Canlıların yaşayabilmesi için havaya,suya ve toprağa  ihtiyaç vardır.Besin de var diyebilirsiniz ama besinin oluşabilmesi için bu üç etken gereklidir.O yüzden toprağa biz "ana"diyoruz tüm gıdalarımızın kaynağı olduğu için.Bu üç bileşen evreni evren yapan tartışmasız bir gerçektir.

"Bir bardak su bir lira olur mu?"diyerek bas bas bağırıyordu geçtiğimiz akşam tanınan bir haber kanalının spikeri,  kulağa biraz abes geliyor ama  gerçekleri değiştirmeye yetmiyor bazı veryansınlar.Eskiden lokantalarda ve kahvelerde istemesen bile bir bardak su   koyarlardı masana,tabi eski çamlar artık bardak oldu herşey ticari rekabette kendini buluverdi.
Suya da haksızlık yapmayalım şimdi,canlılara hayat verdiğine göre neden onun da bir bedeli olmasın? Onun başı  kel mi? Adam kuzu pirzola yiyecek, baklava yiyecek,döner yiyecek,lahmacun yiyecek  ve su içecek,su gücenmez mi buna? Demez mi "ben olmasam yedikleriniz boğazınızda kalacaktı hem ben olmasam hiçbir şeyi sindiremezsiniz ama sizin bedeliniz var benim yok, beni  bedava lıkır lıkır içiyorsunuz."
Yemek yapabilir misiniz su olmadan? Çay içebilir misiniz? Yaşayabilir misiniz?" Bu soruların hepsine verilebilecek tek cevap büyük harfle:"Hayır."
Bazı köylerimizde su bedava ama bunu suiistimal edenler yok mu,var.Böylece su tasarrufu yapabilmek mümkün mü suyun kıymetini bilmeden?

Su ile ilgili bazı deyimlerimiz:
Aralarından su sızmamak,elini sıcak sudan soğuk suya sokmamak,başından kaynar sular dökülmek,ekmek elden su gölden, bin dereden su getirmek,bir bardak suda fırtınalar koparmak,bir kaşık suda boğmak,planları suya düşmek...
Herkesin bildiği ve sıkça kullandığız su ile ilgili atasözlerimiz ise;
Akan su yosun tutmaz,su akar yatağını bulur,su testisi su yolunda kırılır,taşıma su ile değirmen dönmez,su başından bulanır,suyun yavaş akanından insanın  yere bakanından kork vs.

Millet olarak bize düşen bir görev var: Doğal kaynaklarımızı namusu bilerek onları gözetip  koruyacak evlatlar yetiştirmek.
ABD'li yazar,düşünür ve çevreci olan Henry David Thoreau'ün ünlü sözüyle bitirelim:
"Akıllı adamın içkisi sudur."

( Sular Durulmuyor başlıklı yazı berberce tarafından 1.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu