Kızaklı Celenk 10

 Antik caglardan beri klasik ve geleneksel sehir yapilasmasinin hamamlar- bedestenlerle kapali carsi, etrafi genis meydan ve üstü acik pazar yerleri, her seye yukardan bakan tapinaklar bölgesi, saraylar idare merkezi, su yollari, köprü kemerleri, taracala ve soylularin ayricalikli siteleri düzenegi etrafinda yapilasip düzenlenirken, ticaretin ve sanayilesmenin getirdigi yeniliklerle shirlerin cekim cazibesi ve ana kurulum sebeplerinin en basinda hizla teknolojilesen endüstrüyü üretim fabrikalari, pazarlama ve sevkiyat rampalari, sogutma ve istifleme depolari, idare ve yönetim bürülari, ulasim ve aktarim yollari eskinin hisarlari icine sigmayan nufus artisini kurulu tesisler cevresinde yerlstirip barindiran zincirlemelerin sistematik halkalari halinde büyütüldü tasarlandi ve apartmanlastirildi.

 

Büyüklü kücüklü caddeler ve sokaklarin dönüm dolasim kavsagi fabrikayla tüketim merkezleri arasinda baskav secenegi olmayan bagimliligin MONOTONLUGUNU üreten ve tüketen insanlarin tek düzeligiyle özdestirip benzestiren bu kördügüm kiskacinda kimligini, kisiligini,iradesini, etkisini, algisini, bilgisini, duygusunu, vicdanini, düsüncesini, fikrini, bellegini, bilincini, özgürlügünü, dilini, inancini, kültürünü ve tüm ortak yasam ve toplumsal degerini yitirerek tüketim tutsakligina esir eden piyasa güdümlülügünün dürtü bagimlisi halini alan sanayi ve endüstrü insani, yapilip üretilen esyalar kadar ruhsuz duyarsizliga gecmisi olmayan ve gelecegi kararmis bunalimlar girdabindaki tüm yitirdiklerine depresen gerilimlerini insaati süren metropollesmelerin duvar boylarina, metro dehlizlerine, aktarim rampalarina, bekleme duraklarina, köprü bacaklarina, kule stunlarina veya tüm hayatin bütün bosluklarina ve ana giris cikis yerlerine kaybolmuslugun sözü sohbeti dili siiri edebiyati olmayan birbirini bastiran ve desenlerle kendini mahkeme eden sucluluk ve yenilmislik duyurup ifade etmeye renk kesmekesliginde GRAFiK ve MOTiF cigliklari olarak afislenip asildi ve  posterlendi.

Buradan kafayi kenra cekerek hic bir hüküm ve etkinlik bildirgesi olmayan apartman ihtilalciliginin ve birbiri üstüne bindirilmis dairelerde toplanip afyon ceken KOMIN hayati yasama sosyeteciligi IDOLLER ve IKONLAR dogurtuldu. KIZIL DANIi Altmis Sekizler Kusagi diye bilinen Asi GENCLiK markalasmasinin mucudi olarak CHE GUARA`yi rafinda tüketim ürünü gibi ikonlastiran  bu gidisten nereden dönüldüye, Deniz Gezmis ve Mahir Cayan`lar da bu dönüm dolasim idoller ikonluguna  dahil edilmek suretiyle tüm dünya, Amerikan USULÜ Woodstokcu savasma sevis cicek böcekciligi toplama kampinin orasindan veya burasindan döndü dolasti ve siyasi istismarciligin Yesiller`i olarak günümüzün popüler FENOMENCILiGINE karsi ciktigini oldugu gibi kabullendiren soygun sömürülerin apartman yapilandirmali sehir esaretine evcillestirildi. Buralarda kira gida giyim saglik gibi insanlarin kölelik ücreti yüzde doksan bese yüzde bes yoksullar ve seckinler seklindeki  gelir dagilimi tezatiyla borcuna alinan araba bir lüks degil, hayatin ekmek su gibi isyeriyle alisveris arasindaki mekigi dokumaya zorunlu ihtiyactir. Her yil binbir güclükle kurusuna kadar hesaplanip gidilen tatillerse agir travmali depresyonlasmalarin kendinden kacip kurtulma cirpinisindandir.

Hic bir seyi kayit altinda olmayan KAYIT ve KANUN DISI`ligin hükmettigi; yüzde doksanbese bes iliskisizligi ve carpikligi yeryüzünün her haramilik sultasinda oldugu ibi Türkiye`de de mislisiyle aynisidir.

