DÜŞÜNMEK


"Sokrates öğretmenlere der ki; öğrencilerinize bir şey öğretmeyin, onların düşünmelerini sağlayın. Çünkü onlar düşünmeye başlarlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler ve bir çaba sonucu öğrenilen bilgi en kalıcı bilgi olur.
Asla silinmez."
/Sokrates

Bizde sorgulama eksik.
En cahilinden okumuşuna; kulaktan, çevresinden, tanıdıklarından duydukları ya da okuduklarına araştırmadan inanmak kolaycılığı var. 

Uzman diye çıkarılan birileri anlatıyor, kim için çalıştığına, kime angaje olduğuna bakılmadan, anlattıklarına inanılıp başkalarına da bu bilgiler aktarılıyor ve onlarda inanıp başkalarına söylüyorlar.

Doğru anlatıp anlatmadıkları da meçhul. Bu çocukluğumuzda oynadığımız telefon oyununu anımsatıyor. Bir taraftan fısıldanan bir söz, diğer taraftan anlamı değişmiş olarak çıkabiliyor.

Bir zamanlar margarinleri satabilmek için zeytinyağının kötülendiğini hatırlayın.

Zaman harcamaya değmeyecek söylentiler hariç diğer duyulanları, araştırma, sorgulama süzgecinden geçirmek, kolaycılığa kaçmamak lazım.


Her şeye inanmayan, sorgulayan topluma evrilebilmek dileğiyle, güzel bir gün olsun!
( Düşünmek başlıklı yazı Ali Arslan tarafından 13.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu