RTÜK, bir kanala, ikinci vukuatından dolayı ceza vermiş. Yuvarlak hesap: 100.000 lira. Affetmemiş! (Haber-Türk,23 Ocak 2012, Pazartesi) Ne yani, aynı suçu işledi diye ödül mü verseydi?!

Haber, haber gibi veriliyor havasında olsa da “İffet'e "iffetsiz" cezası!” başlığında bir hinlik var. “İffetsizlik” deseydi sorun yoktu. Ama burnuma kanal kokusu geliyor. Güya cezayı haksız bulduğunun çaktırmadan yorumluyor.

“Adını İffet koydum” diyor babası. İffet de ne demek acaba? İffetsiz ne demekse onun tam tersi. Ar kelimesiyle eş anlamlı. Derken bu filmin daha önce de çevrildiğini öğreniyoruz. O zaman da adı ar olan biri oynamış. Şimdi film arsız oynanmış ama hangisinin daha arsız olduğunu seyredenler bilir. Biz sadece tahmin ediyoruz.

Demek ki, iffet demekle; iffetli, ar demekle arlı olmuyor. Kelimelerle oynayanlar, neden bu kelimeleri kirlettiklerini de söylesinler. Yıkılmayan bir aile kaldı; onu da yıkmaya çalışıyorlar.

Bu milletin fertleri, ”İki bacıyı bir arada nikâhlamak size haram kılındı. (Nisa: 25) ayetini bilmese de haram olduğunu bilir; nikahlamaz. Sapık ilişkiler özendirilerek sunulursa, özenenler çıkacaktır. Baldız türkülerini ben uydurmadım.

Haberin gerisi şöyle: RTÜK, İffet dizisindeki aile içi ilişkilerin genel ahlak ve adaba aykırı olması gerekçesiyle dizinin gençlerin izlediği saatlerde yayınlanmasını sakıncalı buldu.

“İki kardeşin aynı kişiye âşık olup ilişki yaşaması gibi durumların, senaryo da olsa aşkı ve sadakati yozlaştırdığına dikkati çeken RTÜK, söz konusu sahneler, çocuk ve gençlerin izlediği saatte yayınlandığı için”

“29 Ekim 2011 tarihi (Cumhuriyet Bayramı)nde 19.55’te yayınlanan bölüme ilişkin inceleme sonucunda RTÜK tarafından şu tespitler yapıldı: “Oyuncuların sıkça alkol tükettikleri ve içki şişelerinin sık sık yakın çekimlerde gösterildiği, erkek kardeşlerden Erhan’ın ağabeyi Ali İhsan’ın nişanlısına âşık olduğu ve cinsel birliktelik yaşadığı, bir gece kulübünde, parmaklıklarla çevrili localarda dans eden bikinili genç kızların striptizi andıran gösterileri, İffet adlı genç kızın tutkulu aşk yaşadığı taksi şoförü Cemil tarafından tecavüze uğraması ve hamile kaldığında da sevgilisi tarafından terk edildiği, tespit edildi.”

Karara, iki üye hayır demiş. “Ak Parti kontenjanından seçilen Vahap Darendeli ile CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan muhalefet şerhi koydu.” CHP’nin adamı için bir şey demem. Ötekine gelince… Ak Parti, kitle partisi olduğu için, “adamı olanların partisi” diye de yorumlamak mümkün. Adamı varmış ki, oraya girmiş.

Bu habere abuk-sabuk yorumlar yapılıp, taraf olunurken; Aileden Sorumlu Bakan’ın sessiz kalacağını tahmin ediyoruz. Oysaki doğru yapanların da desteğe ihtiyacı var.

Daha önce, daha iffetsiz şeyler oldu da ceza kesilmediyse, yanlış yapılmıştır. Hukukta,”Yanlış, örnek gösterilemez.” Ben böyle yazılar yazmam ama bu milleti yıllarca eteğine takıp sürükleyen bir dizi için de, bir yıl önce, ”Kimin Eli Kimin Cebinde?” diye sormuştum.(http://www.kayserigundem.com/yazi/2991-kimin-eli-kimin-cebinde.aspx)

Adı “İffet” olan bir konuşmasında “Tecavüz sahnesini göstermedik; hepimizin ailesi var.” diyor. Hepimizin ailesi var böyle de, olmasa neyle olurdu? Bence, bazılarının ailesi olsa da, aile kavramı yok. Sanatçı denen “erkek ve dişi, bir sürü kişilerin” günlük haberleri bunun kanıtıdır. Ve yine ilgili haberlerde geçiyor: “İffet dizisi tecavüzle kapattığı sahneyi yine tecavüzle açtı”. Eli verip de kolu alamamak sadece tecavüz sahnelerinde olmaz. Filme karar verince de olur. Yönetmen, bir numaralı sahneyi atlasa mıydı? Yemezler.

RTÜK, “söz konusu sahneler, çocuk ve gençlerin izlediği saatte yayınlandığı için” ve dahi 2. vukuatı olduğu için bu cezayı kesmiş. Affetse de, “işleme devam” mı deseydi? Filimde, taksi şoförüne: “Senin aklın hep başka yerde? “diyor. Yani… Dizicilerin aklı da hep orda. Muhteşeminden İffetsizine….
”Kayıtsız-şartsız” denilen insanlar da kayıtsız değil; paraya ve şöhrete kayıtlıdır.
( İfffetin İffetsizliği başlıklı yazı Mustafa IŞIK tarafından 25.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.