Türk Dünyası’nın Aksakalı, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın vefatı dolayısı ile Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu 22 Kasım 2012 tarihinde Basın Açıklaması yaymıştır. Basın Açıklamasını olduğu gibi veriyoruz.


Dr. Eldeniz ABBASLI.


TURAN YAZGAN, TÜRK DÜNYASI’NIN AKSAKALIYDI...


Türk Dünyas’ında Dilde, İşde, Fikirde Birlik”  sloganıyla tüm hayatını şekillendiren Prof. Dr. Turan  YAZGAN’ın aramızdan ayrılmasının derin üzüntüsü içindeyiz.

Türk Dünyası’nda “Aksakallar Toplantısı”, “Türk Halkları Assemblesi”, “Gençlik Şöleni”, “Çocuk Şöleni” ve “Türk Dünyası Korosu” gibi birçok ilkleri yaşamamıza vesile olan, en önemlisi Türkleri birbiryle kucaklaştıran, tanıştıran Turan YAZGAN, bu yönleriyle  daha hayatta iken “Türk Dünyası’nın Aksakalı” ünvanını almıştır.

O’nun özellikle “Türkçe eğitim” için yaptıkları takdirle yad edilecektir. Azerbaycan Kazakistan ve Kırgızistan’da ilk Türkçe eğitimi başlatan ve yüzlerce soydaş öğrencinintam burslu eğitim görmesini sağlayan Turan Yazgan bu yönüyle de günümüzün Dede Korkut’larından biri olmaya hak kazanmıştır.

Turan Hoca’nın liderliğinde her hafta düzenlenen “Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları”  adeta bir mektep işlevi görevini görmüş ve  bu yönüyle de “Türk Düşünce Hayatı”na gerçekten de önemli katkıları olmuş şahsiyettir.

1980’de kurulan “Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı” bünyesinde hiç aksatmaksızın yayımladığı, 100 cilde yaklaşan ve her bir sayısı 200 sayfanın üzerinde olan “Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi”, 50 cilde ulaşan “Türk Dünyası Tarih Dergisi” ile yayınlanan yüzlerce kitapla, basın ve yayıncılık alanında Türk Dünyasına yol göstermiştir.

Mustafa Cemil Kırımoğlu, General Dostum, Sadık Ahmet, Nejdet Koçak, İsa Alptekin, Bay Mirza Hayit, Muhammed Salih, Çöhregani, Elçibey, Denktaş gibi Türk liderlerine ve Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet İgemberdi’ye kucak açan Turan Yazgan, liderlerle yaptığı görüşmeleriyle Türk Dünyası’nda “ortak milli politika” oluşması için gayret göstermiş olan idealist liderdir.

75 yıla yaklaşan ömrünün yarısından fazla kısmını Türk Dünyasına armağan etmiş olan Turan Yazgan, “Türk Dünyası’nın Aksakalı” olarak ebediyyen yad edilecektir. Ruhu şad, mekanı cennet olsun... Türk Dünyasının başı sağolsun...

 

AVRASYA TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU

Doğu Türkistan Göçmenler Derneği / Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği / Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneği / Türkmeneli İnsan Hakları Derneği / Doğu Türkistan Dayanışma Derneği / Gagauz Dostluk ve Kültür Derneği / Afganistan Türkmenleri Sos. Yard. ve Kültür Derneği / Türkmen Sahra Kültür ve Yard. Derneği / Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Kültür ve Yard. Derneği


Eldeniz ABBASLI.

 

( Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Basın Açıklaması başlıklı yazı eldenizabbas tarafından 22.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.