Oruç Bizi Tuttu Mu Acaba?

KAZIM ÖZTÜRK

ÖZTÜRKÇE

[email protected] 

[email protected]  

[email protected]

semazen.net        

 

ORUÇ BİZİ TUTTU MU ACABA?

 

Oruç mu bizi tutuyor, biz mi orucu? Namaz mı bizi kılıyor biz mi namazı? Kur’an mı bizi okuyor, biz mi Kur’anı?...

Evet bugün Ramazanın 15’i. Yarısı geçti oruç ayının. Gelecek, geliyor derken geldi ve yarısını bile bitirdik. Allah kısmet ederse kadir gecesini kutlayıp, Bayrama sağ salim kavuşacağız. Hani, “On bir ayın sultanı, gufran ve mağfiret ayı, Kur’an ayı, on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, son on günü Cehennemden azat olmak” diyoruz ya. Ramazanı yere göğe sığdıramayız ya. Evlerimizde sanki kıtlık olacakmış, ebediyen aç kalacakmışız gibi  baklavalar, börekler hazırlanır ya. İftarlar için lokantalarda rezervasyon yaptırırız, ramazan gelince fellik fellik lokantaları gezer güya iftar yaparız ya!

Soframıza kaç tane fakir, aç, açık, muhtaç, garibanı misafir ettik? Ediyoruz? Veya onlara kendi yediklerimizden yediriryor, giydiklerimizden giydiriyor muyuz? Akrabalarımızdan kaç tanesinin elinden tuttuk? Sokağımızda, mahallemizde, semtimizde, şehrimizde- ki yardım ve destek en yakından başlar- ülkemizde ve diğer ülkelerde bulunan insanlara veren el oluyor muyuz? Olduk mu?

Ramazanı dilde mi bırakıyoruz, yoksa eyleme mi geçiriyoruz? Sadece akşama kadar aç ve susuz kalarak oruç tuttuğumuzu mu sanıyoruz? Oruç; bedeni yalnızca aç sususz bırakmak değildir. Tabii bu da var ama asıl olan; gözümüze, kulağımıza, elimize, ayağımıza, kalbimize, beynimize yani bütün bedenimize ve duygularımıza oruç tuturmak önemlidir.

Akşam ezanı okonunca orucumuzu açmanın adı iftardır ama asıl iftar; gönlümüzü sevgiyle insanlara açmak, merhamete kapı aralamak, cömertlik damarlarımızı açmaktır. Dahası ruhumuzu, beynimizi, aklımızı; tefekküre, okumaya, aklı terletmeye, Hakkı ve hakikati bilmeye açmak.

Takvimlerde İmsak ifadesi vardır. Her takvimin ilk sırasında bu ibareyi görürsünüz. İmsakiyelerde önce gözümüz imsaka dikilir. Çünkü imsak vakti gelince biliriz ki oruç başlamıştır. İmsak; tutmak demektir. Yemeyi tutmak, içmeyi tutmak. Sadece bu mu? Hayır İmsak; bir nevi kapatmaktır. Yani; her türlü olumsuzluklara, yanlışlıklara, günaha, şeytanî işlere, taguta götüren eylemlere, firavunca tavırlara, kine, intikama, hınca, öfkeye…kapımızı kapatmaktır.

İftarı ve imsakı tam anlamıyla yerine getirdiğimiz zaman oruç bizi tutmuş olur. İhsanı, ikramı, iz’anı, irfanı, imanı, islamı tam yaşadığımız vakit oruç bize değer verir. Orucun bizi tutması, Ramazanın bizden hoşnut olması demektir. İşte o zaman Bayramı hak ederiz. İşte o vakit Kadirin kıymetini bilmiş oluruz ki böyle olan Kadirler, bizim geçmiş günahlarımızın bağışlanmasına vesile olur.

Orucun tuttuğu kullara Rabbim de: “kulum” diyecektir. Oruç güzelliğini Ramazandan sonra da devam ettirmek umuduyla tüm gönül dostlarımı şiirimle baş bırakarak hayırlı günler dilerim.

 

 

( Oruç Bizi Tuttu Mu Acaba? başlıklı yazı Öztürkçe tarafından 27.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.