Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 19.07.2024
Okunma Sayısı : 195
Yorum Sayısı : 2
Bozkurt- 1. Bölüm: Yavru Kurttan Lotus- Bozkurt Davasına.
BOZKURT- 1. BÖLÜM: YAVRU KURTTAN LOTUS- BOZKURT DAVASINA.

Atatürk bir Bozkurt muydu yoksa Bozkurt karşıtı mı?

Efendim bu, günümüzde o kadar önemli mi?

Bayağı bir önemli olmalı ki Merih Demiral'ın Avusturya'ya attığı golden sonra Bozkurt işareti yapması önce Almanya'da, sonra tüm Avrupa'da sorun olduğu gibi Türkiye'de eli kalem tutan herkes lehte veya aleyhte bir ton şey yazdı ve işin trajikomik tarafı lehte yazanlar da aleyhte yazanlar da pek çok kez yaptıkları gibi Atatürk'ü ileri sürdüler. Yani Atatürk'ün söz ve davranışlarından örnekler verdiler Bozkurt olduğuna da Bozkurt karşıtı olduğuna da...

Efendim, Avrupalıya göre bir Alman'ın Hitler selamı vermesi bile ırkçılık değil fikir hürriyeti iken bir Türk'ün Bozkurt selamı vermesi ırkçılıktır, faşizmdir. Lakin mesele sadece Avrupalının gözü meselesi değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bazı insanlara göre de mesela bir pkk sempatizanının ( Yahu bu sempatizan da baydı artık. Neden açık açık pkk'lının demiyoruz ki? ) Türk Asker ve polisinin karşısına geçip zafer işareti yapması ( Yani ''Size karşı zafer kazandık. Pek çoğunuzu dağlarda öldürüyoruz. Bizi yok edemiyorsunuz ve edemeyeceksiniz.'' demesi fikir özgürlüğü ama bir Türk'ün '' Bizim neslimiz Altaylar'dan, Tanrı Dağından geliyor. Biz üç kıtada at oynatmış Türkleriz.'' Demesi ırkçılık ve faşizm oluyor.

Bozkurt işareti Türklerin ve Türklüğün sembolü ise de tam tersine faşizmin ve ırkçılığın sembolü ise de bunu en sağlam delillerle kimin sayesinde ortaya koyabilirsiniz? Elbette Atatürk'ün. Hatta bazı insanımıza '' Mustafa Kemal'in askeri değil generali olsanız ne yazar? İt sürüleri '' Diye hitap eder sonra onlarla birlikte '' Bakın şurada Atatürk, Bozkurt'u nasıl reddetmiş?'' Diyerek ve dahi örnek vererek Atatürk'ün Bozkurt'a, dolayısıyla da ırkçılığa, faşizme ne derece karşı olduğunu ispat etmeye çalışırsınız.

Şimdi bazılarınız '' Hocam! Pek çoğumuzun Başbuğ, Bozkurt, '' dediğimiz Atatürk Bozkurt'a karşı olmuş ki bahsettikleriniz, delil olarak ondan örnekler sunuyor?'' diye sorabilirsiniz. O halde yazımızın bel kemiğinden tutalım ve Atatürk ne zaman Bozkurtçu, ne zaman Bozkurt karşıtı olmuş hep beraber bakalım. ( Kronolojik olarak gideceğiz. )

* 1923 Yılında Atatürk'ün emriyle İzci Ocakları bünyesindeki çocuklara '' Yavru Kurt '' Denilmesi kararlaştırıldı. O gün bu gündür minik izcilere ''Yavru Kurt'' Denir.

* Türkiyat Enstitüsünün ambleminin nasıl olması gerektiğini soran Fuat Köprülü'ye “Fuat Beğ! Karlı Tanrı Dağları’nın önünde, elinde meşale tutan bir Bozkurt olsun; bu meşale genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilminin ifadesi olsun. Ergenekon’dan çıkmamızda kılavuz olan Bozkurt, Türklüğün Anadolu topraklarındaki yeni devletin kuruluşunu ifade etsin” Demiştir.

*Türk Ocaklarının amblemini Bozkurt yaptıran da Atatürk'tür.

