Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir koltuk için yapılmış olan yanlış ve liyakatsiz bir atamanın ardından sarf edilen sözlere binaen bu yazı kaleme alınmıştır. Herkes kendi yeterliliğine baksın, liyakatliğini test etsin ve en önemlisi adamlığını tescil etsin.

Ya bunu nasıl getirdiniz bu makama diye soruyorsunuz yanıt hiç de adil, sağlıklı ve sizi tatmin edecek şekilde gelmiyor: “Adam yoktu ondan!” Oysa nüfusa bakıyorsunuz on binlerce insan var. Adamın kıt olduğu yerden ziyade adamın bol olduğu bir yer! Yiğidin harman olduğu yer derler ya öyle bir yer.

Adaylık süreci olur bakarsınız hep aynı isimler camekâna konulmuş.

Neden böyle oluyor diyor sual eylerseniz naçizane defansif bir takım acemiliğiyle yanıt gelir: “Adam yok!”

 “Niye biz adam değil miyiz?” diyen akıl çıkmaz!

Hem daha gencimiz var, hem daha eğitimlimiz var, hem daha yakışıklımız var, hem daha üslup sahibi olanımız var, hem daha karizmatik olanımız var. Piyasada olanlardan daha iyi olduğumuz su götürmez bir gerçek. Bunları yazarken şahsımı kastetmiyorum geneli kastediyorum. Farkında olun, içinizde olanı çıkartın dışarı. Aslında herkes potansiyel bir adaydır bana göre. Bu dünyada özel bir yeri vardır, yaradılışının bir manası vardır. Kendisinin farkına varmış olsa zaten adam yok sözü sarf edilmez böyle pervasızca!

Adam yokmuş, hadi oradan!

Adam diye küfeye koyduklarınıza bakıyorum da sahiden adam yok lafının içeriğini daha iyi anlıyorum. Terazinin bir tarafına sizin adam yerine koymadıklarınızı diğer tarafına adam yerine koyduklarınızı koyuyorum.

Gülüyorum çıkan sonuca.

Adam yerine koymadıklarınız ağır çekiyor.

Hafif sıklet dedikleriniz daha ağır basıyor.

Bilmem anlatabildim mi?

Adam yokmuş, breh breh! Madem adam yok diyorsunuz neden bu toplumun etinden, sütünden, derisinden tırnağından, gübresinden faydalanıyorsunuz.

Memlekette adam yok diyene yanıtım şu: “Adam çok!”

Farkında olmalı insan, bilmeli her şeyi, görmeli dönen dolapları, çözmeli girift bilmeceleri. Adam yok diyenleri mahcup ve mağlup etmeli. Nasıl bir yüreğe ve beyne sahip olduğunu çıkartıp göstermeli adam yok diyenlere.

Müdürlük boş bakıyorsunuz eften püften biri atanmış. Hiç mi hiç layık değil ama bir de şunu hatırlıyorsunuz istemeden de olsa “Nasılsanız öyle idare olunursunuz!” “Bu adamı çok aradınız mı bu makam için?” Yanıt gelir hemen. “Ne yapalım adam yoktu!” “La havle vela kuvvete illa billâh” Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur. Hı hı hı adam yokmuş.

 

Adam yok memlekette ahali, adamlığınızdan utanın gayri!

Amirlik boş, öyle biri atanıyor ki şaşırıp kalıyorsunuz. Ya bulamadınız mı başka birini diye düşünecek olsanız hemen aklınızdan geçeni okurlar ve şunu yapıştırırlar. “Adam yoktu!” Madem adam yoktu diyorsunuz ve elinizde bulunan tarihi, yeteneği, kalbi ve akli kullanım süresi dolmuş bu adamı niye atıyorsunuz? Belli ki onu da adam yerine koymuyorsunuz ki adam yoktu diye söylüyorsunuz.

Adam yok. Madem adam yok, burada işler bu kadar adamsızlıkla nasıl yürüyor! İki üç kişinin adamlığı bir toplumun kaderi olamaz. Ya da uyutma sözüdür bu; toplumu uyutup makamda olan yüce şahsiyetleri(?) sağlama alma sözüdür. Ne kadar adam olduklarını, onlar olmazsa hiçbir işin olamayacağını ifade etme sanatıdır.

Reislik boş adam yok. Müdürlük boş adam yok. Amirlik boş adam yok. Bu şarkı eskidi artık. Bu sakız çok çiğnendi. Bu düşünce çürüdü. Geç bunları anam babam geç bunları.

Adam yok sizin adamlığınızın olmadığının tescilli ifadesidir. Ayna karşısındaki terennümünüzdür. Bu toplumdaki her fert özeldir ve saygıyı hak etmektedir. Ve hepsi adam gibi adamdır.

Memlekette adam yok meğer. Aslında burada hakaret var. On binlerce insan var ama adam yok. Bu nasıl bir laftır, bu nasıl bir anlayıştır, bu nasıl bir kafadır? Kendini adamdan saymıyor, başkasını hiç saymıyor. Kusura bakmayın, adam yok diyen adam değildir. Ben adamlığımdan taviz vermem ve adamlığıma söz getirtmem.

            Yanlış, haksız, hatalı atamalara, adam kayırmalara, yalakalığa prim vermelere, kendilerinden başkasını görmeyen yüksek egolu zatı muhteremlere, ben olmasam toplum olmaz diyenlere, kendisini nadide bir eser olarak görenlere, ne yapalım bizden başka adam yok diyenlere yuh olsun.

Mevlana ne güzel ifade etmiş:"Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Galiba elbiselerin içinde insanlar yok günümüzde!

Adam yokmuş, hadi oradan!

( Adam Yok başlıklı yazı GürhanGürses tarafından 26.08.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu