Kurak Izdiham

Bazı doğru gibi durduğu sanılan iyimserlik gösterişli yanlışta toplumsal nabzın yoklandığı topyekün - ve sanki en ufak aykırı davranışlı istisnaya dahi boğulduğu topyekün duygusal acıma rutinlerinde suç ve günah sayar gibi linç kilitlenmelerine odaklanıp yer vermeyerek - ve hep birlikte niye SADAKAYA muhtaçlığı över kutsatır ki her alem merhamet boyama ve masumiyet süslenceli travma. ??

 

Kimsenin kimseye muhtaçsızlığını ve onurlu özgünlükte herkesin kendi gerçeği olabileceği değerliliği hiç kimsenin tenezzülüne, kibrine, şekerine, keyfine, kaprisine , bir parmak balına yahut acı şerbetine yahut rast getirdikçe denk düşürdükçe kıyakçısı bozalı yamalı idareten sevinç getirilerine veya ortalıktaki acziyet düşkünü vaziyetten kendini tatmin etme çıkarımı yapıcı bayramlık ayakkabısına veya tuzuna ezilsin incinsin üzülsün ki insanlık. ???

 

Kurumsallaşmadır güzel değerli ve devamlılığı her ihtiyacı karlılayan üretkenliği paylaşımı koruyup kollaması ve istikrarı olan hayata dair her şeyin . İnsanca yaşamak herkesin hiç kimse muhtaçlığına, sadakasına, tenezzülüne , ahkam kesmesine , dilencilik kutsamasına, sadaka mühendisliğine ve zavallı gördüğünün üstünlüğünü taslamasına bırakılmayacak herkesin hakkı ve sonsuzluk mirasıdır. Çünkü hele hele de bugünün durmaksızın acımasızlık, bencillik, menfaatçilik , çıkarcılık, zorbalık, hırs, gösteriş, kibir, korku, kuşku, güvensizlik, saplıkınlık , kahır, bela, şiddet, tacşz, tecavüz ve pisikomanyaklık üretip çoğaltanlar dünyasında her iyi niyetli yaklaşım görünümlü foya, hayatın ve insanlığın bütün doğal masumiyetini yerle yeksan etmeye çarçabuk bıkıp usanarak piyasada dolaşan çirkefliğin nüfusuna kaydolduğu sırada hiç kimsenin keyfiyet acınmasına veya muhtaçlık sadakasına ricacı minnetçi olmamak tüm zamanlardan daha çok insanlığı mecbur ve seçici kılmakta. Anlık , rast geldikçe ve geçici rica minnet karşılama gösterimlerinin , karşıdakini küçük düşürücü, teşhir edici ve rencide utangaçlığına yükleme yaptığını hiç umursamayarak duygusal savrulmalara hitaben kendine iyimserlik cilası parlatma tezgahlamanın ötesinde ve dışında hiç bir kalıcı iyileştirmelerde bulunmayarak muhtaçlık zavallılığını kabullenip kanıksamayı artırır. Toplum iradesini temsilen her alanda insanlık onurunu, yaşama hakkını ve hukukun üstünlüğünü ayrı gayrısız herkese yaşatan ve yerleşik hayata kurumsallaştıran yere inanıp güvenmektir Esas olan. Ötesi ilerisi ve gayrısı günübirlik geçicilikte bugün veren yarın kahredip lanetleyen acıma duygusu kışkırtıp - bilhassa da saf temiz dupduru doğal pırıl pırıl çocuk masumiyetini istismar vitrinine koyan- köpürterek kişi keyfiyetini ayrıcalıklı meşhur ve meşru kılan fasa fisodur.

 

Bu çeşit sınırları zorlamak, hiç görülmedik herkesten üstün olmayı ve makinalaşmış cesaret gösterisini ispatlamaya haddini aşmak adına hukukun eğitimin bilimin sanatın kültürün sosyalleşmenin akkın fikrin vicdanın mantık dışı evcilleşmelere ve üremelere işlevini hükümsüz kılarak çocukların doğanın hayvanların yaşam hakkını ve varlık hükmünü delik deşik ederek kendi geçici keyif gösteriş ve heveskarlıklarını doyurursun diye her şeyi insanlaştırmaya çalışmak; güzel dünyamızı yıkıma sürüklemeye ve gittikçe türleri azalan canlı çeşitliliğini yok etmeye canileşmenin tecavüzün daniskasıdır.

