .

Onlar için en önemli sorun olan ayrılık bitmiş , birbirlerine kavuşmuşlar ve denizin açığında zambaktan gemiler gibi süzülerek yüzerken sanki birbirlerine aşk şarkıları söylüyorlardı .
( Yalnız Kazın Çığlıkları başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 9.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu