Tema
Üye Ol Giriş Yap
Anasayfa Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Yazarlar Forum Atışma Online Üyeler
5 (1 oy)

Heidinin Ayakları Hindi Sucuğu Ve Sizi Kocakarı İlan Ediyorum 2 Bölü

Heidinin Ayakları Hindi Sucuğu Ve Sizi Kocakarı İlan Ediyorum 2 Bölü

HEİDİ’NİN AYAKLARI- HİNDİ SUCUĞU VE ‘’SİZİ KOCAKARI İLAN EDİYORUM’’ 2. BÖLÜM 


Biliyorum. ‘’ Heidi’nin çıplak ayakları neyse de hindi sucuğu da nereden çıktı?’’ Diyorsunuz şu anada. Ama unutmayın ki Sami Hocanın dersindesiniz ve Sami Hocanın dersinde her an her şey olabilir.


************


Dersimiz T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Konu: Türk Medeni Kanununun kabul edilişi.


Geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyorum:


- Evet çocuklar Bugün Türk Medeni Kanununu kabul ederken neden İsviçre Medeni Kanununu örnek aldık onu anlatacaktık değil mi? Ana hatlarıyla kim özetler?


- Hocam ben


- Aferin Beyza. Başla bakalım.

-

*İsviçre Medeni Kanunu Avrupa’daki en son medeni kanundu o sebeple

*İsviçre Medeni Kanunu kadınlara oldukça geniş haklar tanıyordu. Mesela artık kadın da kocasını boşayabiliyordu. Kadın istediği işte çalışabiliyordu. Kadın da mirastan pay alıyordu.

*İsviçre Medeni Kanunu, Türk Milletinin huyuna suyuna en uygun medeni kanundu. ( O da benden duyduklarını, kitabının yazdıklarını yani ezberlediklerini sayıyor. )


- Hocaaaammmm


-Buyur Avni


- Heidi’nin ayakları neden çıplaktır onu anlatacaktınız.


- Heidi’nin ayakları çıplaktır çünkü

Avrupa’nın en çağdaş, en medeni ülkesi(!) olan İsviçre’de 1981 yılına kadar boşanan ailelerin çocukları, yoksul ailelerin çocukları, yetim veya öksüz çocuklar, anne veya babası cezaevine girmiş çocuklar ve suç işlemiş çocuklar, kiliseler tarafından toplanıyor, yine kiliseler tarafından özelliklere çiftliklere dağıtılıyor ve buralarda boğaz tokluğuna hayvan gibi çalıştırılıyorlardı. İşin ironik tarafı da bu çocuklara ‘’Kurtarılmış çocuklar’’ denmesiydi.

Bu çocukların diğer çocuklardan ayırt edilmesi için yaz kış ayakkabısız dolaşırlardı. Heidi’nin yazarı Johanna Spyri işte bu soruna dikkat çekmek istemiş ama ne yazık ki öldüğü 1901 tarihinde Verdingkinder yani ‘’Sözleşmeli Çocuk ‘’ Uygulaması halen devam etmekte ve İsviçre bizzat kendi vatandaşları olan 14 yaş altı bir takım çocuklara köle muamelesi yapmaktaydı.

Bu çocukların işkenceden cinsel istismara kadar her türlü kötü muameleye uğradıklarını da ayrıca söylemeliyim.


- Hocaaaaaam


- Buyur Hülya


- Peki aynı yıllarda Osmanlı Devleti’nde boşanan ailelerin çocukları, yoksul ailelerin çocukları, yetim veya öksüz çocuklar, anne veya babası cezaevine girmiş çocuklar ve suç işlemiş çocuklara nasıl davranılıyordu?


- İsviçre 1912 Yılında Medeni Kanununu yapıp ama aynı anda kendi çocuklarına köle muamelesi yaparken, Osmanlı Devleti 1914 yılından başlayarak memleketin pek çok yerinde Dar’ül Eytamlar ( Yetimler Evi ) kurdurdu ve buralarda bahsini ettiğin çocuklara barınma, beslenme ve okuma imkanı sağladı. Ayrıca çok daha önce 1863’de Darü’şşafaka adlı parasız yatılı okul kurulmuştu ve çocuklara hizmet ediyordu.


- Batı’nın en medeni devleti İsviçre’yse en medeni olmayan devleti nasıldır hocam?


- Anlatayım Mustafa: En medeni olmayanı, adına ‘’Din Savaşı der, Haçlı Seferi der,’’ gelir Antakya önlerine Müslümanları öldürür, daha sonra aç kalır; öldürdüğü Müslümanları pişirir yer. Sonra da bu vahşetlerini bir marifet gibi Chanson d'Antioche (Antakya Şarkısı/Destanı) adıyla destanlaştırır. 


- Eeee o zaman biz bu yamyamların, bu çocuk düşmanlarının nesine özenmiş de onların medeni kanununu almışız?


‘’ Allah kahretsin. Döndük dolaştık yine o soruya geldik. ‘’


- Çocuklar ! Onların medeni kanunlarını olduğu gibi almadık ki. Aldık, okuduk, üzerinde pek çok değişiklik yapıp kendimize göre düzenledik.


-Hocaaaam yaptığımız düzenlemelerle İsviçre Medeni Kanununun ne kadarı İsviçre Medeni Kanunu olarak kaldı ne kadarı Türk Medeni Kanunu oldu? 


‘’ Of be Eray. Oğlum Münker ve Nekir bile bu kadar zor soru sormuyor. Nereden bulup çıkartıyorsunuz bu soruları bilmem ki?’’


-Bir fıkrayla anlatsam olur mu?


Bütün sınıfın parmaklar havada


-Anlatın hocam. Fıkrayla anlatın.


Keratalar bayılırlar benim fıkralarıma. Ben de sık sık derslerde fıkra anlatırım zaten. Başladım anlatmaya.


- Vatandaşın biri sürekli et-kıyma aldığı kasaba gidiyor ve diyor ki: ‘’Akşama misafirim gelecek. Bana en saf, en katışıksızından iki kilo dana sucuğu hazırla.’’


Kasap diyor: ‘’ Sen benim eski müşterimsin. Seni kandırmak istemem. Dana sucukları katışıklıdır. Ben sana hindi sucuğu vereyim.’’


Adam önce ‘’ Tamam ‘’ diyor ama sonra içine bir kurt düşüyor ‘’ Ulan senin hindi sucukların da katışıklıdır şimdi ? ‘’Diyor. 


Kasap boynunu büküyor: ‘’ Eh… Az miktarda onda da var.’’


Adam merakla soruyor: ‘’ Nasıl az miktarda? Ne kadar yani? ‘’


Kasap cevap veriyor: ‘’ Yarı yarıya beyim. Bir hindiye bir eşek…’’


Çocuklar karınlarını tuta tuta gülüyorlar. Onların gülmesi bitince ben soruyorum bu sefer?


-Şimdi anladınız mı Medeni Kanunumuzun ne kadarı Türk Medeni Kanunuydu ne kadarı İsviçre Medeni Kanunuydu? 


Hasan cevap veriyor:


-Hocam anladık anlamasında da siz yine de rakamlarla açıklasanız? Mesela Medeni Kanunumuz nasıl hazırlandı? Nasıl kabul edildi? İsviçre Medeni Kanununun hangi maddelerini nasıl değiştirdik de kendimize uygun hale getirdik? Mesela ilk kıyılan resmi nikah kimlerin nikahıydı?


-Çocuklar ! Müfredata göre bu konuyu bir ders saatinde işlememiz gerekirken iki saat harcadık ama siz halen devam etmesini istiyorsunuz. Olmaz ki? 


-Hocam n’ooolur. 


-Olmaz.


-Hocam bi bis krem versek? ( Eeee biz de araya reklam almaya başladık. Ayrıca sıpalar zaaflarımı çok iyi biliyorlar. Tatlı deyince bende akan sular durur. ) 


-Bakın o zaman olur. Tamam. Gelecek dersimizde bu sorularınıza da cevap vereceğim.   


Velhasılıkelam bir bölüm daha derse devam edeceğiz.  




Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
5 (1 oy)

Yorumlar, Tebrikler ve Beğenenler

  • Yorumlar 2
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com
Heidinin Ayakları Hindi Sucuğu Ve Sizi Kocakarı İlan Ediyorum 2 Bölü

Heidinin Ayakları Hindi Sucuğu Ve Sizi Kocakarı İlan Ediyorum 2 Bölü

Sami  Biber Sami Biber