DÜŞMANLAŞTIRMA
       Uluslararası ilişkilerde kullanılan ilk çağlardan beri ittifak veya dahil olmayanların ,güçsüzleştirilerek ortadan kaldırılması için kullanılan bir yöntemdir.
       Heredot yn Tarih isimli kitabından öğrendiğimize göre Pers Kralı avrupa ya Atina Birliği üzerinden el attığında komuta kademelerinde ve askerlerinde İskitya dan Mısıra kasar uzanan çeşitli milletlerden mütevellit paralı veya vergi karşılığı askerleri vardı..Saldırmadan önce “Su ve toprak “istenir verilirse, egemenlik hakkı tanındığından dolayı savaşılmadan sadece salma usulü vergiler alınırdı
        .MÖ 500 yy da Szu en iyi komutan savaşmadan zafer kazanandır demiştir..
           Muaviye zamanından beri islam olmayan unsurlar ordu ve devlet idaresinde kullanılmışdır.. İspanya içlerine kadar bazen savaşarak bazende anlaşarak ilerlemişlerdir..
            Selçuklu bir Türk imparatorluğu idi Ama resmi dil farsça idi Vezirazam bir farslı idi Nizamiye medreseleri ile devletin tümüne sızmışdı. Adı Türk dili fars olan yöneticilerin  yönettiği Koskoca imparatorluk 150 yıl gitmedi.
               Osmanlı bu konudaki ilerlemesini düşmanlaştırma yerine  devşirme/ evlenerek dahil etme gibi yöntemler kullanmıştır.Heistiyan bölgeya dahil valilikse hemen sadık bir hristiyanı göndermiştir 
                 Timur osmanlı ya karşı Türkmen beylerinin düşmanlık hislerinden yararlanarak İzmir e kadar ilerlemiştir.
                   19 .yüzyıla geldiğimizde Osmanlı ya karşı Batı müttefikleri devamlı surette gerileme dönemi ile birlikte “ düşmanlaştırma “yöntemini kullanmıştır..
İçimizde yaşayan ve imparatorluk nimetlerinden yararlanırken” savaşmak -vergi vermek” gibi külfetlere bulaşmayan azınlık unsurlarını, düşmanlaştırma yöntemi ile bizden koparmışlardır..
             Son coğrafya olarak osmanlı kayıtlarında  kürdistan dediği bölge sakinlerine olta atmıştır.. kütüklerinde kürtmen taifesi olarak belirlediği kürtler AB nin menzilindedir..Din müşterekliği bu aşıyı yüzyıldır tutmaz sekılde sürekli ötelemektedir.Ama onlar denemekten vazgeçmemektedirler ...
             Kürtler Anadolu da Kendi halinde yaşayan bir grup değil  bu devlete genel kurmay başkanı cumhurbaşkanı veren  kimselerden bahsediyoruz..
              Ne dedik? Düşmanlaştırma bir yöntemdir..Etniki eter ya kadar Yunanlılar Sadrazam elçi Saray tercümanı olarak osmanlı nın  en mahrem bilgilerine  sahiptiler..İngiliz politikası hristiyan arnavutlardan ,Rumenlerden Odessa ya kadar uzanan slavlardan Rumlaştırarak “yunanlaştırma” bilinci oluşturdular. Normalde Müslüman arnavutları kıyan, Yunan düşmanlığı halen Arnavutluk ülkesinde diridir..Günümüzde yunanlılar can düşmanımız, onlar da bizi can düşmanı olarak görüyorlar..
        Gelelim osmanlıdaki Ermeni tebaya ;Ermeniler sadık millet olarak isimlendirilirdi..İngiliz politikaları ile Ermenistan diye bir yer icat ettiler .1200 lü yıllardan sonra hiç devletleşmemiş sadece Kral Urban zamanı Alanya ya kadar uzanan bir kalecikler den mütevellit garnizon  devlet kurmuşlar..Tarihde Roma nın lejyonları bakarsan daha büyük tür.. Sonrası yok ..Hep Bizans a Selçuklu ya Osmanlı ya tedarikçilik yapmışşardır..
         İcat edilen topraklar da ermenilerin bile başlangıç iddiası yok..İngiliz ve Rus politikaları tehdiş örgütleri eli ile bu bilinçi oluşturdular..İmparatorluğun En zayıf zamanda Tehcir kanunu ile de düşmanlığı kurumsallaştırdılar. 
