Köleci sistem içinde ana baba miraslı köleci anlayışa uygun EYLEM VE SÖYLEM ALANI ortaya konmasaydı; ne aldatan, ne aldanan söylemli “suç eylemleri” de olmayacaktı. Zina söylemi olmayacaktı. Olmayan zina suçuna recmetme cezası da verilmeyecekti.

Yani iyi veya kötü olsun, her değişme dönüşmeler akla hayale gelmeyen yeni söylem ve eylemleriyle, işi nerelere kadar vardıracağı bilinemeyen kendi eylem alanı içinde; kendisine yeni yollar açıyordu.

Köleci sistemin şimdisi başlangıcın kolektif üretim hareketi içinde yoktu. Bu nedenle; şimdinin köleci sistemi köleci mantığına göre söylenen Sara anlatımı içindeki kolektif anlatımlı esbabı mucizesini de bilemezdi.

Erken döneme ait hikâyeler ancak köleci dönem içine geçiş yaptıktan sonrası çağlar içinde bilinebilir değildiler.

Eğer şimdiki köleci öğretili kavramlar ilk başlayan kolektif eylemlerin içinde konabilseydi; köleci döneme göre başlatıcı olan bu düzenlemeler; kolektif başlangıç içinde asla üretim ilişkisini başlatamazdı.

Kolektif başlangıç gruba aitlik bilinciyle başlamıştı. Oysa mal sahipliği anlayışı gruba aitlik bilincini, aileye mülk sahibine aitlik olarak özelleştirmişti. Bu anlayış kolektif süreci başlatamazdı. Böyle başlangıç ta hiç yoktu.

Nasıl çocuk kendisini doğurandan önce olamaz ise; köleci sistem de kolektif sistemden önce olamazdı. Köleci sistem kolektif sistemin bilicisi bulucusu değildi.

Aksine köleci mana birikim yapmış bir kolektif sisteme, kolektif yapısını kaybettirmekle adeta kolektif sistem, köleci sistemi ortaya koymanın bilicisi bulucusu oldu!

Oysa biz, bize bahsedilen kolektif yapıları; şimdiki köleci yapının öğretisi içinde anlamaya çalışıyorduk. Kolektif yapıları yine köleci mantıklı, köleci söylemin değer yargılarıyla anlamaya çalışıyorduk.

Dahası köleci mantıkla kolektif yapıları anlayamıyorduk. Böyle olduğu için bizler kolektif sistemi kolay kolay anlayamayacaktık. Ve de bu köleci mantıklı perdelenme nedenle kolektif sistemler hiç aklımıza yatmazlar.

Zaten kolektif sisteme karşı bizi de, “bu yol iblisin yoludur” diye bizi korkuturlar. Bizi kolektif yapıya karşı olumsuz söylemlerle doldururlar. Aynı şekilde "köleci ortam değişmedikçe" köleci ortam içinde "kolektif eylemin olgu ve olaylarını umup beklemek te" pek akıl karı olmasa gerek.


( İttifaklar Birer Referans Noktasıydılar 64 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 16.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.