Ne çok şey söyleriz sabırla ilgili;
“Sabrım taştı”,
“Ben sabır taşı mıyım?”,
“Sabır taşı bile bu durumda çatlar".....

Sabır konusunda bazı düşünürlerin neler söylediklerine bir bakalım...

"Yalnızca ateşli bir sabır ulaştırır bizi muhteşem bir mutluluğun kapısına" diyor Pablo Neruda.

Vauvenargues, sabrın umut etmek sanatı olduğunu söylüyor. William Shakespeare ise sabrı olmayanların fakirliğinden söz ediyor.

William Wymark Jacobs, "sevinç kapısının anahtarı sabırdır" derken, Leo Tolstoy sabır ve zamanı bahadır askerleri olarak ifade ediyor.

İngiliz filozof John Hick sabrın, insanın manevî eğitimi için gereğini anne-babanın çocuk eğitimini örnek vererek tarif ediyor; "dünya bir gözyaşları ırmağı değildir. Bir ruh oluşturma ırmağıdır" diyor ve şöyle devam ediyor: "Anne babalar çocuklarını bazı zevklerden mahrum bırakırlar. Onların bazı şeyleri acı tecrübelerle öğrenmelerine de izin verirler. Hatta ceza verip acı çektirirler. Bunu yapmalarının nedeni kısa vadeli hazzın yanında kendine hakim olma, bilgelik, ahlaki erdem ve kendini gerçekleştirme gibi önemli şeylerin var olduğuna inanmalarıdır. Çocuğun bakış açısından bu zalimce görünür. Ancak bu görüş yanlıştır ve çocuğun bu görüşü savunmasının nedeni anne babanın daha geniş perspektifini kavrayamamasıdır. ”

Bediüzzaman Sözler’de, nefsine sesleniyor: "İşte, ey sabırsız nefsim! Sen üç sabırla mükellefsin. Birisi, taat üstünde sabırdır. Birisi, mâsiyetten(isyan, günah) sabırdır. Diğeri, musibete karşı sabırdır. Aklın varsa... hakikati rehber tut, merdâne(mertçe) “Yâ Sabûr“ de, üç sabrı omuzuna al. Cenâb-ı Hakkın sana verdiği sabır kuvvetini eğer yanlış yolda dağıtmazsan, her meşakkate ve her musibete kâfi gelebilir; ve o kuvvetle dayan."(21. Söz)

O halde kâinattaki şerler, zararlar, imtihanlar, şeytanların ve zararlıların yaratılışları şer ve çirkin değildir. Küçük- büyük zorluklara sabır göstermenin çok önemli/hikmetli sonuçları vardır…

Bir başka kitapta ise inananların sabredenler ve Rablerine tevekkül edenler olduğu belirtiliyor. Yazarı insanlığa sesleniyor; "güzel bir sabırla sabredin" diyor. Karşılığında mükafat bulunduğunu müjdeliyor. "Sabredenleri belirtip-ayırdetmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?" ifadesiyle uyarıyor.

"Sabredin ve sabırda yarışın" diyor ayrıca ve eğer müminlerden yüz sabırlı kişi bulunursa, gerçeği kavrayamayan kâfirlerden binine bedel olduğunu vurguluyor.

"Sabrettiğinize karşılık selam size" diyor bu Kitap ve dünya yurdunun sonu ahiretin çok daha güzel olacağına dikkat çekiyor.

Bu kitap Kur’an; Kitabımız, Rabbimizin kelâmı, rehberimiz, hayatımızı her sabah başlatan. Okurken meleklerin şahit olduğu, kalplerimizin gıdası, şifası Kur’ân. Bize imtihan konularını veren, tevekkülü ve sabrı öğreten Kitap. “Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Bakara Suresi, 153) ifadesiyle sabır ehline müjdeler veriyor…

İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar. (Furkan Suresi, 75)


Fuat Türker
( Ya Sabur başlıklı yazı fuatturker tarafından 24.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu