OSLO

         Gençlerin gitmek istediği kutba yaklaşıldığı için soğuk havanın ciğerlerinize işlediği memleket..
         Yöneticiler çevreye bu kadar mı duyarlı olur?Allahın topragına allahın fidanını çiçeklerini ve çimini bu kadar nizam ve intizam için de mi biraraya getirilir.?
         Böyle kentleri gördükçe bizde ne kadar çok hain varmış diyorum …Rant demiyor. Göğe yakın binalar Dikmiyorlar.Aksine sanatla doğayı birleştirirken, heykelin görkeminden yararlanıyor. Ağaçları yok etmiyorlar .Olabildiğince ağaç dikiyorlar..Ve Çarşının merkezinde bile ortası boş avlulu otel ev ve işyerlerinin otoprkı var ve iki taraflı hiç bir araç cadde ve sokaklara park etmemiş ..
             Gemi ile denizden yaklaştık oslo ya,Fyordların yanından geçerek buzulların yarattığı görkemli ada ve koyların  üstünde boncuk gibi dizilmiş ,hepsi bir tabloyu andıran evler, lav artığı kayalıkların ve yeşilliğin arasında her gemiyi ve tekneyi selamlıyor..Türkiye de olsa her evin önünde bir iskele ,apartmana cevrilmiş köy evleri ile an be an doğaya tecavüz ederiz..
              Gemi Oslo ya yanaştığın da çatısında kayak yapılan modernizmin en tepe noktasındaki” opera binası” size limandayken -merhaba- diyor..49 dönüm üzerine kurulu bina 1100 odadan oluşuyor..1999 yılında uzun tartışmalar 360 a yakın projenin damıtılması ile ortaya çıkıyor..7yıla yakın süren tartışmalardan sonra denizle bütünlüğü sağlayan doğru açıları içeren proje uygulanıyor ..700 milyon yuro harcanıyor..
             Rönesans ,sanatla başladı.Sanat, bilimi tetikledi ve bilim ,sanayi yi oluşturdu ve geliştirdi..Batı bunu hep yapıyor..12 katlı geminin için de yüzlerce araba ve 2000 otel odası ve onlarca restauranı ve eğlence merkezini bu şekilde su yüzeyinde taşıyan bir dev yapı yapıyor..
                Vigeland Heykel parkında yaklaşık 212 adet çıplak insan geykeli doğumdan ölüme simgelenmiş durum ziyaretçileri bekliyor.Adam ömrünün sonuna kadar bu heykelleri bütüsellik içerisinde yapmış ve idareciler şehir merkezinde bu alanı ona tahsis ederek hem sanata destek vermiş hem doğay nakış gibi çiçekve ağaçlarla işleyerek ,anlama anlam katmışlar..
                İnsanlar da binalarda bir şaşaşa ve gösteriş yok..Sadelik hakim..İhtiyaçlara göre oluşturulmuş binalar, krala ait bir saray ve yolcu tarifesi ile uçan bir kralları var .Parlamentosunda topu topu 169 vekil var .5 milyon nufuslu bu ülkede okyanus ortasında ele geçen petrol rezervleri dünyadaki 3 büyük üreticiden birisini yapmış ama  Norveç lide ,uçaklarda Hummer jep taşıyan arap şımarıklığı yok.
            Nerde bir boşluk varsa hemen heykeli kondurmuşlar..Yazar olacaksan batıda olcaksın ressam olacaksan batıda olacaksın bizim gibi ülkelerde değerin ancak ölünce anlaşılır..O koca otel gemileri bile elektrik enerjisi ile yürütüyorlar..Deniz platformlarında rüzgardan sürekli enerji üretiyorlar..1814 tarihli anayasa ile parlamentolu monarşi şeklinde tönetilen ülke de ancak 4 yıl seçimle gidebilen 169 vekil var.Kral dahil Kimse meclisi feshedemiyor..Orman idaresini özelleştirmişler ve dünya kağıt piyasasını elinde tutuyor..400 bin irili ufaklı göl 22 bin km sahil seridi ile deniz ürünlerinin dünya piyasasındaki fiyat belirleyicisidir..En büyük ikinci deniz ürünleri ihracaatçısıdır Sabah kahvaltısında bile balık var..
     Başkent oslo da Başkent Ankara daki müdür sayısı kadar insan yani 700 bin kişi yaşıyor ve oluşturdukları katma değer dünya ya eş değer…Bizim midürlerse hizmet yerine bir yönetim kurul üyeliği ile masıl bir maaş fazla kaprımın hesabı ile artı degerlerimizi artık değerlere dönüştürme çabasındalr…
       3 milyon Norveçli geçen yüzyıldan beri ABD ne göçmüş..ABD özellilkle minesota eyaletinde  yaşayan Rednec denilen kırmızı enselililer Amerikanın magandaları sayılan bu insanlar nasıl olduda böyle bir evrimi gerçekleştirdiler??
       Tabi ki tarihden gelen bir bilinçleri ve bu bilinçlerinin ışığında ortaya çılan değerli liyakatlı adil yöneticileri bu parlayan yıldızı oluşturmuşlar.Doğaya zarar vermemk için otobanlar yapmamışlar hala bizim Mersin Antalya arasındaki gibi dağ yolları ve tek gidiş gelişe sahipler ..Dağları delmişler ama ağaç kesmemek için viyadük yerine tünellerle geçmişler ..
             İstanbul un 1/4 ü nıfusunu barındıran ülkede insanlar sıçıyor ama ülkenin geleceğine değil sadece wc lere ..

Torun Halili
( Oslo başlıklı yazı HALİLİ tarafından 5.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu