BİR MENKIBE 

        Halife Harun Reşid'in üvey kardeşi olduğu rivayet edilen Behlül Dânâ Hazretleri bir gün etrafta kimseler yokken, Harun Reşid'in tahtını boş bulur ve geçip oturur tahta. Henüz birkaç dakika oturmamıştır ki, sarayın inzibatları ve  hizmetçileri görüp alelacele tahttan indirdikleri gibi bir de temiz dayak atarlar... Bunun üzerine Behlül ağlamaya başlıyor. Biraz sonra Harun Reşid tahtına gelir . Behlül'ün ağladığını görünce, Behlül’e neden ağladığını sorar. Oradakiler Behlül'ün büyük ve affedilmez bir hata işlediğini, yalnızca Halife'ye ait bir makama çıkıp oturduğunu, bunun için kendilerinin de onu tahttan indirip dövdüklerini söylerler. 
Harun Reşid, Behlül'ün böyle ağlamasına üzülerek:
Böyle bir sebepten dolayı adamcağız bu kadar dövülür mü ? 
Diyerek inzibatlarına ve hizmetçilerine çıkışır. 

Behlül Dânâ Hazretleri : 
“Adamlarına kızmana gerek yok. Ben, onlar beni dövdüler diye ağlamıyorum. Birkaç dakika tahta çıkmakla bu kadar dayak yedim, oysa sen hep tahtta oturuyorsun. Bu durumda yarın senin hâlin ne olacak, kim bilir ne kadar dayak yiyeceksin diye düşündüm onun için ağlıyorum, der
Bu sözler Harun Reşid'in gözlerini yaşartır : 
“O hâlde nasıl hareket edersem, kurtulurum, onu söyle der. Behlül Dânâ Hazretleri de şu nasihatte bulunur: 
“Adaletle hükmet, kimseyi incitme. halk senden memnun olup sana dua etsin. Ancak o zaman kurtulursun.”

( Bir Menkıbe başlıklı yazı İbrahim Çam tarafından 6.11.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.