SUÇLU KİM?

İnsan neden yalan söyler?Yalan söyleyen suçlu mudur?

Hani derler ya ”Ölen mi suçlu, öldüren mi.”Aynı soruyu yalan için de sorabiliriz.”Yalanı söyleyen mi suçlu, söyleten mi.”Diye.

Yalanı alışkanlık haline getirenlerden bahsetmiyorum.Ya da ,menfaat sağlamak için yalana başvuranlardan.Beyaz yalan dediklerimiz ise gereklidir zaten.

Yalanı hiçbirimiz sevmeyiz.Yalan söylemediğimizi iddia ederiz.Çevremizdeki ,eşimize, çocuğumuza,kardeşimize de “SAKIN BANA YALAN SÖYLEME” .Diye de (biraz da tehditkar bir tavırla)tembih ederiz.Sanki   biz hiç yalan söylemiyoruz.

 Bana öyle geliyor ki,biri bize yalan söylerse ve biz de anlamayıp inanırsak aptal yerine konmuş olmaktan korkuyoruz.Kimse bize yalan söylemesin,bütün gerçekleri bilelim .Haklı veya haksız ,gerekli veya gereksiz,olaylara müdahale edebilelim.

Bir düşünür derki,”Yalanı duymak istemiyorsan,karşındakini yalan söylemeye mecbur etme.”Çok doğru bir tespit bence.Ne zaman yalan söyleriz?Kabul görmeyecek davranış,düşünce ve duygularımızı ifade etmemiz gerektiğinde ;azarlanmaktan,dışlanmaktan,kınanmaktan,hatta daha ileri durumlarda ceza almaktan korkuyorsak .Bütün bunlardan kurtulmanın yolu yalan söylemektir.

Hepimiz hata yaparız.Kendimiz hata yaparsak mutlaka bir mazeretimiz vardır.Başkaları yaparsa(Bazen de hata değildir ama bizim bakış açımıza uymuyordur.)kınarız ,ayıplarız ,hatta yetkimiz varsa ceza veririz.Çevremizdeki sevdiklerimizin ilk hatalarında eleştirmek yerine ,hatanın sonuçlarını konuşup,düzeltmesi için yardım edersek,yalan duyma olasılığımızı en aza indirmiş oluruz.Bize güvenen, hata yaptığında, tarafımızdan incitilmeyeceğine inanan kişi neden yalan söylesin ki?Hata yapıldıysa ,geri dönüşü olmayacağına göre nasıl düzeltilebileceği konuşulmalı.

Yakın çevremiz bize yalan söylüyorsa,dönüp kendimize bakmalıyız.Suç onların mı, bizim mi?

 

 

 

 

 

 

( Suçlu Kim başlıklı yazı seyhan-komur tarafından 29.11.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu