Bazı konuları sıcağı sıcağına yazmakta yarar vardır diye düşündüğüm için, pek çok yanlış anlamayı da bertaraf edebilme adına bu makalemi bugün bir şekilde kaleme almak istedim.
Öncelikle, ödüllendirme mekanizmasının özellikle bu tür sosyal paylaşım sitelerinin olmaz ise olmazı olduğunu düşünüyorum, motivasyon fevkalade etkili ve sevecen bir güdüdür. Elbet hemen hiç kimse ödüllendirilmek saikiyle kaleme almaz yazılarını ama bir başarı elde edebildiğine dair yıldız ve / veya kurdele ile taçlandırılmak da hepimizin onurunu okşar, daha bir heveslendirir, yapıcı, teşvik edici, geliştirici pek çok faydası vardır, sanırım hemen hepimiz bu konuda hem fikirizdir.
Önem arz eden konu sistemin olabildiğince açıklık, katılım, paylaşım ve şeffaflık ilkeleri üzerine konumlandırılabilmesidir bence. Değerlendiren ve değerlendirilen sıfatlarının aynı kişi / kişiler ya da seçici kurul üzerinde birleşmesi eşyanın tabiatına aykırıdır, bu konu site yöneticilerince de bilinmektedir elbet ama gönüllülük esasına dayanan bir sorumluluğun o kalemi ödülden alıkoyması da bir o kadar anlamsız ve istenmeyen bir durumdur. Sanırım bugün Sayın Ezgindizeler’in dönüşümlü model gibi bir önerisi vardı, örneğin 10 kişilik bir kurul oluşturulup periyodik olarak farklı farklı 5 kişilik ekiplerin seçici kurul olması gibi, bu dönemler arasında görev yapan arkadaşların yazılarının ödüle konu olmaması bence anlaşılabilir ve açıklanabilir bir durumdur, nedensellik mevcuttur.
Bir kişinin çok kısa aralıklarla birden çok yazısının sürekli ödüllendiriliyor olması da hem ilk motivasyon etkisini azaltır ve kanıksanır, hem de diğer üyeler üzerinde demotive edici, irrite edici olabilir. Söz konusu arkadaşımız zaten yeterince motive olmuştur ve fevkalade yetkin bir kalemdir ki hemen her yazdığı ödüllendirilmektedir, bir zaman ve adet ya da hem zaman hem adet gerek / yeter kriterleri oluşturulabilir, böylelikle tabana yayılmış olur, amaç da hasıl olur kanaatimce.
İlk başlarda planlandığınca bronz, gümüş, altın ve hatta platin gibi yıldızlama sınıfları yapılabilir.
Üyelerin de seçime katılabilmesi makul bir yaklaşımdır, örneğin seçki kurulunun puanı yüzde altmış veya yetmiş etki ederken, üyelerinki yüzde otuz kırk bandında tutulabilir. Üyelerin vereceği puanlar kendisinin faaliyet durumunu gösterir 1-5 arası yıldızına göre ağırlıklandırılabilir, 2 ile 3 ile çarpmak gibi.
Niteliksel niceliksel faaaliyetlere katılımda süreklilik de bir ölçüde ödüllendirilebilmelidir, bir katsayı atanabilir. Teknoloji devrindeyiz, bu ve benzeri modellerin yazılımı da sorun olmasa gerek.
Ana hatları itibariyle benim önerilerim ve eleştirilerim bunlardan ibarettir. Kriterlerin belirlenmesi ve bildirilmesi oldukça güç ve sınırlayıcı bir alan. Bu nedenle; güncellenebilir önerilere açık olmak saklı kalmak kaydı ile site yönetiminin tasarrufunda devam etmelidir diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Mehmet Çağatay Ünlütürk