Jean Genet Fransız edebiyatından enteresan bir kimliktir. Doğuştan kadersizlerden annesi doğurmuş atmış ve bir kedi yavrsu kadar bile talihi yok..Yetiştirme yurdundan evlatlık olarak veriliyor Genet tam bir isyankar.. Kuralsızlrdan bir çocuk piç olarak doğup terkedildiği için anaya ve kurallara karşı bir düşmanlık bilinçaltına yerleşmiş ve bilinmeyen babasının cezayirli bir müslüman olma ihtimali de yüksek..
           Fransız ama fransa düşmanı olarak bir dosttur..Annesinin terki yüzünden memsubiyeti ve disiplini kabul etmiyor..Filistin kamplarında israil saldırılarına karşı direnişde bulundu.
          FKÖ çağırıyor gidiyor.. Zenci isyan gurupları çağırıyor gidiyor.
          Fransız hükümeti 2. Dünya savasında hükümet binalarını bile isteye, Nazilere teslim ediyorlar .O dönemde cezaevi radyosundan dinlediğine göre tanımlamalarda bulunuyor..İktidarı penise benzetip yüceliğini damarların şişmesi olarak tarifi anüsü göze benzetmesi hep kalıp dışı bir yazar olarak gösteriyor..
            Aslımda yazdıklarının tümünde milletle dalga geçiyor. Eşcinsel olması genelevde çalışması doğumundan itibaren yaşanmışlıklara asıl kızgınlığı ve bunu sürekli kullanıyor.Deneyimleme ve bunu laboratuvar gibi kullanması tüm eserlerine yansıyor..
             .İlk hırsızlığı kendisini evlat edinenlere karşı yapıyor ve onların şikayeti ile islah evine gidiyor.Ahde vefa olmamasında mendubiyetsizlik duygusu belirleyici oluyor. Şöyle de değerlendirilebilir  insanın yasadığı evden aldığı şey hırsızlık mıdır?Islah evine düşmese idi belki de farklı bir yaşamı olacaksı..Fakat O gün hırsızlık olarak değerlendirilmiş  ve sonrasında hayatı kaymıştır…Yurtta kalsa idi daha farklı bir yaşamla karşılaşırdık..
             FKö çağırmış gitmiş bizzat baskna uğrayan 3500 sivilin öldürüldüğü kamplarda yaşamış..1967 Mısır İsrail savaşında ingiltereden fransa ya dönüşünü yazarken o dönem “ingiliz yahudilerin” treni doldurduğunu görünce “nereye gidiyorsunuz “diye soruyor “İsrail e yardıma gidiyoruz” dediklerinde gazeteci “ siz neden mensubu olmadıklarınıza yardıma gittiniz “ diyor “Çağırdıkları için” diyor..Özellikle bir alakası yok ama kural tanımaması ona devrimcilik özelliği  katıyor..
                 Fransız edebiyatındaki betimleme sanatı cinsel argümanları dillendirmesi, okuyucu kalitesi ile de ilgili okuyucuda derinlik yoksa yazdıkları hiç bir şey  hatta küfür anlamına   gelir..Okuyucu kalitesi ,Fransa  da yazması sebebi ile kuralsızlığına ragmen karşılığı  var..Ünlü uazar jean Paul Sartre nin ona ilgisi hayatındaki en önemli kırılma noktasıdır..    Cezaevindeyken Af için cumhurbaskanına müracaat ediyor ve yazarın 2. Doğumunu sağlıyor. Satre olmasaydı fransız mevzuatında 10. Kez hüküm olanın ömür boyu hapis cezası verilecekdi ..İslah olmaz diyorlar.Ve ömür boyu tecrit...Ömür boyu cezadan satre sayesinde kurtuluyor..
                 Tabi o günkü savaş şartları yokluk yılları tamda yetişkin olma çağlarına denk geliyor..soyAdı bile ilk konduğu islah evinin bulunduğu yerden alıyor gömüldüğü yer cezaevi duvarına yakın yer yani bir kapıdan diğer kapıya giderkenki ömrünü gördüm  Balkon isimli eseri bir külttür.. Ama masumiyeti ve ilk verdiği kitap adı hristiyanlıkdaki masumiyet değerlerini kinaye yolu ile de resmediyor olabilir Bize hitap etmesede Fransa düşmanı olması filistin dostluğu sebebi ile önemli gördüm ..
                O yüzden etrafınıza bakarken fazla insanları da küçümsemeyin Belki bir yıldızdır ..
( Jean Genet başlıklı yazı HALİLİ tarafından 7.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu