" Cezalandırmada bireylerin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınmalıdır. "

İnsanlar hayatta her türlü hata yapar, bu bazen küçük ve önemsiz bir şey ve cezalandırma yerine af gerektirilebilirken bazense sonucunda çok büyük değişimlere uğrayarak önüne geçilmesi için ceza verme gereği duyulur. Bunun sonucunda ise "cezalandırma" ortaya çıkar. Bugünkü tartışma yazımızda "Cezalandırmada bireylerin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınmalı mı yoksa alınmamalı mı? " konusu işlenecek. Burada ise "alınmalı" fikri savunulacak. 

Öncelikle herkesin aynı şartlarda geçinmediği göz önünde bulundurulmalıdır. Yani her bireyin farklı bir kazanca veya bütçeye sahip olduğu, her bireyin geldiği kesimin iş olanaklarının veya sosyal olanaklarının farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Buna adalet denir. Örneğin farklı bir bölgeden iş için gelen bir birey geldiği yerde ya evini, ailesini maddi olacak geçindiremediği için gelmiştir ya da orada yeteri kadar iş imkanı bulamadığı için. Sosyal olarak zorlanma ve istismara uğrama olasılığından bahsetmiyorum bile. Şimdi bir yerde ehliyet kontrolü görevlisi olduğumuzu düşünelim. Ve kontrol sırasında az önce bahsettiğim sebepten ötürü gelen bir bireye rastladık ve ne yazıkki ehliyeti yanında bulunmamakta. Ona kanun gereği ceza yazmak zorundayız fakat burada daha yeni çalışmaya başlamış veya iş bile bulamamış olduğu için yanında yeteri kadar para yok. 

Özetle tabiki bir suç işlenmişse cezasız kalmamalıdır ama ben şahsi görüşlerime dayanarak şahıs kendisini kanıtıyla beraber açıkladığı ve ayrıntılı bir şekilde gözden geçirildiği taktirde bazı haklar tanınması, pozitif ayrımcılık yapılması tarafındayım. Teşekkürler.. 

Rüya Uzun
( Seneryo-1 başlıklı yazı Rüya tarafından 18.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu