…..Hüseyin amca bir hayli ilerlemiş yaşında kendisinin artık Haç vazifesinin yerine getirmesi gerektiğine inananlardandır. Hüseyin amca dünyalığın yapmış biri olarak hazırlığını yapar ve sonunda Hacca gitmeye karar verirdir. Eşi sultan teyze ise, Hacca gidecek olan kocasına seni ben asla yalnız göndermem illa ben de seninle Hacca gideceğim diyerekten kocasına tutturur da tutturur. Her bir araya gelişlerine bu konu her açılışında Hüseyin amcanın başının etini yemeye başlardır.
…..Kocası ile beraber Hacca gitmek isteyen, Hüseyin amcanın eşi olan, Sultan teyze’ ısrarla eşiyle beraber Hacca gitmek isterdir amma, eşi kadar sağlam yola dayanıklı dirayetli biri değildir. Yaşlı olmasının yanı sıra o birçok yerinden hastadır. Onda şeker hastalığından tutun’ da, kalp böbrek hastalığına varıncaya kadar birçok hastalığın olduğu biridir. İlaçlarla yaşayan onlarla ancak ayakta durabilen biridir.
…..Hal böyle olmasına böyledir de, Sultan teyze biraz da inatçıdır. Her şeye rağmen gittiği yerde ölüp kalacağını’ da bilse, mutlaka eşiyle birlikte Hacca gitmek için direnir ve kocasına ısrar eder dediğini de yaptırır. Hüseyin amca eşine göre daha dinç olup hiçbir yerinden şikâyeti olmayan uzun yola dayanabilecek güçte olan biridir. Hüseyin amca eşinin ısrarları karşısında dayanamaz düşünür taşınır sonunda bakar ki olmayacak, onu da yanında Hacca götürmeye karar verirdir. Gider ilgili yerlere onu da hacca götürmek üzere yazdırır, parasını öder ve ne gerekiyorsa bütün işlemlerini tamamlattırır.
…..Sonunda bunların Hacca gitme zamanları gelir ve bu iki yaşlı karı koca birlikte, Hac görevlerini yerinde yerine getirmek üzere sonunda çoktan beri düşünü kurdukları hacca giderler. Hac görevlerini yapmaya başlarlar. Olacak bu ya, memleketinde ilaçlarla ancak ayakta durabilen, Hüseyin amcanın götürmek istemediği bu yaşlı hasta eşi, gittiği Haç görevi sırasında birden iyileşiverirken, bu defa kendini memleketindeyken çok dinç ve çok iyi hisseden bizim hacı adayı Hüseyin amca bu gittikleri Haç vazifesi sırasında hastalanıverir. Hüseyin amca neredeyse gittiği Haç görevini tamamlayamayacak hale gelirdir. Sonunda Hüseyin amca hasta sandığı hasta diye Hacca götürmek istemediği yanındaki yaşlı eşinin de yardımlarıyla, zar zor haç görevini tamamlar ve memleketine hacı olarak ikisi birden dönerlerdir.
…..Bu olay Hüseyin amca için büyük bir ders olmuştur. Artık ne başkasına hasta gözüyle bakmamaya ne de onlar sakat da olsalar bile, onları hor görmemeyi bir gün herkesin hasta ya da sakat olup iş göremez hale gelebileceğini düşünür ve namazında niyazında hastalığın insanlar için olduğunu düşünerek sağlıklar dileyerek, düzenli olarak namazlarını kılarlar. Sonra çevrelerinde dürüst birer kişi olarak hayatlarını sürdürürlerdir.
…..Derken aradan beş altı yıl geçer, bizim Hacı Hüseyin amca, daha da yaşlanır amma, daha önce gittiği Haç görevinden aldığı tadı bir türlü unutamaz tekrar ikinci defa Hacca gitmek isterdir. Çalışıp biriktirdiği biraz parası vardır. Hazırlığını yapar ikinci Haç görevine gitmek için tekrar müracaat eder.
…..Bunu duyan çocukları hacı amcanın tekrar Hacca gitmesine karşı çıkarlar. Çünkü onun çocukları büyümüştür evlenmek ve onların iş güç sahibi olma zamanları gelmiştir. Hatta oğullarının biri kendi başına kurduğu işinde işi hiç iyi gitmemiş girdiği işlerinde batırmış bir hayli de borcun içinde yaşamaya çalıştığı hayatın içinde tutunabilmek için çabalayıp durmaktadır. Arada bir intihar etme teşebbüslerinde bile bulunmuş olan biridir.
…..Diğer çocuklarının da pek ondan farkları yoktur çocuklarının çoğu işsiz çoğu daha evlenmemiş kendi yuvasını dahi kuramamıştır. Hala anne babasının verdiği ekmeğini yiyen iş güç sahibi olabilmek için onların gözlerinin içine bakan birer evlat halindedirler.
…..Bu durumu bilen Hacı anne de eşinin ikinci defa Hacca gitmesine karşıdır. Ona göre ikinci defa hacca gidileceğine fakire yardım yapmak dünyada kalıcı birer hayır eseri bırakmak sonra çocuklarının geleceklerini düşünmek ikinci defa hacca gitmekten daha evliyadır.
…..Fakat önceki hac olayını yarı hasta olarak bitiren Hacı Hüseyin amcanın aklı fikri hep tekrar hacca gitmektir. Vaz geçmeye de niyeti yoktur.
…..Eşi bakar ki Hüseyin amcayı emelinden vaz geçiremeyecek ısrar eder onunla beraber o da ikinci defa hacca gitmeye karar verir ve birlikte yeniden hacca giderler.
…..Tam hac ortasında Hacı Hüseyin amca yeniden hasta olur ve hastalığından dolayı hastaneye yatırılır. Bu defa onun hastalığı ağırdır. Bir dizi kontrolden geçince buna acele olarak ameliyat olması gerekmekte olduğunu ameliyat olmazsa ölebileceği söylenir.
…..Durumdan korkan Hacı Hüseyin amca mecburiyet karşısında, başında eşi gurbet yerinde istemeden ameliyat olarak uzun süre hastanede yatar. Bu arada haç vazifesini yine doğru dürüst tamamlayamadan geriye döner.
…..Ama bu ona bir ders olmuştur. O günden sonra Hacı Hüseyin amca yeni hayatını muhtaçlara yardım ederek, çoluk çocuklarının istikbalini düşünerek ve hayır hasanetler yaparak yaşamaya devam ederdir
 
03 Mayıs 2013
Ahmet Yüksel Şanlı er

( Hacı Hüseyin Amca başlıklı yazı Ahmet Yüksel tarafından 4.05.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.