Bu yüzdendir ki yitirdigi kayiplarini düsünmeyip duyarsiz ruhsuz edilgenlige bastirabilmek icin hap ilac aliskanlik afyon icki kumar neresinde ne bulursa kendini öldürürcesine zehirleyip bagimliliga teslim ediyor insanlik.

Sömürü sistematiginin tüketim bagimliligi geregi görgüsüzlük- gösterisliligin kusursuz bagimlisi olarak futbol, tatil, ev, araba, giyim, dekor, para kariyer ve yemekten baska hic kimse hic kimseyle  hic birsey konusup paylasmiyor. O yüzden de hic kimse hic kimseyi umursayip dinlayecek degerde dayanip katlanacak kadar nitelikli ve saygin iliskiye muhatap alip zaman ayirmiyor.

Düsük profilli sahte ve soyutluluk hücresinde zorunlu tüketimlerin kulu kölesini yasamaya kendini terk ve teslim etmis insan, sürekli iliskisiz cevresiz kopuk paramparca tikanikliklarda yitirdiklerini arama yoksunlugundaki bunalim salgin gecimsizlik kusku korku karamsarlik kayitsizlik kötümserlik yalnizlik ve güvensizliklerin cözümsüz caresizligini kendini öldüren  baskilamarin bütün hayatini kisiligini kimligini onurunu ve duyarliligini yok etme afyon bagimliliklariyla susturup uyusturuyor.

Mafyalar medyalar BANKALAR BORSALAR gammazlarin elinehaciz tutsak ve  rehin düsme bunlarla baslayip her madde dekor gösteris bagimlilig ugruna kimsenin kimseyi ilgilenip duyup görmedigi kizil kiyamette  bitiyor. Yilda milyon hekto litre alkol bagimliligina süslenmis dekorlanmis kadehler tokusturarak, evde barda sahilde tatilde koyda kiyida teknede kotrada villada diskoda meyhanede tepede derede meskun mahalde aykiri yerlerde müzikle yahut dansla herkesle yapayalnizken veya, birbirini yalnizlik sancisindan dürüp dikizleyerek olmadi veya yetmedigi yerde SEHVETiN koluna kucagina soyunup dökülerek kim kimin koynunda sabahladiyi bile hatirlamayan dehsetli kacisin son duragini mutsuzluk mabetiyle taclandiran  köhne kuraklik, yitirdigi insanligini bir daha asla bulamamanin cinayet mesken mahalidir artik. Dünyada istisnasiz her ülke birbiriyle yarisircasina - son yillarda zirveleri zorlayan artis rekoltesiyle  Türkiye dahil - yüksek dozda alkol uyusturucu , hap, depresyon, gerilim, siddet, bunalim, dehset, vahset, mutsuzluk ve hormonlu insan tipi harcayip tüketiyor. Dereler bayirlar bu yüzden betonlasan kim kimi nasil tecavüzledi aldatti veya öldürdü, kimin nerde nicin kac mapuslugu vardan sadist ve fetisist kiilik bozukluklariyla övündügü,  güvensiz hukuksuz kanunsuz keyfe dayali kirliligin cöp yiginagina dönüsüyor.

Iki tirilyin yediyüz milyar dolari projelendigi günden beri zevki keyfine birbiri arasinda bölüserek topluma zehir zikkim yediren Bop, herseyi her zaman sorgulanamaz tanri dayatmasiyla tüm yalan talan ve yanlislarini algisi ilgisi iradesi özgürlügü elinden alinmis güdümlü kalabaliklara sorunlarini cözmek yerine bilakis hic cözümsüzlüge birikmisleri kiskirtip artirici keyfiyet israf ve gösteris düzen devranina buradan kaynaklanarak ALGI YÖNETiMiYLE dogru ve vazgecilmezmis gibi gösteriyor.

