EBEVEYNLER EĞİTİLMELİDİR

Değerli okuyucularım;
       Sizlere daha önceki yazılarımda çocuk eğitimi üzerinde yazılar yazmıştım. Şimdi ise, ebeveynlerin eğitimi üzerinde durmak istiyorum.
Ebeveyn; çocukların anne ve babasıdır.
       Annelerin yüzde 6`sı 24 yaşın altında. yüzde 60`ı 25 - 34 yaş grubunda, yüzde 30`u 34-44 ve yüzde 4`i de 45-54 yaşları arasındadır.
Annelerin büyük bir bölümü ev kadınıdır. yüzde 50`si ilkokul mezunu, yüzde 25`i okuma - yazma bilen ve yüzde 25`i de ilkokul üzeri eğitim görmüştür.
       Babalarda da ilkokul mezunu olanların oranı yüzde 50`dir. Geriye kalanlarda Orta, Lise ve yüksek okul mezunlarıdır. Fakat babalar arasında ilkokuldan daha yüksek eğitim kademelerinden mezun olmuş olanların oranı annelere oranla daha yüksektir. Bu oranlar 1985 yılından itibaren yüksek okul mezunu oranları artmıştır.
       Babaların yüzde 27`si işçi, yüzde 27`si memur ve büro elemanı, yüzde 25`i esnaf ve tüccar, yüzde 6 `sı çiftçi, yüzde 3`ü serbest meslek mensubu, yüzde 4`ü ise emeklidir. yüzde 4`ü pazarlamacı işlerinde çalışırken, yüzde 4`ü de işsizdir.
       Ailelerin yüzde 10 `u tek çocuk sahibi, yüzde 40`ı 2 çocuklu, yüzde 25`i 3, yüzde 18`i 4-5, yüzde 7`si de 6 ve daha fazla çocukludur.
Annenin eğitim düzeyi yükseldikçe sahip olunan çocuk sayısı azalmaktadır. Üniversite mezunu annelerin yüzde 85`i en fazla 2 çocuk sahibi iken, hiç okumamış kadınların yüzde 76`sı en az 3 çocuk sahibidir.
       Türk toplumunda ve diğer toplumlarda her anne ve baba çocuklarının büyük yerlerde olmasını isterler. Çocuklarını eğitmek için her çareye başvururlar.

       Bazı ebeveynler, çocuk eğitiyoruz diye yanlış uygulamalara maruz kalıyorlar. Bu uygulamalarının yanında, genellikle kırsal kesimlerde çocuklara çok ceza vermektedirler. Bazılarının cezaları da çok şiddetli olmaktadır. Ebeveynlerin verdikleri cezalar bazen çocukları tedirgin ettirmekte olup, sonucunda da nahoş durumlar meydana getirebilmektedir.

       Çocuğa ceza yerine sevgi ile yaklaşmak daha yerinde olur. “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” Atasözünü asla unutmamak gerekir. Çocuklar bizden sevgi ve şefkat beklerler. Onlara gerektiği kadar ilgi gösterelim, onları üzmeyelim.

       Ne kadar çok bilgili ve kültürlü olursak, geleceğimizde o derece bilgili ve kültürlü olurlar. Eğitime ve öğretime mutlaka önem verelim.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle, saygılar sunarım…

01.07.2005 – Cuma
Metin Neşeli – Emekli Öğretmen

( Ebeveynler Eğitilmelidir başlıklı yazı metin-neseli tarafından 3.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu