14 Temmuz günü Kuleli Askeri Lisesinde 170 nci mezuniyet törenleri vardı. Mezun olan 12. sınıf öğrencilerinin aileleri, Türk bayraklarıyla donatılan tören alanında kendilerine ayrılan tribünde yerlerini almıştı. Her yıl olduğu gibi gurur ve coşku hakimdi tören alanında. Tören, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın alana gelişiyle başlamıştı. Orgenerale, okulun üst düzey komutanlarının da aralarında yer aldığı askerler eşlik ediyordu. Bu sırada alkış tufanı kopmuştu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı; ardından okulun andı öğrenciler tarafından heyecan ve coşkuyla okunmuştu. Mezunlar adına okulun birincisi bir konuşma yapmıştı. Ardından öğrenciler isimleri okunarak teker teker gelip diplomalarını almış, finalde de Kuleli marşı eşliğinde tören geçişi yapılmıştı.


 


Bu, Kuleli Askeri Lisesi'nin son kez okunan andı; tören son mezuniyet töreni; öğrenciler de son mezun öğrencileri oldu. Çengelköy'deki Kuleli Askeri Lisesinde o günden sonra anormal gelişmeler yaşandı. Türkiye’de bir askeri darbe olacaktı ve Kuleli’deki askerler ve öğrenciler de bu darbede görev yapacaklardı. Tabii ki, bir darbe girişimi içinde bulunduklarını bilmeden…


 


15 Temmuz günü sabahı Kuleli Askeri Lisesi'nde okul tabur komutanlığının devir teslim töreni oldu. Aynı gün akşam saatlerinde yemekten sonra 20.30 sıralarında gelen emir üzerine okulda görevli erler ve öğrenciler tam teçhizatlı içtima alanında toplandılar. Yeni okul komutanı albay da oradaydı. İçtimada toplananlara tatbikat yapılacağı söylendi. Hepsi gruplar halinde çeşitli araçlara bindirildi. Personel taşıyıcı sivil araçlarla "tatbikat"  söylemine binaen okuldan çıkarıldılar. Muhafız bölüğünden verilen mermiler alındı. Kişi başı 4 şarjör 80 mermi verilmişti.


Okul komutanının talimatı doğrultusunda Beylerbeyi'ndeki yolu trafiğe kapatarak köprüye araç geçişini engellemeye başladılar. Halkın tepkisi başladığında astsubaylardan birisi havaya ateş etti ve bir yüzbaşı da  "herhangi bir saldırı girişimi olursa saldırana karşı ateş edin!" şeklinde talimat verdi.


Bu emir Ekrem’i dehşete düşürdü. Yanındaki arkadaşı Sadi’ye, “sen de duydun değil mi, devrem? Sivil halka ateş edecekmişiz,” dedi.


Sadi de şaşırmıştı. O da, “yüzbaşının ağzından çıkanı kulakları duymuyor galiba,” diye söylendi.


Saat 01.00'e kadar bu şekilde yolu kapattılar. Saat 01.00’de okula dönecekleri söylenerek araçlara bindirildiler. Dönüş yolunda ne olduysa tekrardan Boğaziçi Köprüsü istikametine gitmeye başladılar. Saat 02.00 gibi Boğaziçi Köprüsü'ne varıldığında herhangi bir askeri araç yoktu. Köprüye gelen ilk askeri birlik onlardı. Ekrem’in içinde olduğu araç birden yolun ortasında yan şekilde durduruldu ve yolu trafiğe kapattı. Sivil araçlar durmaya başladı. Köprünün Anadolu tarafını kapattılar. Yarbay Turgay onları araçlardan indirerek, bir hat oluşturdu ve köprünün çeşitli yerlerine siper aldırdı. Askerler arasında Kuleli’den ve Harp okulundan öğrencilerle birlikte bir çok er bulunuyordu. Bu sırada motorize iki yunus polisi geldi. Yarbay, onlarla bir şeyler konuştu, polisler oradan ayrıldı. Sonrasında biraz daha köprünün içine doğru çekildiler. Binbaşı Ahmet, “sıkıyönetim ilan edildi,”  diyerek, bunu halka söylemelerini istedi. Askerler de oradan geçenlere 'sıkıyönetim ilan edildi' şeklinde bağırmaya başladılar. Bu esnada küfür eden vatandaşlar oluyordu. Ahmet Binbaşı onları korkutmak için havaya ateş ediyordu. Bir süre sonra bulundukları yere tank ve zırhlı personel taşıyıcı araçlar geldi. Onlar da belli bir dizilişle durdu. Bu sırada Ahmet Binbaşı, 'Anadolu yakasından beyaz bir araç gelecek. Onu etkisiz hale getireceğiz. Direnme olursa bu araca ateş edin.' şeklinde talimat verdi. Bir süre sonra içinde iki sivil şahıs bulunan beyaz bir araç geldi. Askerler Ahmet Binbaşı eşliğinde bu iki şahsı etkisiz hale getirip yere yatırdı ve yolun karşısına geçirip orada oturttu.