* 1927'de Lahey Adalet Divanı Atatürk'e bronz bir Bozkurt heykeli hediye eder.

Tabii ki bilmeyenler merak etmiştir Lahey Adalet Divanı neden Atatürk'e bir Bozkurt heykeli hediye etti?

Bu soruya cevap vereceğim ama hemen bir hususun da altını çizelim: Mustafa Kemal Atatürk, Bozkurt karşıtı olsa ona böyle bir hediye gönderilir miydi? Atatürk bu hediyeyi ölünceye kadar Çankaya Köşkünde kendi çalışma odasında tutar mıydı? [ Heykel 1968 Yılına kadar Anıtkabir Müzesinde sergilendi. 1968 Yılında Samsun Atatürk Müzesine, 2006 Yılında ise yine Samsun'da Gazi Müzesine kondu. ]

Evet, koskoca Lahey Adalet Divanı neden bir Bozkurt heykeli yaptırıp Atatürk'e hediye etti?

Efendim, 2 Ağustos 1926 Gecesi Midilli Adası açıklarında bir Türk gemisi olan Bozkurt ile bir Fransız gemisi olan Lotus çarpışır ve bu çarpışmada ağır yara alan Bozkurt gemisinden sekiz kişi ölür.

Daha sonra Bozkurt'un ve Lotus'un kaptanları diğer mürettebatı canlı olarak denizden toplar ve Türkiye'ye getirirler ama gelir gelmez bizimkiler her iki geminin kaptanını da tutuklarlar.

Fransız kaptan Jan Demons cezası indirildikten sonra 2 ay 22 gün ağır hapis ve 22 lira ağır para cezasına mahkum edilirken Bozkurt'un süvarisi Hasan Kaptan’a da 4 ay ağır hapis ve 33 lira para cezası verilir.

Tabii ki Bozkurt'un süvarisi Hasan Kaptan kimsenin umurunda değildir. Ama Lotus'un kaptanı Jan Demons için Fransa ayağa kalkar '' Sen bizim vatandaşımızı, üstelik de uluslararası sularda nasıl tutuklarsın?'' Diye.

''Ulan, herif sekiz Türk vatandaşının ölümüne sebebiyet vermiş, alt tarafı seksen gün hapis yatacak. O kadar da mı olmasın? '' Desek de Fransa şirretleştikçe şirretleşir.

Al başına belayı...

Sonunda zamanın Adalet Bakanı Mahmut Esat Bey '' Bu olayı Lahey Adalet Divanına taşıyalım. Mahkeme lehimize karar verirse bir hukuk zaferi kazanmış oluruz, aleyhimize karar verirse uluslar arası bir mahkemenin kararını kabul ettiğimiz için onurumuz rencide edilmiş olmaz'' Deyince Atatürk '' O halde görev senin.'' Der.

Sonra?

Sonra Mahmut Esat Bey Lahey Adalet Divanında Türkiye'yi öylesine bir savunur ki mahkeme mealen '' Türkiye haklı. Mağdur olan taraf Türkiye olduğu için tutuklama yasaldır. '' Der ve Türkiye ilk kez uluslararası bir mahkemeden haklı olarak çıkar.

Sonra?

7 Eylül 1927'de Türkiye'nin haklılığına karar vermiş olan Lahey Adalet Divanı ilaveten Mustafa Kemal Atatürk'e tunçtan dökülmüş bir Bozkurt heykeli hediye eder. Mustafa Kemal ise 1934 Yılında Mahmut Esat Bey'e Lotus- Bozkurt davasındaki başarısından dolayı '' Bozkurt'' Soyadını verir.

İlginçtir ki Atatürk'ün Bozkurt sevgisi ya da Bozkurt karşıtlığı ile ilgili olayların çoğu 1927 senesinde gerçekleşmiştir ve yine ilginçtir ki 1927 Yılı aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı eserini okuduğu yıldır. ( 15-20 Ekim 1927 CHP'nin II. Büyük kurultayında. )

**

Devam edeceğiz...
( Bozkurt- 1. Bölüm: Yavru Kurttan Lotus- Bozkurt Davasına. başlıklı yazı Sami Biber tarafından 19.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu