MORAL MOTİVASYON
       Moral dilimize Latinceden girsede köylüsü kentlisi ne manaya geldiğini bilir.
        Kullanım sekline göre değişmekle beraber  günlük dilde “Manevi güç ruhsal dinginlik” anlamına gelir. Neşeli insan hali ve moralinin düzgünlüğü algılamada tepe noktasını belirttiği için psikolojik değeri vardır..
         Motivasyon ise daha kişisel, somutlaşmış hedefler karşısında, kişinin tam teşekküllü olarak hedefe kitlenerek ,çosku içerisinde kudretini kaybetmeden sonuca etki edebilmesidir..
           Kişisel gelişimde insanlar kurslara giderek setler okuyarak, belirlenmiş davranış kalıpları içersine girerek ,yüksek motivasyon şartlarını sağlayarak kişisel yetenekleri bilgi ve görgülerinin yanında belirleyici şart olarak  motivasyon şartları da ortaya koyarlar. 
           İnsan beyni mukavemete karşı koyma ,karşıya mukavemet uygulama 1 kğ güç ile 10 kg güç gibi sonuç alabilme yeteneğinin adıda motivasyondur..Bir kurşun un geldigini gören vucut ,sinirleri ve kasları uyarılmış hale geçer ve kurşun derinliği ,kurşundan habersiz vucuda giriş derinliğinden ,daha az olur..İstem dışı anlarda bile vucut bir direnç gösterir
          Tüm iş hayatında motivasyon değerleri bir anlam ifade edse de spor camiasında  daha bir anlam ifade eder..
             Olimpiyatlar ,Dünya şampiyonası, Avrupa kupası gibi orgazasyonlarda motivasyon hali için sporcular 2 yıl yada 4 yıl gibi zamam periyotlarımda konsantrasyon haline başladıkları antrenmanlarla ruh hallerinide şekle sokmaya başlarlar..
              Yüksek motivasyonu elde eden seçmelerde öne cıkar..Süreçde yoğunlaşan baskı ile stres de atak yapar .Beyin hormon salgılar..Stres yönetimi riskle karşılaştığınızda vereceğiniz tepki ,tepkisizlik hali iki hal arasımdaki kişiye göre değişen tepkimeler ölçeği ortaya çıkar..Zamanı durdursan, iki saniye geri alsan ,kızdıran rakibine kızgınlıkla yumruğu boşa sallayıp aparküte maruz kalıp nakavt olan boksör boşa giden yumruğa mı yanacak beyne giden sinirleri koruyan yumruğu boşaltığı alana mı yanacak?Stresi yönetimi olsa intihar eden edmeyecek ,adam öldüren öldürmeyecekdi..
         Dış şartları ne kadar izole esersen ,sporcu üzerindeki stres basıncını o kadar azaltmış olursun..
         2024 yılının en önemli turnuvasına çıkmışız..İki gol atarak turnuvanın yıldızlaşan futbolcusunı “Kurt işareti” ile ilgili potaya Alman hükümetinin soktuğunu görüyoruz ama amaçlananı anlamıyoruz..Neredeyse milli bir işareti, terörize ederek futbolcumuzu terörist ilan edecekler. Savunması alınmadan ,2 gün içinde karar alınarak futbolcunun , bileti kesiliyor..
          Bizim yönetimin hatası burada başlıyor. Futbolcular izole edilmediği için basın toplantısı düzenliyor .”Amacının sevinç gösterisi olduğunu falan filan “diye söylerken takımın moral motivasyonu biçilmesine, seyirci kalıyorlar..Moral motivasyon değerleri biçilirken, stres yoğunluğu yaşayan futbolcuların topa vuruş hızı ,kalecinin atlama refleksinde hep düşüm olacağı psişik değerlere göre bilimsel verilerdir..
            Futbol sadece doğuştan /geliştirilen yeteneklerle değil bir güreşçi kadar güçlü ,kedi kadar atletik, fizik ve matematik  bilgisi, tam sahaya geniş açı ile görmek, rakip veya ekip futbolcularının kaçış alanını sezerek oyunu açmak, savaşır gibi bir gladyatör zekası ve gücünde mücadeleyi gerektirir..
             Ronaldo nun çalışma prensiplerini izlediğinizde kas oluşumunu nasıl tam vücuda yaydığını ,her topun ayağına geliş ve ayaktan çıkış anına kadar bilek ve ayak tarağı ile şekillendirdiği imkansız vuruşları gerçekleştirirken ,rakibinin iki katına kadar zıpladığı hep bilimsel çalışmaların sonuçudur..
               Tüm bunlar %100 olsa bile motivasyon sıfırlandığında hepsinin değeri, sıfıra eşit olur artık müsabakayı kazanacak aday değil kaybedecek adaysınızdır..
                Alman istihbaratı, alman içişleri bakanlığının nezdindedir. 1910 yıllarından beri Alman Savunması insan davranışları, kimyasal /biyolojik silahlar karşısındaki davranış çizelgesini  ve ne tepkiler verceği, deneysel olarak yapılmış ve ellerindedir.Bu araştırmalar,Hitler zamanımda da tepe noktasına ulaşmıştır..
                 2.Dünya savaşının kaybedilmesi ile “Reinhard Gehpen “alpler de  variller içersinde sakladığı istihbari bilgileri ,savaş sonu ABD ne şartlı vererek hayatta kalmış ve ileri ki dönemde CIA nın kurduğu Alman istihbarat örgütü BND nin içinde yer almıştır..
               Alman futbolu,Hitler zamanında bir propaganda aracı olarak kullanılmış” Berlin olimpiyatlarında “Türk takımı da dahil İngiliz milli takımı da “Heil Hitler” şeklinde 45 derece açı işe  el ayası yere bakacak sekılde selamlama yapmışlardır.Bu propagandanın gücüdür..
             Almanların bizi elemek için yaptığı basit bir tuzağı, milli mesele halime getirerek alacagımız kupayı kaybettik ..
              “ Moral Motivasyon değerleri “darbe almışsa teknik donanım ve güçte darbe almış demektir..
               Bir daha sefere  olmasın” Sporcunun anası ölse“ maç önemliyse haber verilmez, maç sonrasını beklersin .
               .Sayın federasyon turnuvalarda  izalaston için telefonları toplamakla işe baslayabilirsin 

Torun Halili
( Moral Motivasyon Ve Milli Maç başlıklı yazı HALİLİ tarafından 8.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu