Bencil oluş sizi doğaya doğru yönelim içinde tutar. Bencil oluşunuz doğaya yönelme ve sağlama bilinciniz olan öznelliktir.

Doğaya istek sel yönelimle olmak, potansiyelli olmaktır. Kişinin potansiyelle olması kişideki potansiyelin kişideki istek eğimli alan üzerine bindirişle (modüle-bilgi-bilinç) olmasıdır.

İlk sel kişi doğaya yönelirken yalın bir bencillikle yönelir. Sosyal kişi geride çocuk bakıcısı, güvenlikçi bırakarak pusu atıcı gözcülerle birlikte ava çıkar. 

Yani kişi bu tarz sosyal oluşun üsteli yansıması içinde doğaya yönelir. İşte bu tutum kişideki gruba bağlılık bencilliğini oluşturur. 

Gruba eğim akısı, kolektif alan içinde kişilerin "bencilliğine atıf yapar." Atıf etrafında çevrimle nen kişiler grubu oluşur. Çevrimli bencil bağlacın bir grup gücü vardır. Grubun da kişiler üzerine dışsal bir özgeciliği vardır.

Sosyal bileşimli üstel durumların zamana bağlı açılımları içinde depo enerji ve artık zaman vardır. Depo enerjili artık zamanın da üretim ilişkisi ve üretim hareketi vardır. 

Kolektif alanlar kolektif birim zaman gibi parçalı oluşlarla (organize iş bölüşümüyle) vardır. Kolektif alan güncel oluşa bağlıydı. 

Kolektif alan, kolektif alana bağlı üstel durum içinde ilkin üretim ilişkileri içine girdi. Sonra kolektif alan dıştan gruplar arası ilişkiyle "üretim hareketinin içine girdi. 

Üretim ilişkisi iç sel bir girişmeydi. Üretim hareketi dıştan gruplar arası bir girişmeydi. Besin bulma işi izole yapılarla birlikte daha düzenli bir grup eğilimine dönüşmüştü. Besin bulma ve güvenlik grup eğiliminin bel kemiğini oluşturan bileşenlerdendi. 

Grup davranışının öznel oluşu bir yanaydı. Grup davranış içinde besin bulma, güvenliği sağlama ilişkisi üzerinde doğanın belirleyiciliği vardı. Ve doğanın hemcinslerimizi doğa içinde sürüklemesi vardı. 

İşte hemcinslerimiz üretim ilişkisi ile ve üretim hareketi ile grup gücünü, toplum yapmanın bilinci içine soktular. Doğanın baskı basınç ve sürüklemesini üretim yapısıyla aştılar.

Hemcinsler totem alan içinde üretim ilişkisini kurmuşlardı. Yine hemcinsler gruplar arası ittifakla da üretim hareketini ortaya koydular. Yani hemcinsler totem meslekleri ile totem meslekleri arası girişmelerin belirleyiciliğiyle, üretim hareketini ortaya koydular. 

İşte üretim ilişkisini ve üretim hareketini ortaya koyan hemcinslerin üreten grup gücü yapısına "toplumsal yapı" denir. 

Üretim hareketinin tabanında yine bağıl bir kolektif birim zamanlı transfer emek bağlacı ile kolektif birim zamanın belirleyicilikleri vardı. 

Grup gücü gibi toplum sal alanın da bir üst yapısı vardı. Üreten üst yapıdaki üstel yansımalar; "mülkün sahibi" söyleminde olduğu gibi daha farklı üstel yansımaların doğmasına neden olacaktı. 

Örneğin, kolektif yapı içinde kolektif zenginliklerin çoğalması türünde deneyimler birikecekti. Deneylerin depo edilmesiyle bilgi birikimi, bilgi kullanımı vardı. 

Böylece kolektif akıl, kolektif yapabilirlik vs. hızlandı. Doğaya karşı bağımlılık da oransal olarak azaldı. Artık doğadaki ceylanın, elma ağacının kendilikten yetişmesini beklemek yerine, çoban olarak ceylanı besleyip, tarımcı olarak ağacı yetiştirecekti.
( Hemcinslerin Tarihi 4 başlıklı yazı bayram-kaya tarafından 3.01.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu