Dün eve geldiğimde küçük bir misafirimiz vardı. Oğlumun arkadaşı. Oğlum sevinçle “Anne biz grup olduk, ödev yapacağız,” dedi. Ben ağzım kulaklarımda hemen annelik moduna girdim, “Aman benim oğlum büyümüş de gruplara karışırmış.” Çocuklar bir süre sonra üçgen, kare, daire çizimi için anlaşmazlık yaşasalar da olaya ufak müdahalem ile sorunu çözdüm.

 

Ne kadar büyürlerse büyüsünler onlar neden gözümüzde hep küçük bilmiyorum.

 

Biz de ilkokulda başlamıştık grup yani diğer ifadeyle küme olmaya. İki sırayı birbirine çevirir altı kişilik küme olur ödev yapardık. Amaç ve çıkarları bir olan insan topluluğu diye geçer sözlükte. Ha, bir de gurup var o da bir coğrafya terimi… Benim bahsettiğim grupta kurallar vardır bildiğiniz…  Grubun yüz yüze ya da internet ortamında, ciddi ya da öylesine kurulmuş olmasına bağlı olarak değişebilen kurallar… Örneğin; Paylaşılan her şey grup içinde kalır, katılım gönüllülük gerektirir, herkesin eşit konuşma hakkı vardır, biri konuşurken diğeri dinlemelidir, söylenilenlerle alay edilmemeli ve eleştirilmemelidir. Küfür, kavga ve olay çıkaran gruptan atılır gibi…


Bir gruba üye olmak da zamanla sosyal ihtiyaç halini alan bir durum. İnsanın kendini geliştirmesine de olanak sağlarken değerli ve önemli olduğunuzu da düşündürüyor. Hiçbir gruba alınmadığınızı düşünsenize, ne acı!


Aslında hepimiz birçok grubun üyesiyiz. Kan grubumuz bile var.  Aile bile kendi çapında bir grup. İş ve arkadaş ortamları, gezi ve koşular, apartman sakinleri, kültür ve sanat ortamları… Saymakla bitmez.


Sosyal medyada da her gün yeni yeni gruplar oluşuyor, insanlar farklı alanlarda bir araya geliyor. Kimi gruplarda sayı çoğalıyor kiminde de günbegün azalıyor ve grup dağılıyor. Çeşitli gruplarda olmanın avantajları ve dezavantajları da var elbet. Fakat en önemlisi saygı…


Grup üyeleri birbirine karşı saygı içerisinde olmazsa konudan ve amaçtan ayrılıp konu başka boyutlara taşınıyor. Öyle ki her insanın farklı bireysel özellikleri göz ardı edildiğinde, kültürel, sosyal, siyasal ve dinsel ayrımları göz önüne alınmadığında büyük tartışmalara bile olanak sağlıyor.  Aşağılayıcı, hakaret içerikli ve onur kırıcı kelime kullanımları bunları tetikliyor.


İlgili resim

 

Kim bilir whatsap’ta kaç gruba katıldınız ya da ayrıldınız? Gençlerin bin bir türlü komik adlarla açtıkları whatsap grup adları oldukça yaratıcı şekilleriyle karşımıza çıkıyor. Açıkçası bu gruplarda en sinir olduğum gecenin bir yarısı özelden sorabileceği bir meseleyi herkesi uyandıracak acelecilik ve umursamazlıkla yazıp yollamaları. İşte burada da ben saygıyı sorgularım.


Saygının olmadığı hiçbir yerde huzur olmaz ve bu sanırım ailede öğrenilen ve sonradan kişilikle ilerleyen ya da azalan bir kavram. Öyle gruplar var ki insan da huzur bırakmayacak türden. İncelemeden, amacını bilmeden hiçbir gruba katılmamanız naçizane önerim olacak. Yani size “Bana grubunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diyecekler bir gün… Yanlış gruplara katılıp yakmayın kendinizi. Seviyeyi de korumak lazım.


Biz küçük misafirimize de elimizden gelen saygıyı gösterdik, bize yakışan buydu. O da memnundu bizden, bizden oğlumuzun gözlerindeki sevinç pırıltılarından. İlk kez bir grupla çalışmanın heyecanını yaşadı misafirini ağırlarken.


Velhasıl… Allah grubun da hayırlısını versin.


 

grup yazışmaları ile ilgili görsel sonucu

( Bana Grubunu Söyle başlıklı yazı F.Ç.Kabadayı tarafından 21.10.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu