Üstlerine küçük gelen yırtık sökük mantolar giyinmiş iki çocuk, birbirlerine sokulmuş dış kapının önünde bekliyordu. " Kullanılmış kağıt var mı bayan? " diye sordular . Meşguldüm. Yok deyip onları başımdan savmak istiyordum ; ama o sırada gözüm ayakkabılarına ilişti. Karla kaplanmış ince sandalet giymişler ; elleri üşümüş , solgun yanakları kızarmaya yüz tutmuş, ayakları çıplaktı . " İçeri girin, size birer fincan sıcak kakao yapayım" dedim . Bir şey demediler.
Islak sandaletleri şöminenin önünde izler bıraktı . Dışarıda soğuğa karşı çocukları biraz korur düşüncesiyle sıcak kakao yaptım onlara , ekmeklerine reçel sürdüm gariplerin . Sonra mutfağa geri döndüm . Ön odadan hiçbir sesin gelmemesi dikkatimi çekti . İçeri baktım farkettirmeden . Kız, boş kakao fincanını iki elinin arasına almış , evire çevire dikkatlice başını sağa sola çevirerek içine bakıyordu . Oğlan beni görünce , düz ve çiğ bir sesle sordu:
" Bayan siz zengin misiniz ? "
Kanepelerin eskimiş kılıflarına takıldı gözlerim istem dışı , baktım...
" Zengin olmak mı, hayır tabii ki zengin değilim . " dedim.
Kız fincanını küçücük elleriye özenle tabağına yerleştirdi .
" Fincanlarınızla tabaklarınız takım da" dedi.
Sesinde garip , yabansı ve soğuk bir açlık vardı ; ama bu karnının açlığı değildi.

Sonra kağıt dolu çuvallarını sırtlarına yüklenip gittiler. Teşekkür etmemişlerdi, etmeleri de gerekmiyordu, çünkü daha fazlasını yapmışlardı. Bir süre yalnız ve soğuk bir boşlukta kaldığımı hissettim ; zihnim durağanlaştı her şey silinmişti sanki belleğimden ...

Buz mavimsi seramik fincanlar ve tabakları evet takımdı .

Mutfağa geri döndüm patateslere baktım, patetesleri et suyuyla karıştırdım . Patates ve et suyu ; başımızı sokacak sıcacık bir yuvamız ; düzenli bir işi olan eşim , mutlu bir yaşamım ... Bunlar da takımdı ... Galiba gerçekten zengindim.

Sandalyeleri şöminenin önünden kaldırdım , odayı topladım. Küçük sandaletlerinden kalan çamurlu ayak izleri ve iki yoksul çocuktan sinen fukaralığın kokusu hâlâ şöminenin önündeydi.Onları temizlemedim. Ne kadar zengin olduğumu unutmamak için...
DÜZENLEYEN : İBRAHİM ÇAM

( Bayan Siz Zengin Misiniz ? başlıklı yazı İbrahim Çam tarafından 29.06.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.