Tema
Üye Ol Giriş Yap
Anasayfa Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
(0 oy)

Neyzen Tevfiki Nasıl Bilirdiniz

Neyzen Tevfiki Nasıl Bilirdiniz

NEYZEN TEVFİK’İ NASIL BİLİRDİNİZ

 

Neyzen’i Anlamak:

19 Ocak 2026 yılında Facebook sayfama bir arkadaşımdan bir paylaşım düştü. Aslında Neyzen Teyfik hakkında fazla bilgim yok. Emekli olmadan evvel Neyzen Teyfik aşığı bir arkadaşım Neyzen’in deyişlerini sürekli tekrar ederdi. Çoğu belden aşağı gibi görünse de aslında hiciv nitelikli olduğu sözlerinin seyri içinde anlaşılıyordu. Şimdi sayfama düşen bu anekdotu sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü çok düşündürücü ve ibretlik.

Hikâye Şöyle:

Neyzen Tevfik bir gün yolda dolaşırken önüne küçük bir çocuk çıkar. Çocuk gariban bir ayakkabı boyacısıdır. Neyzen’in ayakkabılarını boyamak ister fakat boyanacak ayakkabı yoktur ki Neyzen’in ayağında. yırtık-pırtık, parmakların dışarıya taştığı bir ayakkabı. Neyzen bunun farkında olduğundan çocuğa bakmadan yoluna devam eder. Fakat çocuk azimlidir. Üç beş kuruşunu almaya niyetlidir. Neyzen’in ve ayakkabılar ne kadar eski olursa olsun boyamayı kafasına koymuştur.

Neyzen Tevfik bakar ki çocuktan kurtuluş yok, durur, döner yüzünü çocuğa bir anda boylu boyunca yere yatıverir. Ardından da “hadi evladım boya bakalım suratımı” der. Çocuk şaşırır. Defalarca ayakkabı boyamıştır ama yüzünü boyatmak isteyen birisine ilk defa rastlamıştır.

Neyzen; “Haydi oğlum başla boyamaya. Al işte bu da parası” diye ırar edince boyacı çocuk başlar Neyzen’in suratını boyamaya. Sonra bir de cila atar, sonunda da kadifeyle iyice parlatır.

Operasyon bitmiştir. Neyzen’in yüzü ışıl ışıl olmuştur. Çocuk mutlu bir şekilde parasını alır. Neyzen de yüzünde kuzguni bir parıldamayla arkadaşlarının yanına döner. Neyzen’in halini  gören arkadaşları şaşkınlıkla karışık gülüşüp bağırırlar: “Üstat, ne oldu sana böyle? Ay dedeye dönmüşsün. Kim boyadı seni?”

Neyzen başından geçenleri anlatır ve olayın sonunu şöyle bağlar: “ Arkadaşlar, ben şimdi eve giderim, elime ir kalıp sabun alırım, yüzümü yıkarım ve yüzümün siyahlığını çıkartırım. Peki ya hırsızlar? Ya uğursuzlar?  Ya gıybet yapanlar? Garibi-gurebayı bedava çalıştıranlar? Onlara ne diyelim? Onların yüzlerindeki kara nasıl çıkar? O köftehorların yüz siyahlığını hangi sabun çıkartır.”

Anadolu’muzdan bir Neyzen Tevfik Geçti. Haksızlığa, hırsızlığa, uğursuzluğa, dalkavukluğa ve din istismarcılığına karşı nükteli sözlerle isyan etmişti. Ruhu şad, mekânı cennet olsun…


Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
0 (0 oy)
  • Yorumlar 2
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com
Neyzen Tevfiki Nasıl Bilirdiniz

Neyzen Tevfiki Nasıl Bilirdiniz

Halit Durucan Halit Durucan