Hayatın Her adım atılan ve nefes solulanılan kapış kapış kalabalıklığına bütün sosyal ilişkileri sahtekarlık istismar ve çıkar ilişkisine bozulmuş limitsiz kuşku şüphe ve güvensizlik salgılayan sapkınlık şiddetinde ve izdiham cinnetinde, herkesin kuşkulandığı ihtiyat kulplarına tutunarak düşünüp davranıp hareket etmesinde garipseyip tuhaf bularak hiç hayret edilecek anormal bir şey yoktur.

 

Ayrıca kili çoklu ilişkilerde fırsat buldukça kaydı ve şartlaşmaları yoktur, yürümez çünkü.

Daha kaliteli bozgunlar cinnetler yaratmak için birbirinden sökülüp kopan nitelikli sorunlu bağrışları şiddetli geçimsizliklere büyüterek kurumsal olmayan her şey yalnız kendinden başka herkesi bağımlı düşkünlüklerin acizlik sefillik eziklik çıkışsızlık çaresizlik muhtacına koyuculuğu doyurmaya şiddetin her türlüsünü över artırır ve kalıcı kılar.

 

Bu bakımdan sorunun veya iyiliğin tümüne kaynaklık eden bütünlüğünden ayrışmış parçalara ve kategorilere bölündükçe amaç içerik yoğunluk ve özünden magazinleştirilerek saptırılan her kavram gibi, kimden nasıl nerde ne zaman kime karşı olursa olsun Şiddetin hepsidir, birini işlediğinde ötekine kibarlık etmeye ayrı olmayan.

 

İyilik güzellik sevgi saygı vicdan sorumluluk samimiyet yakınlık insanlık yaklaşımları da yine aynı katlayan ve çarpanlarıyla gerek iletişimde gerekse etkileşimde niceliriyle öylemesinedir.

 

Seyfi Karaca…..Ekim/24

 

....lafin daha ötesi siirin hakkiydi herdaim...

KURAK iZDiHAM

Ana vanayi susuz birakarak
Büyük sarteli karanligin dibine indirip
Firsati ganimet bilen ve kenardaki demir kaplamali dolabin
Sifreli kilidini levye demiriyle darma dumana büküp kiran
Ardindan hayatin yasama hakkini ve uzmanlik lisansini yirtip atmaya
Aman da amannn
Aman da amannn,
Aman da aman, üstünüze hic beklemediginiz yerden cullanip cökebilir her bicim felaket
Faciasina aktarmasiz direk ve uyarisiz
Isaretsiz direk ve levhasiz
O sirada zincire bagli makaradaymis balkon binalar ve sehir
Insanlar cildirmiscasina yolu izi yönü yordami belirsiz ha bire cinnet cinayete
Cesetlesmis yeni nesiller cogaltip duruyormus, kafesliymis hücreleri
Nasil baslayip nerde bitecegini hic bilmiyormus siddetli gecimsizlik derdiyle
Herkes herkesin cehennem zebanisinin
Zivanadan cikmis
Halati kopmus
Caddelerde ölüm sacan trafige karismis
Allem kallemsiz
Iki kere namazi kilindiktan sonra ancak
Cömaatin dedigine göre tabuttan bir bulanik sesssss
Meftayi iyi biliriz filan derkene kalabalik..
Oralardan gecerek topluca topraga rahmetliyi meskeni mekani hazira götürüp gömmeye
Aman necidir nedir demeye kalmadan birikmis toplanmis imam ve ötekiler
Bakmislar ki icerisi karisik ve tek kisilik dar mekan
Sökmüsler civiyi tahtayi
Acmislar kapagi tutmuslar bakmislar ki solugu nabzi
Ölü zannedip salasi namazi okunmus kilinmis diriymis
Beni ne cabuk da bastan savmaya tabutladiniz dercesine sanki
Hastahaneye kadar bile üzülmüs dayanamamis
Dünyaya döndügü andan itibaren yeniden
Raporu hic bir kuskuya mahal vermeyecek derecede ikinci kez kesin ölmüs
Rahman rahmetine kavusmus
 
Seyfi Karaca……….Ekim / 24

( Kurak Izdiham başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 13.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu