1 Şiir Sanatı


    İnsanlık tarihi kadar eski olan “ Şiir Sanatının” , toplumların gelişmişlik ve sanat düzeyi ne olursa olsun, nasıl yazılması gerektiği sürekli merak, inceleme ve eleştirme konusu olmuştur.

    Toplumların güzel sanatlara ve estetiğe merakları, emek vermeleri, teşvikleri, bireylerin iyi yetişmesine, toplumun maddi ve manevi gelişmesinde sosyal faaliyetlerin düzenli gerçekleşmesine bağlıdır. Renkli kelimelerle gelişen aktiviteler, çıkan kitaplar insan eğitimine katkı sağlamaktadır. Edebiyat dünyası bu anlamda geleceğe katkı yapmakta ve sevgi çalışmaları da her geçen gün çıkan eserlerle hız kazanmaktadır.
Yazan kalemlerin, geçiş dönemleri önemlidir. Güzeli yazmayı rehber edinmek ve anlamlı ölçütlere göre eserler çıkarmak, eğitim faaliyetlerinin amacına ulaşmasında büyük katkılar sağlayacaktır. Şiir kitapları da bu katkıya anlam katan yaklaşımlardır.

Renkli kelimeler, yüreklerde yolculuğa tecrübelerle başlar, zihindeki düşüncelerle başa çıkmayı ve düşsel zekâya katkı sağlar. Benlik algısının gelişmesinde rol oynar. Rüyalarla, hayal arasındaki farkı ayırt etmeyi güçlendirir, kişinin kendisini tanımasına yardımcı olur. Gerçekle, düş arasındaki zamanı ayırt eder, duygularına yön vermede güç kazandırır.
“Şiir Sanatı, düşüncelerin alt yapısıdır.”

    Bu alt yapı bazen gerçekleri, bazen de hayalleri kaleme alır. Düşleri kurgular ve sonucu dizelere aktarır. Kültürel öğelerimizin gelişmesinde şiir denemeleri önemli bir yer tutar. Bu bağlamda şiirin kalitesini nitelik ve nicelik yönlerinde güçlendirmek, bizlerin okuma sevgisi ile gerçekleşecektir.

   Bilinçli okuyucu ile özlenen geleceğe yaklaşımda hız alacaktır. İstenmeyen kelimelerle okunan şiirlerin oluşumundaki etmenleri belirlersek, nedenleri tartışma konusu olacaktır. Bu nedenle okuma ve yazma alışkanlıklarında eğitimin rolü büyüktür.

    Eğitim sistemimizde şiir ve yazı sanatı ile ilgili özel bir ders olmalıdır. Bireyler bu derste yaşamları yoluyla çeşitli yazı denemeleri yapmalıdırlar. Duygu ve düşüncelerini yazmalı, kendini yazı dili ile ifade etmelidirler. Yazı dilini başaran gönüllerin, lider özelliklerinde ve kendini ifade etmede, konuşma sanatında da başarılı oldukları bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır. 
Çözüm odaklı şiir ve yazı sanatı tekniğinin okullarımızda uygulanması gerekliliği önemli isteklerden biridir. Hem bireysel, hem de guruba uygulama süreçlerinin olması, öğrencilerin gelecekteki bazı mesleklere ( Editör, Yazar, Senarist, Şair, Muhabir vs. ) ilgi duymalarında, beceri geliştirmelerinde önemli bir katkı sağlayacaktır. 

“ İyi ki şiirlere, renkli kelimelere meftun olmuş yürekler var.” 
     Yazı yazma ve Şiir Sanatının amacı, bireylerimize sevgiye dair istendik davranışların kazandırılması, duygusal davranışların sağlıklı bir şekilde geliştirilmesine katkılar sağlamasıdır. Dünya telâşesin de karşılaştığı problemler karşısında sosyal etkinlikleri ile uğraşarak olumlu motivasyonunu kaybetmemesidir.

Geleceğine, yazı sanatı ile “ Edebiyat “Dünyasına” ışık tutacak güce kavuşmasıdır.
    Yazı ve Şiir yazmaya çalışanlara örnek olmak adına, anlamlı davranışlar sergilemeli, kırıcı eleştiriler yerine yapıcı yaklaşımlar olmalıdır. Çözüm odaklı danışmanlar olup, bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.

Duygu ve düşüncelerinde bireylerin ahlaki yönünü iyi yönlendiren ve bunu sanatında kullanan yüreklere ve kalemlere başarılar diliyorum.

“ Şiir, yüreği umutlandıran, kelimelere bağımlı kılan vefalı bir aşktır.”

Sultan ÖZATEŞ

Eğitimci-Yazar

 

( Şiir Sanatı başlıklı yazı AYYÜZLÜ tarafından 20.03.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.