          Osmanlı da Rumlar ve Ermeniler hem bürokrasiyi hem de ticareti erbab olarak yapıp, birinci sınıf yasarlarken terör örgütleri eliyle DÜŞMANLAŞTIRMA yaptılar.Bugün Sadık millet dediklerimizden Ermeni kelimesi anadolu da küfür gibi anlaşılıyor..Hep bu AB menşeiili devam eden politikalardan kaynaklanıyor.. Düşmanlarsa 19.yüzyıl öncesi neden dostlardı?. 500 yıllık kader birliği yaptıklarımızla 500 günde neden düşman oluyoruz? 
            Cevabı yine tarih veriyor..İngiliz politikasına hizmet etmek istiyorsan onlar gibi düşünürsün..Karşı koymak ,sadece askeri ve silahlı tedbirlerle olmaz ona ilişkin ekonomik ve soyal politikaları geliştirirsin.Bugün anadoludan giden Rumları bile Yunanistan da yaşatan yerliler  küçümsüyor” Türko “diyorlar..Bir tv belgeselinde Bafra nın bir köyünden giden rum adamı TRT programcısı Bafra daki  köyüne  getirdi adam hüngür hüngür ağlıyor .Programcı adamın Yunanistan daki köyüne gitti aynı bizim samdalyeler kasketli dayılar var..
             Benzer AB menşeili  politikalar şimdi Kürtler üzerinde oynanıyor.İçimizde de bu politikaya bilerek yada bilmeyerek hizmet eden figüranlar var.Örneğin;1980 ihtilalinde ,Diyarbakır cezaevinde hükümlünün , annesi ile Kürtçe konuşmasına engel olan subay, aslımda ingiliz politikasına hizmet etmiştir.Ya da terörle mücadele aşamasında B.k yedirdiği iddia edilen  subay aslında doğru ise kendi aslına bok yedirmiştir.. Kürtlerle alevi olsun sünni olsun bir problem yok.Hatta onlar olmasa anadolu inşaatçılık çiftçilik gibi bir kısım işler yürümez .. 
           Batı bazende Lawrence gibi kimlikleri düşmanlaştırma aracı olarak kullanmışlardır.Bugünkü arapları düşmanlaştırma politikasının altında yatanda mülteci politikası değil ingilizlerin düşmanlaştırma politikasıdır..
          İngiliz politikaşarında A planı B planı C planı her zaman vardır..“O olmasa bu bu olmazsa şu”Nepal e kadar bakın Tamil gerillaları neden var ?Eyalet olarak hindistana bırakmış ama dip komşusu Nepl  içinde de azınlık olarak bırakmıştır..Hindistan pakistan Afganistan neden terör bölgesi? Hep bir ingiliz valisi geçmiştir.Yerel kabileleri bir içeri bir dışarı diyerek toprağı A ülkesine verirken insan topululuğynun bir kısmını da B coğrafyasındaki ülke de bırakmıştır...Kıbrıs tan ingiliz komiseri ,Filistin den ingiliz valisi geçmiştir..Her iki tarafında yakası bir araya gelememektedir..
          Kürtlerde bu işten nasibini acı olarak alıyorlar..Bölge de Aileler yine derebeyidir..Türkiye de bu derebeylik işini biraz HDP değiştirdi.Aile egemenliğine son verdi.O yüzden onlara teşekkür ederiz ...Irak ve İran kürtleri hem merkezi hükümet hemde yerel derebeylerin egemenliğnde eziliyor..Türkiye kürtleriyse bu yüzyıl itibari ile sorunsuz varandaşlık sürecini yaşıyorlar.
           HDP nin %6 gibi gözüken oylarıda salt kürt oyu değildir.. lgbt rum kominist bilumun yapıların ve bir kısım devlet düşmanı hristiyanların oyudur.Sosyalist olmadığı halde mütedeyyin   Bir kısım Kürt lerde HDP ye oy veriyor. Yanlış olan bu. 
           O oyların oraya gitmesini engelleyecek olan demokrasinin diğer öğelerine kalmıştır..Kürt milliyetçiliği fikri yapısı da hukuk vatandaşlığı içeren TC vatamdaşlık bilinci içinde eriyecek ve Marjinal bir yapı olarak kalacaktır.particilik para işi il ve ilçe yönetimlerinin devamlılığı para olursa olur..Şu anda para akışını bir şekilde sağlasalarda demokrasinin öğeleri gerçek faaliyetlerini gösterdiğinde o kanallarda tıkanmış olacaktır..Düşmanlaştırma argümanlarından birisinide batı kaybetmiş olacaktır..
          Tek bir koruma kalkanı vardır Bir ve beraber olmaktır..

TORUN HALİLİ 
( Düşmanlaştırma başlıklı yazı HALİLİ tarafından 6.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu