Totemi sosyal alan, korunan kültür çevrimiyle az çok yerleşiklikti. Çok az kaos içeriyordu. Bu düzenli sosyal alan çevrim içindeki "artık zaman", üretim yapabilme gibi yeni ve çok hızlı bir değiştirici dönüştürücü olguları ortaya koymuştu.

 

Böylece totem dönem içindeki hemcinslerin; üretim ilişkisi üzerinde üretim hareketini, üretim hareketi üzerinde ittifakı, uygarlığı ve insanı ortaya çıkarmasıyla adeta tarihi misyonu sona eriyordu.

 

Üretim hareketi tam bir bölgesel dışa açılma ve totemi gruplar arasında sosyolojik bir dışa açılma hareketiydi. Hemcinsler dönemi insan ve insanın köleci uygarlığıyla tarihi sahnede çekilecekti.

 

Sürü hareketi daima açılıp kapanan parçalı bir öbek (grup) hareketi görünümü verir. Sürü hayatı daha çok savunma biçimi olup, sürü hiyerarşisine, grup gücüne boyun eğilen bir dönemdi.

 

Yine sürü dönemi çoğu deneyim ve müktesebatın düzenli olarak biriktirilemediği zamanlardı. Sürü hayatı eleğin su tutmayıp sadece ıslanması gibi bir durumdu.

 

Sürü hayatı belli belirsiz bulutumsusu bir izolasyon alanını oluşturur. Fakat bu bellisiz izole alan kendi içinde kapalı bir iletişim ağı oluşamaz.

 

Yani sürü davranışının oluşturduğu üs sel durumlu sürü sel alan, hemcinsler üzerinde fazla bir kapasite oluşturamıyordu.

 

Hemcinslerin yaşamı üç farklı derişim alanıyla totem dönem öncesini, totem dönemi ve ittifakı dönemi ifade eder.

 

Ancak hemcinslerin yaşamı totem dönemle birlikte, hem totem dönemin izolasyon şartlarını taşıyan üs sel durumla üs sel durumlu izolasyon devinmesi kazandı. Hem de izole bir üs sel devimin kapasite ve ivmesini kazandı.

 

Totem dönem grubun sosyolojisini yalıtıma yapan izole-karantinalı bir dönemdir. Yalıtıma dönemi totem grubu sürüden ve başka grup sal sosyolojisi olan öbeklerden ayırır.

 

Totemi alan diğer totem gruplardan, diğer sürülerden ayrılmakla izole bir sosyal bağışıklama dönemidir. İzole dönem "totem kültürü" ortaya çıkarmıştır.

 

Kültür, gelişme açısında hemcinslere mesafe aldıracak izole alanlı bir süreç etkiydi. Bu izole alan totemi alandır. Bu izole alan atalar müktesebatıdır.

 

Bu izole müktesebatlar bizden ve bizden olmayanları yani kendi aitlerini ayırt etmeyi; aiti olmayanları da kendinden saymamakla onları avlayıp yemeyi, onlara dokunmamayı içerir.

 

Hemcinsler yamyamlıklarını üreten ilişkileri sayesinde aşabilmişlerdir. Üreten hemcinsler ürün fazlası yiyecekleri karşı yamyamlara canlarını kurtarmak için kurban olarak verdiler.

( Hemcinslerin Tarihi 14 başlıklı yazı bayram-kaya tarafından 21.01.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu