Dünyada hayali olmayan insan yoktur galiba. Herkesin kendine göre bir hayali vardır; zenginlik, makam, mevki, şan, şöhret, sevdiğine kavuşma vesaire. Kimi kendini hayaline öylesine kaptırır ki bu uğurda usanmadan, bıkmadan koşar durur. Bazen bu koşu çok pahalıya bile mal olabilir. Sevdiği için ölesiye dayak yiyen gençler misali.
 
Hayallerden açılmışken, hayalin sınırı var mıdır, nerede başlar ve nerede biter? Bildiğim düşün; eni, boyu, derinliği ölçülemeyecek kadar büyük ve geniştir. Hayallerin daldıkça büyüyebilme özelliği de vardır. Hayal kurmaya karşı değilim, hayatın bir parçasıdır. Hayalin bittiği yerde ruhi çöküntü başlar. Buna rağmen Rabbim, hayal ile gerçekleri ayırt edemeyecek kadar hayalperestlik hastalığından korusun, inşaAllah.
 
Ancak bu dünyada bu kadar çok hayalin yanı sıra, gerçek hayat devam eder, hem de bir saniye bile durmadan. Düşler ne kadar tozpembe olursa olsun, hayat tam zıddı olabilmektedir. Hayat, insanı bazen öldürmeyen zehir gibi acıtıp dumansız ateş gibi cayır cayır yakabilmektedir. Bugünlerde Gazzede,  Lübnanda veya Türkistan'da şehit olmuş veya hâlen yaşam mücadelesi veren insanların da hayalleri vardı...
 
Dünya, bu yönüyle de çok ilginçtir; tozpembe hayallerle acısıyle tatlısıyla gerçeklerin aynı anda yaşanabildiği bir yerdir.  Nasıl bir hayata sahip olursak olalım, hangi hayallerin peşinden koşarsak koşalım, yaşam bir gün son bulacaktır. O gün bütün hayaller aniden bitecek ve kabristanda sadece acı veya tatlı gerçeklerle baş başa kalacağız.
 
Evet, sonsuz olan ahiret hayatı sadece ve sadece gerçeklerden ibarettir. Kimi, zehirden bin beter olup bitmeyecek acı bir hayat yaşayacaktır. Kimi ise hayallerin çok ötesinde, sonsuz mutlu bir hayat yaşayacaktır.
 
Bilip de pek ciddiye almadığımız bir gerçek; ahirette yaşayacağımız hayatımızın kalitesi dünyada kazanılır, başka bir yerde değil. Dünya hayatımızı iyi değerlendirelim.
 
Abdullah Konuksever

 


( Hayallerin Bittiği Yer başlıklı yazı hotamisli tarafından 14.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu