" Cezalandırmada bireylerin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınmamalıdır. "

İnsanlar hayatta her türlü hata yapar, bu bazen küçük ve önemsiz bir şey ve cezalandırma yerine af gerektirilebilirken bazense sonucunda çok büyük değişimlere uğrayarak önüne geçilmesi için ceza verme gereği duyulur. Bunun sonucunda ise "cezalandırma" ortaya çıkar. Bugünkü tartışma yazımızda "Cezalandırmada bireylerin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınmalı mı yoksa alınmamalı mı? " konusu işlenecek. Burada ise "alınmamalı" fikri savunulacak. 

Öncelikle herkesin hangi kesimden gelirse gelsin ve nasıl bir bütçe veya kazanca sahip olursa olsun kanun önünde eşit haklara sahip olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yani kanun neticesinde birbirinden üstün veya altta görülmemelidir. Bireyin kazancı düşük de olsa yüksek de olsa aynı ceza verilmelidir. Buna eşitlik denir. Örneğin dışarıdan yaşamak için gelen bir birey düşünelim, bu birey ya geldiği yerde yeteri kadar maddi olanak bulamadığı için yada sosyal olarak kötü etkilendiği için gelmiştir. Kötü şartlar altında kaldığı doğrudur ama bu art niyetli olmadığı anlamına gelmez. Örneğin bir yerde ehliyet görevindeyiz ve iki araba çevirdik. Ne yazıkki ikisinin de ehliyeti yanında yok ve kanun gereği ikisine de ceza kesmeliyiz. "Onun zaten diğerinden daha düşük bir geliri var ona ayrı bir hak tanımalıyım " bahsi geçerse diğer bireylere haksızlık olur. Ayrıyeten hak tanınacak bireyde art niyet olma ihtimali de gözden kaçmamalıdır. 

Sosyal Etken

Eğer bireyin sosyo-ekonomik durumuna bakılarak ceza verilirse demokrasi sağlanmaz. Yani eşit haklar içerisinde bir düzen olamaz. Ayrıyeten ceza oranları düştüğü için suç oranları artar, dolandırıcılık artar. Kısacası toplumun düzeni bozulur. Toplumda çatışma ve uyuşmazlık ortaya çıkar, suç oranları attığı gibi ölüm vakaları da artar. Düzen yine bozulur..

Ben şahsi görüşlerime dayanarak toplum içerisindeki her bireyin sosyo-ekonomik durumuna bakılmaksızın eşit haklara sahip olduğu ve bununla ilgili ayrı bir hak tanınmaması tarafındayım. Teşekkürler

Rüya Uzun

 

( Seneryo-2 başlıklı yazı Rüya tarafından 18.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu