Olumsuz cümlelerle aram  iyi değildir hatta negatif tam sayılarla da.Ortaokul  yıllarımda korkulu rüyamdı bu sayılar;toplama,çıkarma,çarpma ve bölme işlemlerinin hep  kuralları vardı  devamlı karıştırırdım,o kadar çalışıyor olmama rağmen matematik dersinden zayıf alırdım sırf bu konular yüzünden:
"9-20=?"
"Hocam küçük sayıdan büyük sayı çıkmaz,"der isyan ederdik,aklımız  bir türlü almazdı.
Yıllar geçtikçe  çok iyi anladım  matematiğin değerini;haftalar aylar,yıllar,saatler,ölçüler,nabzımızın atışı,yaşımız....
Ne öğrendimse matematikten öğrendim,matematik öğretmeni olmak istermiydim,çok...
O halde bazı insanlar rasyonel sayılar gibidir,görünüşte zor gibi görünürler oysa çözümleri çok kolaydır.Okuduğu kitaptan,okuduğu gazeteden,tuttuğu partiden,dinlediği sanatçıdan nasıl bir görüşe sahip olduğuna dair ip uçları verir.
Bazı insanlar üslü sayılar gibidir,insanların üzerinden geçinmeyi huy edinmişlerdir.Kendilerini hep üst olarak görürler ama altındakileri unutarak.
Bazı insanlar türev ve fonsiyonlar gibidir,ne yaparsanız yapın,ne ederseniz edin,onları mutlu edemezsiniz formüllerini bilmedikçe.Her insanın bir zaafı vardır,onu yakaladığınız an kişiyi çözersiniz.
Bazı insanlar problemler gibidir;kimisi iki kişinin yaptığı işi tek başına yapar,kimisi pişmiş aşa su katar,kimisi ortalığı karıştırır kimisi de havuz problemleri gibi birisi yaparken diğeri  devamlı bozar.
Bazı insanlar oran ve orantı gibidir hem sözlerinde ölçülüdürler hem de alış verişlerinde çünkü ayaklarını yorganına göre uzatırlar.
Bazı insanlar karekök gibidir, her şeye bir kılıf bulurlar.
Bazı insanlar tek sayılar gibi yalnız olmaktan hoşlanırlarken bazıları kümeler gibidir.


Sayısal derslerden kıl kapanlara söyleyecek sözlerim var:
*Herkesin,herkesin gözünde bir değeri vardır.
*Hayatta her şey mümkündür yani aklınıza gelmeyen başınıza gelir; aşık olma,sakat kalma,evlenme,boşanma, başarılı olma,başarısız olma,hasta olma ihtimaliniz-olasılığınız-her zaman vardır.
*Matematikte işlem önceliğinin olduğu gibi(parantezler,üslü sayılar,çarpma,bölme,toplama ve çıkarma) sosyal hayatınızda da sizden 1-0 önde olan kimseler olacaktır.Haklı da olsanız bazı konularda sözünüz  geçmeyecek, değeriniz onlar kadar olmayacaktır.
*Bu işin sonu da eşitsizliği doğuracaktır.
* Tabiatın dili matematiktir.
*Sayılar bizi var ederler.Nefes alıp vermemiz,gözlerimizi kırpmamız, uykularımız  hatta rüyalarımız,hücrelerimiz...Hepsinin  sayısal  ifadesi vardır.
*Bazen küçük büyüğe emir verir bazen  de bilmeyen bilene...
*Aklınızı kullanabildiğiniz müddetçe  her sorunun bir denklemi vardır.

Bu yazı vesilesiyle  ortaokulda Ahmet Aktürk,lisede Mehmet Ali Özdemir matematik öğretmenlerime selamlar olsun.
( Sayılar Ve İnsanlar başlıklı yazı berberce tarafından 24.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu