Halk Sanatçısı, Akademik Milli Dram Tiyatrosu oyuncusu Yaşar Nuri uzun süren hastalıktan sonra 61 yaşında vefat etti.

3 Eylül 1951’de Bakü'de doğan Yaşar Məmmədsadıq oğlu Nuri Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Enstitüsünün dram ve sinema oyunculuğu Bölümü'nde eğitim gördü.

1974 yılında Akademik Milli Dram Tiyatrosu'nun baş yönetmeni Tevfik Kazımov’un davetlisi olarak aktör truppasına alındı. Yaşar Nuri Ulusal Dram Tiyatrosu'nda çalıştığı yıllarda repertuardan düşmeyen 20'den fazla oyunda yaddaqalan imgeler yarattı.

Tiyatro oyuncusu gibi önemli sanatçı olan Yaşar Nuriyev hem de mahir sinema oyuncusudur. Onun büyük popülerlik kazandığı pek çok ekran imgeleri var. Vakıf Mustafayevin çektiği "Yaramaz" sanat filmindeki Maşallah rolüne göre Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet ödüllü ödülünü almıştır. Azerbaycan Devlet Televizyonu'nda hazırlanmış yüzden fazla oyunda, sanat kompozisyonda, hiciv sahneciklere katıldı.

Yetenekli oyuncu tiyatro sanatında büyük başarılara göre pek çok ödüllerin sahibidir. Sahnede ve ekranda yarattığı parlak karakterlere göre 1981 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Emektar Sanatçısı, 1989 yılında Halk Sanatçısı fahri adlarına layık görüldü. İki gün önce Azerbaycan Cumhurbaşkanının kararı ile "Şöhret" nişanı ile taltif edildi.

Merhumla veda töreni bugün aktörün uzun yıllardır çalıştığı Akademik Milli Dram Tiyatrosu'nda yapılmış ve II Fahri Hiyaban'da toprağa verilmiştir.

Eldeniz ABBASLI.

( Azerbaycan Sineması Ve Tiyatrosuna Ağır Kayp başlıklı yazı eldenizabbas tarafından 22.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.