Ne demişler “bilginin anahtarı soru sormaktır?”dolayısıyla ben de soruyla başladım ki bilginin kapısını açabileyim.

Milli Eğitim Bakanlığı 1-5 Eylül 2008 tarihleri arasında Ülkemizin muhtelif illerinden adil bir dağılımla 140 öğretmen ve idarecileri bir araya getirerek kısa adı PİSA olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı hakkında ciddi bir bilgilendirme seminerini gerçekleştirildi.Bu çalışma ile Bakanlığıma olan güvenim bir kat daha arttı.

30’u OİCD(ekonomik iş birliği ve kalkınma teşkilatı) ülkesi olmak üzere 68 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bu program, aslında uluslar arası bir sınavıdır. 2000’li yıllardan başlamak üzere kapsamını zaman içinde genişleterek dünya gündemine oturmuştur.Artık ülkeler birbirini tanımak , eğitim düzeylerini öğrenmek için PİSA sonuçlarına göre değerlendirme yapıyorlar.

Sınavın içeriği ve uygulama tarzı;
Bu sınav 15 yaş grubu öğrencilerine uygulanır. Bu kategoriyi oluşturan öğrenciler büyük çoğunlukla 9.sınıfta olmalarına rağmen kısmen 8.sınıfta ya da 10.sınıfta da olabiliyor,dolayısıyla okullar da bu orana göre kura ile belirleniyor, belirlenen okullardan sınav uygulayıcısı unvanıyla birer kişi seminere alınıyor ve okuldan 35 öğrenci seçilerek sınavın niteliği hakkında bilgilendirme yapılarak hazırlıklı olmaları tasvip edilip bu öğrenciler sınavı ciddiye almaları için motive ediliyor.

İçerik ve soru tipi bakımından gayet nitelikli bir sınav olup, ezbercilikten uzak bilimi hayatla özdeşleştiren , öğrencinin kazandığı becerilerle daha çok cevaplandırılabilen soru tiplerini içeriyor.Sırayla, Okuma becerileri-Matematik okur yazarlığı-Fen okur yazarlığı şeklinde üç çeşit sınav türlerinden oluşup, üç yılda bir bu testlerden biri uygulanıyor.Hazırlanan testin geçerliliğini ve güvenirliğini ölçmek için ayrıca örnek okullara bir yıl önce uygulanıyor.Bazen daha önce sorulmuş sorular da sorulabiliyor. Onun için sınav sorularının tamamı yayınlanmıyor, kitle iletişim araclarıyla kamu oyu ile paylaşılmıyor. 2003-2006-2009……şeklinde uygulanan bir sınavdır. Üye ülkelere düşen görev bu sınavın sonuçlarından ders çıkararak , şapkasını önüne koyup düşünmek,eğitim öğretim politikasına,programına çeki düzen vermektir.

2006 PİSA sınav sonuçlarına göre sınav birincisi Finlandya sonuncusu ise Meksika’dır Türkiye ise OİCD ülkelerinin ortalamasının bayağı altında bir yerlerde yer almaktadır.İşte asıl sorgulamamız gereken durum budur.Bu başarısızlığın nedenleri üzerinde kafa yormamız lazım.Ben inanıyorum ki her sınavda bir az daha başarımız artacaktır yeter ki kamu oyu ve Parlamento bu konuda haberdar ve hassas olsun.

Bu kadar önemli ve yaralı, İdarecileri, öğretmenleri, öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren bu seminerin, aslında TRT işbirliğiyle çanlı yayınlanması gerektiği kanaatindeyim.

Selam ve dua ile…
E.KAYA
( Pisa Nedir? başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 13.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.