Köprüde siviller toplanmaya başlamıştı. Sayıları sürekli artıyordu. Önde birkaç kadın vardı. Ahmet Binbaşı onlara doğru gitti ve elindeki tüfekle havaya ateş açtı. Halk biraz geri çekilir gibi oldu. Binbaşı Ahmet, erlere, “bombalı saldırı olabilir. Siviller bu tarafa harekete geçerse havaya ateş edin! Ateş etmezseniz ben de size sıkarım,” diye emirler yağdırıyordu. Bunun üzerine havaya ateş edilmeye başlandı. Ekrem de tüfeğini havaya doğrultup birkaç el ateş etti. Tankla ateş edildiği de oldu. O arada motosiklet üstünde sivil bir vatandaş askerlere doğru gelmeye başlamıştı. Binbaşı Ahmet elindeki tüfekle motorlu sivil vatandaşa ateş etti, onu vurdu. Bu sivillerin üzerine doğru sıkılan ilk kurşundu. Askere de,  'halkın üzerine doğru ateş edin!' talimatı verdi. Asker önce bu talimata uymak istemedi. Ahmet Binbaşı elindeki tüfeği askere doğrultarak, 'Yoksa sizi vururum'  diye tehdit edince diğer askerlerden de silahını sivillere doğrultup ateş edenler oldu. Motosikleti üstündeki vatandaş vurulup yere düşmüş ama ölmemişti. Askerlerden bir kaçı koştu, diğerlerinin alması için onu kenara çekti. Diğer sivillerden ölenler, yaralananlar da oldu. Bunlar yere düştükçe diğer siviller tarafından çekilip götürülüyordular. Sivil halk galeyana kapılmıştı, bir an dağılır gibi oldular, sonra cesaretlenip yeniden askerlerin üzerine gitmeye başladılar. O karmaşada kalabalık içinden atılan bir molotof kokteyli öndeki tanklardan birine denk geldi, tank yanmaya başladı. Çevresindeki askerler paniğe kapılırken içlerinden biri nereden atıldığı belli olmayan bir mermiyle gözünden vurularak yere düştü, öldü. Onun öldüğünü gören askerler iyice paniğe kapılmışlardı. Onların dağılmasını engellemeye çalışan Binbaşı Ahmet, “kalabalık içinde sekiz canlı bomba var. Tedbirli olun! Ateş açarak kalabalığın bize ulaşmasını engelleyin!” diye emirler veriyordu. Turgay yarbay da sürekli, "halkın ayaklarına ateş edin!" talimatı veriyordu. "Yaklaşırlarsa ayaklarına, son olarak da kendilerine ateş edin!"


 


Sadi, Ekrem’in yanına sokuldu; “burada garip şeyler oluyor devrem! Bu bir tatbikat değil, ciddi ciddi savaş. Bu herifler emretti diyerek sakın ola ki ateş etme halka!” dedi.


“Zaten etmem, hep havaya ateş ettim,” dedi Ekrem.


Yaylım ateşi başlamıştı. Binbaşı Ahmet, Ekrem ile Sadi’nin ateş etmeden bakındıklarını görerek yanlarına geldi. “Siz niye ateş etmiyorsunuz?” diye sordu.


Sadi, “mermimiz bitti komutanım,” diye yanıtladı onu. Bu yalandı tabi. Binbaşı Ahmet onun silahını aldı, sivillere doğru ateş etmeye başladı. “Bu yalanınızın hesabını okula döndüğümüzde soracağım size!” diyerek gitti.


Ekrem arkasından, “buradan sağ çıkabilirsek sorarsın,” diye söylendi.


Siviller ortama kısmen hakim olmayı başarmışlardı. Askerlerin üzerine ateş de edilmekteydi. Sabaha karşı her şey askerlerin aleyhindeydi. Ekrem ve Sadi iyice panikleyerek tüfeklerini itfaiye aracının içine atıp, kamyonun tekerlekleri arasına girerek yere uzandılar. Sürekli çatışma sesleri geliyordu. Yakınlarından mermilerin geçtiğini duyuyordular. Gizlendikleri yerin hemen önüne vurulup ölen bir asker düştüğünde korkuları iyice büyüdü.


 Sabah saatlerinde Yarbay Turgay, 'teslim oluyoruz'  şeklinde bağırdı. Sonrasında silahlar bırakıldı. Halk o kargaşada ele geçirdikleri askerlere linç girişimlerinde bulunuyor, polisler bunları önlemeye çalışıyordu. Bir taraftan da polisler askerleri teslim aldıkça oradan uzaklaştırıyordu.


Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenimine devam eden öğrenciler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında iki gün süreyle gözaltında tutularak olaylarla ilişkileri tespit edilmeye çalışıldı. Pek çoğunun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile doğrudan bağlantısı olmadığına kanaat edilerek, okullarına teslim edildiler. Okullarına döndükleri gün, 17 Temmuz günü tasdiknameleri ellerine verilip velilerine teslim edilerek, ortaöğretim yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun okullara kaydedilmek üzere okuldan uzaklaştırıldılar.


Ekrem Duman, akşama kadar arkadaşlarının velileriyle beraber okul kapısından çıkıp gidişlerini hüzünlü gözlerle seyrederek oyalandı. Onu ne babası Hüsnü Duman ne de bir başkası teslim almak için gelmedi.


15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, adı kalkışma ihanetine karışan 171 yıllık Kuleli Askeri Lisesi, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında OHAL kararnamesiyle kapatıldı. Darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle okul komutanları tutuklandı. 1845'te kurulan Kuleli Askeri Lisesi artık tarihe karışmıştı.  


( Hüsnü Duman’ın Çocukları…9. başlıklı yazı AliKemal tarafından 11.03.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu