Deneme edebi türler içerisinde en çok sevdiğim türdür;kısadır,yalındır,subjektiftir,kanıtlama amacı gütmez,yazanı da okuyanı da rahatlanıp  onlara farklı bakış açısı kazandırır.Kendi doğrularını açıklama gereği duyan yazar,bazen bir konuyu açıklarken sonuca bağlamaz,okuyucuya bırakır. "Bana göre,bence,fikrimce,demek istiyorum ki, kısacası"gibi kelimeleri sıkça kullanır.
Her konu  hakkında yazılabilir  çünkü her konuda herkesin bir fikri vardır: Bilim,din,sanat,edebiyat,politika, günlük yaşam(spor,eğlence,yeme-içme).

Deneme türüne benzer olup ancak sıklıkla  karıştırılan tür ise,makaledir.Makalenin en belirgin özelliği kendi alanlarında uzmanlaşmış kimselerin yazmış olmalarıdır..Okjektiftir,kanıtlanabilir,sayısal veriler ve çeşitli raporlar,tutanaklar delil olarak sunulabilir.Benim kanser hakkında,verem hakkında veyahut uzay hakkında bilimsel bir makale  yazacak  kadar bilgim yok örneğin.
Daha basit örnek verecek olursak aile hekim denemedir; kulak,burun-boğaz uzmanı makaledir.
Sınıf öğretmeni denemedir,matematik veya fizik öğretmeni makaledir.
Düz işçiler denemedir,mühendis ve mimar  makaledir.

Gel gör ki edebi türler içerisinde şiirden sonra en az okunan türdür,bu da birbirlerimizin fikirlerine değer vermediğimizin en güçlü göstergesidir.

Yazmaya yeni başlayan tüm arkadaşlara öneririm deneme okumalarını ve yazmalarını.
( Deneme başlıklı yazı berberce tarafından 25.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.