Hepsinin toplam sonucu olarak ta sesiz durgun sinik sönük alingan güdümlü ezik kayitsiz etkisiz iradesiz kimsenin hayatina degip dokunmayan ve hic imseye hicbirsey söylemeyerek herseyi oldugu gibi YÜKSEK FIYAT ENDEKSINE ve shretli olmayi özendiren kabullenmeyi isleyip dokuyan filmler, fotograflar, grafikler, dekorler, evler, insanlar, sehirler tiyatrolar sikecler oyunlar tezgahlar romanlar gibi herkes birbirinden kopan aktarilan iliskilenen döllenen kopyalanan ve tohumlanan parcalardan cikiyor. Siirler dersen… pazarlayan ve sunan matbaadaki Yön, Varlik, Gediz, Devinim, Yordam, Yazko, Yaba, Sonbahar, Dönemec, Yeni Lisan, Defter, Olusum, Mor Köpük, Düseyazma, Ünlem, Agora, Adam Sanat, Dogrultu, Üc NoktaPatika, Yomsanat, Kacak Yayin, Mortaka, Mevsim, Mavi Liman, Gökyüzü, Bicem, Koridor, Deliler Teknesi, Kum, Kül, Pencere, Damar, Papürüs, Kavram, Vesvese, tflan, Bahce, Karmasa, Ada, Sanat Cephesi, Nikobinlik, Heves, Ütopya, Poetik….gibinice ve pek cok benzerleri banka tüccar ve borsa destekleyenleri olmadikca girdikleri kisir döngülerde son sayisini cikararak kimi halen yasadigi veya bitip arsivlere kaldigi sanat siir ve mecmualarinda yazan ve yayinlayanlara yakindan bakip gözlemlediginde görüyorsun ki herkes birbirinden ödünc veya birbirinden kopan parcalarin yek diger aynisi.

Örmnek mi..:

Özgün yazanlar grubundan NEVZAT CELIK`in `Safak Türküsü`yle AHMET ERHAN`in `Bugün de Ölmedim Anne` sini dessin didiklesin yakindan baksin farketsin.

Bir diger hangisi hangisinden koparilmis parcanin alinmis aktarilmis bizzat kendisi olmaya örnekse Muhafazakar kesminden ABDURRAHMAN KARAKOC´un `Mihriban` iyla, DiLAVER CEBECi`nin ( ki kendisi Türkiyem siiri yazaridir ayni zamanda ) `Olumsuz Kosma ` siirini kim kimden ne apardigini veya alintiladigin karsilastirsin irdelesin yorsun kiyaslasin baksin ve görsün. Bu serinin devamini yazar miyim bilmiyorum. Yazdiklarimsa bir müddetligine ben dag dere tepe koy sahil deniz sefasi yapana kadar yetisir sanirim. Bu örnekleri onbinleriyle cogaltarak yazip konuya iliskin özeti sunmak elbetteki  ve ne yazikki mümkündür.

 

Asagidaki siir ordandir :

 

KIZAKLI CELENK 10

 

Deterjan köpügü misaliymis
Satodaki uzun sacli kizin rappunsel kabugu
Midyeler
Incisin diye teknelerinde yüzdürdükleri denizlere kendi ölümlerini ezip göcer gibi
Yetmislik icermis hergün kiyidaki küfelik sandal
Yer yarilirmis herseyse dibine..
Sevisince öyle kendinden geciyormus dörde ceyrek kalasi fecre kadar sabahinan
Kendini tüy yumusakliginda rüyalarda unutmus olan hayalin
Hic tenefüse cikmiyormus naylondan bebeklik
Zili hep cingiraga sürtünen yabanci rüzgarlar caliyormus
Ille herkese var da
Bize yok mu diyen bagiran
Ordan bir yerden insanlik sehrini öylemesine esip geciyormus dünya
Surda hisarda gedik üstüne gedik acarak
Cignenmis sakizlar gibi her köprüdeki direge yapistirilmis ihtirasli dudaktanmis
Metrolar inip cikan cünüp gölgelerden kalan
Sartelin kolunu büktükce tümden balgamsi karanliga bulasiyormus
Gündüz vakti alkollü mentollü temmuzmus
Yeraltindaki kizakli mizrakli hayat
Hic kimsecikler isin ucunda yokmus,
Giydirilmis soguk bedenlerde, kendisiyle carpisoyor duruyormus bosluk
Düsüp kalkmalara dayanamayip sisenin döndügü tarafa yürümüs saatler ve sular
Genel evi yasina varinca da
Bütün evler kacak ve carpik iliskilerden gebe
Dökünüp soyundugu
Kirmizi  isiklara bürünmüs
 
Seyfi Karaca………Temmuz / 24

( Kızaklı Celenk 10 başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 17.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu