Tema
Üye Ol Giriş Yap
Anasayfa Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
(0 oy)

Gesi Bağları Ankara'nın Bağları Derken

Gesi bağları, Ankara'nın bağları derken...

     "Atom ve molekülleri bir arada tutan kuvvete kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar kovalent bağ ve iyonik bağ olmak üzere iki ana grupta toplanır.  
     Kovalent bağ, iki atom arasında, bir veya daha fazla elektronun paylaşılmasıyla karakterize edilen kimyasal bağın bir tanımıdır. Genellikle bağ, ortaya çıkan molekülü bir arada tutan ortak çekim gücü olarak tanımlanabilir. 
     Bir metâl ile bir ametâl arasında elektron alışverişiyle oluşan bağa iyonik bağ denir.
Elektron veren element verdiği elektron sayısı kadar (+) iyon, elektron alan element aldığı elektron sayısı kadar (–) iyon değerliği kazanır."
  Üzüm bağlarının haricinde, bir de bu tür bağlar olduğunu, lise yıllarında kimya dersimizde öğrenmiştik.
Atomlar arasında var olan bu bağlar nedeniyle, elementler, metaler ve onlardan üretilen araç gereçler; yapısına uygun bir duruş sergiliyor, bozulmuyor, asırlardır insanlığa hizmet ediyor.
     İnsanın da kendisiyle, çevresiyle, evrenle ve diğer insanlarla olan çeşit çeşit bağları var.
Bu bağlar kısmen kayboldu, yara aldı, gizlendi ve şekil değiştirdi. Cismen ve ismen insan kaldık fakat, fonksiyonel olarak / duygusal enerji olarak sosyal yaşamdan çekildik. Yani tedavülde; aslına uygun insan olarak yokuz.
Bu bağların hepsini hemen sayamasak da özetleyelim:
Sevgi bağları, saygı bağları, muhabbet bağları, dayanışma bağları, yardımlaşma bağları, güven bağları, eskimeyen dostluk bağları.
     Enflasyon, geçim derdi, yaşam mücadelesi, doyumsuzluk, hazımsızlık, baş olma sevdası, biriktirme hırsı, diğerinden farklı olma hezeyanı, güzel, güçlü ve varlıklı yaşama beklentileri; atomların kimyasal bağlarını bozamasa da, insanoğlunun hem kimyasını hem de sosyal bağlarını yerle bir etmiştir.
Bağların kopuşunu, elbette ağlayarak tamir edemeyiz. İnsanız; düştüğümüz yerden kalkma yükümlülüğümüz var.
Kalkalım ve yürüyelim hep birlikte...
Yaşamak, yaşatmak ve insan olarak göçebilmek için.
23.08.2018
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis
Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
0 (0 oy)
  • Yorumlar 0
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com

Gesi Bağları Ankara'nın Bağları Derken

Ali R.MALKOÇ Ali R.MALKOÇ