Hayatımızda sık sık yeni olaylar meydana gelir. Hiç beklenmedik bir anda, olayların akışı değişebilir. Ancak teslimiyeti yaşayan insan bir anda karşılaştığı bir olay ya da yitirdiği herhangi bir şey nedeniyle farklı tavırlar sergilemez. İnanan insan, kulları için hayırlar, güzellikler dileyen Allah’ın hikmetlerle dolu kaderini teslimiyet, tevekkül ve sabır içinde izler. Çünkü yarattığı zorlu durumlarda dahi inananlar için, Allah hayır murat eder. 

Olumsuz da görünse olaylar karşısında yaşadığı teslimiyet, Allah’a kul olmayı amaçlayan mümine huzur verir. Bu nedenle, Allah’a olan güveni asla sarsılmaz. Zorlu bir olayla karşılaştığında, “Allah bunda bir hayır murat etmiştir, ben bilemem Allah bilir’” diye düşünür, sabreder. Gösterdiği güzel ahlakın ardından, ‘şer’ gibi görünen olayın ne denli güzellikler barındırdığına şahit olur. Bazen sonuç kendi umut ettiği gibi olmasa da, hayırlı olduğunun bilincinde tevekkül eder. Gösterdiği güzel tavrının karşılığını Allah’ın sonsuz merhameti ve adaletiyle ahirette mutlaka vereceğini bilir.

Peygamberimiz(sav) bu konuda şöyle buyurur; “... Sen, yakini bir imanla, tam bir rıza ile Allah için çalışmaya muktedir olabilirsen çalış; şayet buna muktedir olamazsan, hoşuna gitmeyen şeyde sabırda çok hayır var. Şunu da bil ki nusret sabırla birlikte gelir, kurtuluş da sıkıntıyla gelir, zorlukta da kolaylık vardır, bir zorluk iki kolaylığa asla galebe çalamayacaktır.” (Kütüb-i Sitte)

Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayetle, "Allah bir kula hayır murad ettiğinde, o kulu için yaptığı taksime kendisini razı eder ve onda bereket kılar" buyuran Peygamberimiz(sav), "Allah bir kula hayır murad ettiğinde onu ’ballandırır’ ’Ballandırmak’ nedir bilir misiniz? Ölümünden önce, komşuları kendisinden razı oluncaya kadar, iyi işler yapmaya onu muvaffak kılar" ifadesiyle, Allah’ın hayır murat ederek kullarını nasıl bir sonuca ulaştırdığını haber verir.

İnsan kimi zaman her şeyin aleyhine geliştiğini, hiçbir çıkış yolu görünmediğini, büyük kayıplara uğradığını zannedebilir. Ancak Allah’ı aşkla seven insan, içinde bulunduğu durum nasıl görünürse görünsün, umutla Rabb’ine dua eder, O’na sığınır. Allah yardım edenlerin en hayırlısıdır; müminlerin tek dostu ve yardımcısıdır. Hz. Yusuf’un sözlerindeki gibi, ’Şüphesiz benim Rabbim, dilediğini pek ince düzenleyip tedbir edendir’ (Yusuf Suresi, 100) 

Allah bir kula hayır murad ettiğinde, onun kalbinin kilidini açar. Ve onun kalbinde yakın ve sıdk hasıl eder. Onun kalbini, içine girenleri koruyan, bir mahfaza kılar ve o kimsenin kalbini selim, lisanını sadık, ahlakını müstakim, kulağını işitici ve gözünü de görücü kılar. (Ebû Zerr (r.a.) 

Şer olarak gördüğümüz olaylar gerçekte hikmetini kavrayamadığımız için olumsuz olduğunu zannettiğimiz olaylardır. Bizler zaman ve mekâna bağlı varlıklarız. Olayların sonucu zaman ve mekânın yaratıcısı ve zaman ve mekândan münezzeh olan Rabb’imizin takdirindedir.

… Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz. (Bakara Suresi, 216)
( Hayır Allahın Murat Ettiğindedir başlıklı yazı fuatturker tarafından 27.04.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.