Bilim adamları üzerinde yaşadığımız dünyanın yaklaşık 5 milyar yaşında olduğunu söylemektedirler,son yapılan Zirkonyum kristalleri üzerinde yapılan radyometrik tarihlendirme dünyanın en azından 4404 milyar yaşında olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Bu zaman içinde birçok canlı türleri çeşitli nedenlerle kendi soylarını bugünlere taşıyamamışlar.
Mamut ve dinozor örnekleri gibi
Gelişen teknoloji ve bunun doğaya verdiği zararlar, artan insan nüfusu, doğal dengeyi bozan kimyasallar. İnsanların doymak bilmeyen hırs tutkuları tabiatın dengesini tehdit etmekle kalmayarak, bazı canlı türlerini insanoğlu resmen dünya yaşam sahnesinden katlederek soyunu tüketmiştir.
Soyu tükenmek üzere olan canlıların başında Kelaynak kuşu, Panda ve Goril,  sayılabilir .
Bu isimlerin yanında birçok tehlikede olan canlı isimlerini de art arda sıralayabiliriz.
Ülkemizde yakın tarihte soyunu tükettiğimiz Anadolu parsı.
Bu toprakların bize miras bıraktığı “ Panthera pardus tulliana”1974 yılında avcılar tarafından son Anadolu Parsımız,Beypazarı’nda vurularak, soyu tükenmiş...
Yapılan araştırmalarda ne yazık ki bugüne kadar bir daha izine rastlanmamış, yaşadığına dair bazı iddialar olmasına rağmen bu iddialar kesinlik kazanmamıştır.
Amerika’da yine insanoğlu tarafından resmen bir soykırım yapılarak ortadan kaldırılan Göçmen güvercin örneği de yine insanlık tarihimizin yüz karaları içinde yerini almıştır.
Göçmen güvercin 1800 yıllarının başında, Amerika kıtasında aşırı avlanma sonucunda soyu tükenen bir canlı türü.
Kuzey Amerika’da göç mevsiminde milyarlarca havada ki güvercinden dolayı gökyüzünün görünmediği kayıtlara geçmiş.
Aşırı avlanarak büyük şehirlere o tarihlerde trenlerle gönderilmiş,1870 ten sonra sayıları iyice azalmış. İş işten geçtikten sonra, en son güvercin 1Eylül 1914’te Ohio eyaletinde ki hayvanat bahçesinde ölmesiyle soyu tükenmiş.
Göçmen güvercin bu günkü Üveyik kuşuna benziyormuş. Ama ondan daha büyük ve yaklaşık 32 cm, uzunluğundaymış.Winconsin Wyalusing eyalet parkında göçmen güvercinin anısına dikilen anıtta

“Bu tür insan aç gözlülüğü ve düşüncesizliği yüzünden yok olmuştur”Yazmışlar,
keşke bizde Anadolu parsımız için böyle bir öz eleştiri yapabilseydik.
CENGİZ DAMAR
( Soyunu Kuruttuğumuz Hayvanlar Son Anadolu Parsımız başlıklı yazı cengiz--dama tarafından 20.09.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu