“KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIR”

Atasözlerimiz bize hayatın çok önemli öğretilerini kısaca anlatır.Çoğumuz da ,bir şeyleri ifade ederken sıklıkla kullanırız.Ama bazı atasözlerimizin öğretisini düşündüğüm de çelişkide kalıyorum.Mesela “Kol kırılır yen içinde kalır”.

Asıl anlamını sorgularsam;kırılan kol yen içinde kalmamalı.Çünkü,tedavi edilmezse işlevini kaybedebilir.En azından çok ağrılı günler veya aylar geçirmemize neden olur.Yen içinden çıkarıp uzmanına göstermemiz gerekir.Uygun görülen tedavinin yapılabilmesi için yardım istememiz gerekir. Tabi ki bu yardımı doğru kişiden almamız şarttır. Aksi takdirde fiziksel ve ruhsal zarar görmemiz kaçınılmazdır.

Mecaz anlamını sorguladığımda ise aklıma çok etkilendiğim bir anım gelir.

Beş yaşında, dik başlı,yetiştiği toplumun kurallarına rağmen asi bir kız çocuğu tanıdım.Ait olduğu toplumda ,hem çocuk ,daha çok da kız olduğu için hep susması beklenmesine inat isyan eden , karşı çıkan yapısıyla saygımı kazanmıştı. Bu toplumda büyüklerden dayak yemek çok olağan karşılanırdı. Bu çocuk dedesi tarafından dövülmüş, bu dayak sonucu kafası kırılmıştı. Çevresindekiler kanını durdurmaya çalışırken komşularda birikmiş ,kimisi yardım etmeye çalışırken ,bazıları da ,neden oldu,nasıl oldu diye işin dedikodusu kısmıyla meşgul. Yaşlı bir komşu da “ Nasıl dedesin?.Bu çocuk böyle dövülür mü.?” Demiş.

O ,isyankar ,söz dinlemeyen çocuk bir anda acısını unutup yaşlı komşuya şöyle bir bakmış.” Sana ne oluyor,neden aramıza nifak sokuyorsun.?Dedem değil mi? Döverse döver.” Demiş.

Bu beş yaşında bir çocuk.Ailesini komşulara karşı korumayı düşünmüş.Yani kırılan kolunu yen içinde bırakmayı yeğ tutmuş.

Bazı mağdur olduğunu düşünen vatandaşlarımızın ,mağduriyetlerini giderebilmek adına İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE başvurmaları beni üzüyor ama ya haklılarsa diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü ,hayatımızın birçok dönemin de ,hakkımızı arayamadığımız, arasak da sonuç alamadığımız olaylar olmuştur. Yasalarımız herkes için aynı ve doğru uygulansa ,başka mercilerden yardım istemek durumunda kalmasak.

Kırılan kolumuzu yen içinde mi tutsak yoksa kolumuzu kıran bizden biriyse ,kolumuz için yardım istediğimiz de itibar kaybedecekse bile yardım istemeli miyiz?

İşte bu atasözü beni çelişki de bırakıyor.

( “kol Kırılır Yen İçinde Kalır” başlıklı yazı seyhan-komur tarafından 27.01.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu