IHLAMUR  KOKUSU

Lütfen bu yazıyı okurken edebi kurallar aramayın. Zor şartlar altında, imkansızlıklar içinde okunan beş yıllık bir ilk okulun sonunda şehre gitmeninve okumanın hikayesi “denemesi” olarak değerlendirin.

  1973 yılının yaz sonlerıy dı ilk okul arkadaşlarımın bazıları dursunbeye kuran kursuna gitmişler babama yalvarıyorum bende gideceğim diye babacığım oğlum ağabeylerinden birisi bari gelsin diyor iki abim askerde nasılsa ikna olmuş beni götürecek.köyden ilk defa ayrılıyorum gerçi ilk okulu başka köyde”aşağı akçaalan köyünde “okudum çantam varmıy dı,vedalaştım mı bilemiyorum.köyümüzde ulaşım aracı olarak iki tane traktör varyörüklerin450 fiat ve gosinlerin 450 fiat traktörleri.hangisiyle gittik bilemiyorum dursunbeye vardık yeni caminin önünde durduk betonun üzerine lapp diye yatağın sesi kulaklarımda . caminin bahçesinde kuran kursu varmış oraya girdik cennet mekan babacığım kendince halini arzetti ranzaların üzerine konulan tahtalar yokmuş onları almamızı istemişler saz yolunda bir şeride “kereste biçilen yer” gittik bir kucak tahta aldık babacığım sekiz lira para ödedi bana çok para geldi. Kuran kursuna geldik beni bıraktı ve gitti zavallı babacığımın parası bitti herhalde bana hiç harçlık vermedi ama ben üzülmedim pijamam yok diş macunum yok yani ihtiyacım olan hiçbir şeyim yok sadece azmim var.benden önce gelen arkadaşlarımı geçtim onlardan önce kuran okumaya başladım.kurs hocamız Ispartalı Salih hoca yirmiye yakın hafızlığını bitirmiş pişiren bir o kadarda yeni hafızlığa çalışan bir o kadarda benim gibi yeni gelen.

  Hayatımda bir çok ilk”i orada tanıdım.Hikayemin başlığını teşkil eden ıhlamur ve ıhlamur kokusunu ilk orada tanıdım hala o nefis koku burnumda tüter.daha sonra bir çok ıhlamur ellerini yıkarlardı bende aynı şeyi yaptım ve onun deterjan olduğunu öğrendim.akçaalana ilk kokusu duydum ama aynı kokuyu alamadım.yemekhanede yemeğimizi yedik mi kapının yanındaki masanın üzerinde beyaz bir şey vardı hafız ağabeyler bir parça alır şadırvana gidip okula giderken ortaburundan aşağı dereye doğru sallandımmı türkü çağırırdım korkumu yenmek için yalnız ve küçük olduğum için korkuyordum. VE-GA ÜNİVERSAL radyumuzdan oğrendiğim türküleri.şu andada tv de türkü dinliyorum.kuran kursunda da hafız ağabeyler türkü gibi bir şeyler söylüyorlar meğer onlarda türkü değil ilahi imiş onuda öğrendim.

  Kuran kursuna geldiğim ilk günden itibaren bana çeşitli şekillerde yardımcı olan hafızlığa çalışan güler yüzlü, takım elbise giyen”maviye yakın takım elbisesi vardı”takım elbise deyip geçmeyin takım elbise çok önemli çünkü çoğu arkadaşın yok tabi benimde yok. Hafızların yanına yaklaşmak öyle kolay değil fakat o başka herkeze yardımcı olur .nuri erbek Uludağ gazozları ulaşılması zor bir içecek bakkal Rasim amcadan alınan kırık leplebiler nerde alacaksın ama o aldığı zaman gazozunuda leplebisinide benimle paylaşır, çarşıya, saza, başka cami,lere gittiği zaman benide götürürdü. O güzel insan dostluğumuz kardeşliğimiz. Arkadaşlığımız halen devam ediyor. İnşallah mezara kadarda devam edecek.onun için ne yazsam ifade edemem şiir kitabıma aldığım bir beyitle ifade etmeye çalışacağım

     Kaç tane kaldı senin gibi bir bilebilsem

     Dostluğuna dost ca karşılık verebilsem.

Cuma akşamları ve Pazar akşamları yasin süresini beraber okurduk.o güzel insan 73 lerden beri beni hiç bırakmayan acı ve tatlı her anımda yanımda olan kara gün dostu değerli ağbeyim  Sevgi hanımefendinin eşi müctebanın,elifciğin,Merve hanımefendinin babası YUSUF ÇOLAK.mübarek için kitap yazsam yinede anlatamam ama ıhlamur kokusunu bitirmem lazım yoksa her biri yarım kalacak.yıl 2011 ıhlamur kokusunu   ancak yusufu görünce duyabiliyorum.şunu haykırarak söylemek istiyorum bu dünyada yaşayan herkezin hiç olmazsa bir tane Yusuf gibi dostu olması lazım.muhterem ağbeyime yaşadığı her anın ğüzel geçmesini çoluğuyla çocuğuyla dostlarıyla ihlamur kokusunu duymasını arzu ediyorum.selam .sevgi ve saygılarımla.gölgeni benim üzerimden eksik etme.ALLAH'A EMANET OL değerli dostum. 

                                                                                                               

Not-şimdiki nesil bunu mutlaka okusun kendi şartlarıyle eskiyi mukayese etsin bu yazdıklarım sadece bir bölümü daha neler var AHHHHHHHHHHHHH

 

                                                                                                 Yaşar KUTLU

                                                                                              21.05.2011 BALIKESİR

( Ihlamur Kokusu başlıklı yazı Yasar Kutlu tarafından 21.05.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.