Eski zamanlarda insanlar 500-1000 yıl civarı yaşarlarmış. Hatta beden olarak da bizden oldukça büyüklermiş. Mesela; Hz. Nuh (950) sene, Hz. Adem (930) sene, Hz. İbrahim (195) sene yaşadıkları rivayet edilir. Peygamberlerin haricinde o dönemlerde yaşayan halkın da çok uzun yaşadıkları söylenir.  Tabi ki o dönemlerde de İslam vardı. İslam, daha insanlık yaratılmadan önce de vardı. İlk insan olan Hz. Adem ile birlikte de dünyada varlığını gösterdi. Çünkü Hz. Adem, ilk insan olmasının yanı sıra ilk peygamberdi de. Çünkü Allah ona 10 sahife vermiştir. Dolayısıyla inanan insanlar yine Allaha ibadet etmekteydiler.

Düşünsenize o dönemde ortalama insan ömrünün 500 yıl olduğunu ve inanan bir insanın yaklaşık 400 yıl namaz kıldığını. O insanlarla bizim yaptığımız ibadetler bir olur mu hiç? Biz, en fazla ortalama 70 sene yaşamaktayız ve bu 70 yılın tümünü ibadetle geçirmemekteyiz. Peki ahrette o insanlarla nasıl yarışacağız ibadet parkurunda? İşte yüce Allah, onların yaptığı ibadetlere ulaşabilmemiz için bize bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ve kandil günlerini armağan etmiştir.

 

Bu pazarı pazartesine bağlayan gecede, Berat Kandili ışığında bir gece geçireceğiz İnşAllah. Peki, Berat Kandilinin önemi nedir?

 

Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kuran-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir…”

(Duhan,44/1-4)

 

Yukarıdaki ayette geçen mübarek geceden maksat; Berat gecesidir. Kuran bu gecede, yedinci semadan dünya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber efendimize indirilmeye başlandı.

 

Bu gecenin beş özelliği vardır:

 

1)      Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayrımı yapılır.

2)      Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.

3)      Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.

4)      Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.

5)      Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir.

 

Bu gece Cebrail geldi ve şöyle dedi:

 

Bu gece Şabanın on beşinci gecesidir. Cenabı Hak bu gecede Beni Kelb kabilesi koyunlarının sayısı kadar kimseyi cehennemden azad eder. Fakat bu gece Allah; müşriklerin, kincilerin, akrabalarıyla münasebeti kesenlerin, hayat ve ihtişamlarına mağrur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin, içki düşkünlerinin yüzüne bakmaz.

 

Peygamberimiz bu gece secdede şöyle niyazda bulunmuştur:

 

Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim

 

Peygamberimiz bu duayı Hz. Aişeye de öğretmiş ve ondan başkalarına da öğretmesini istemiştir. Ve bu duayı ona Cebrailin öğrettiğini, secdede okunması gerektiğini bildirmiştir.

 

Sevgili peygamberimiz buyuruyor:

 

Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa yüce Allah ona yüz melek gönderir. Otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu ona cehennem azabından teminat verir. Otuzu da ondan dünya afetlerini savarlar, Onu da ondan şeytanın tuzaklarını, hilelerini savarlar

 

Geceyi Nasıl Karşılamalıyız:

 

1)      Yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmalıyız.

2)      Geceyi oruçlu olarak karşılamalıyız.

3)      Bir günlük kaza namazı kılmalıyız.

4)      Berat gecesinde 100 rekatlık Hayır Namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nail olur.

5)      Bu gece Tesbih namazı kılmalıyız.

 

Allah, cümlemizin Berat Gecesini mükemmel kılar İnşAllah. Nice kandillerde aynı secdeye baş koymak ümitleriyle

( Berat Kandili başlıklı yazı Ümit Zafer tarafından 6/22/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.