Eğitimin kalitesini artırmak amacıyla, görsel ve elektronik imkanların kullanıldığı sınıflara akıllı sınıf dendiğini biliyoruz.. Akıllı sınıflar, okullardaki teknolojik boşlukları doldurmakta ve öğrenme -öğretme kavramlarına yeni boyutlar getirmektedir. Tüm derslerde akıllı sınıf imkânlarını kullanmak hem öğretmen hem de öğrenci açısından iyi sonuçlar vermektedir. Teknoloji iyi güzelde ondan faydalanmak için onu kullanmakta önemli. Bu gün özelde akıllı sınıflardan yola çıkarak genelde tüm eğitim ortamlarında kullanabileceğimiz temel kavramlardan ve bilgilerden söz edeceğim. Önce şunu söyleyeyim bende konunun uzmanı değilim ve amacımda bilgiçlik taslamak değil. Bu yazdıklarım kendi el yordamı ile bulduklarım ve sizlerle de paylaşmak istediğim konular. Neden eğitim ortamında bilgisayar ve internet kullanmalıyız? Bunun en kestirme yanıtı süreçten kopmamak diye yapılabilir. Sözü geçen süreç hızla gelişen teknoloji ve onun ortaya koyduğu ürünleri kapsamaktadır. Duymuşsunuzdur(*) “Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü "Fatih Projesi" ile her sınıfın teknoloji üstü olması hedefleniyor. 3 yıl içinde tamamlanması beklenen proje kapsamında, köy okulları da dâhil olmak üzere her okulda akıllı tahta, akıllı e-kitap bulunacak. Dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, özel kalem, tahta olarak kullanılacak platform ve yazılımdan oluşan "akıllı tahta" sayesinde dersle ilgili harita, grafik ve görüntüler izlenebilecek. Ders anlatımı sırasında not tutmaya gerek kalmayacak. Akıllı tahta ders notlarını çıktı ile ya da e-mail yoluyla öğrencilere iletecek.” İyi ve güzel ama bu proje kapsamında büyük bir çoğunluğu bizim gibi meslek hayatının sonunda bilgisayar, internet, projeksiyon makinesi ile karşılaşan öğretmenler ne yapacak. Süreçten kopmamak için kendini yetiştirecek başka yolu yok. Uzun zamandır eğitim alanında kullanılan teknolojik ürünler eğitim açısından öğretmen ve öğrencilerin en önemli yardımcısı olmayı başarmıştır. Bu yardımcı kaynaklardan en başta Microsoft Office programından söz etmek istiyorum. Bu programda Kelime İşlemci Word, Hesap Çizelgeleri Excel programı, Sunum Hazırlama PowerPoint programı ve daha ileri birçok kullanışlı programdan oluşmaktadır. Microsoft Office öğretmenlerin ve öğrencilerin işine en fazla yarayacak özellikleri içinde barındırıyor. İlk adımı, Word - Bilgisayar Dershanesi | Flash | Word | Excel | PowerPoint ... sayfasını ziyaret ederek atabilirsiniz. 

Bir başka adres ise, Paint ile Resim Çizmek başlığını içermekte, sayfaya, http://www.chip.com.tr/konu/Paint-ile-Resim-Cizmek_2806.html adresinden ulaşırsanız işinize yarayacak bilgilerin bir kısmını da burada bulabilirsiniz. Yine Paint.NET, ücretsiz bir resim düzenleme ve oluşturma programı işinize yarayabilir. Windows kullanıcıları için üretilmiş olan ve açık kaynak olarak geliştirilen bu ücretsiz program içerisinde zengin özellik bulunduruyor. Biraz araştırarak sizde ilk adım için yaralanacağınız bilgileri kolayca internetten edinebilirsiniz. “Teknoloji ve Tasarım Dersi” için de yukarıdaki programları kullanarak “ PowerPoint” sunumları oluşturabilir bunlardan sınıf ortamında faydalanabiliriz. 

Örnek olsun diye, TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ SLAYTLARI sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, tektas1959 adresindeamatörce kendi yaptığımız bir site örneğini görebilirsiniz. Anlatmaya çalıştıklarımız başta da söylediğimiz gibi ilk adım için öneriler. 

(*)Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Yasam/2010/09/25/egitimde_akilli_tahta_donemi 

( Akıllı Sınıflar Ve Teknoloji Tasarım Dersi başlıklı yazı eyyup tarafından 14.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.