Ülkemizde çözümü bekleyen devasa sorunlar varken, bir de sokak köpekleri tartışması çıktı. Sokak köpekleri de acil çözüm bekleyen devasa sorunlardan biridir ama biz sorunu çözmek yerine içinden çıkılmaz hale getirmeyi tercih ediyoruz. Her kafadan ses çıkıyor, çözüm üretmek yerine toplum iyice geriliyor.  Milyonlarca sokak köpeği artık devasa bir sorun haline gelmiştir ve sorun özetle:

 

·       - Yılda binlerce trafik kazasına sebep olmaktadır.

·     - Çok sayıda büyükbaş veya küçükbaş hayvanı telef etmektedir.

·       - Yılda binlerce kişinin yaralanıp travma yaşamasına yol açmaktadır.

·       - En beteri ise yılda onlarca insanın ölümüne sebep olmaktadır.

·      -  Özellikle gece geç saatlerde, onlarca köpekten oluşan sürüler yüzünden sokaklar çıkılmaz hale gelmiştir. Geç  saatte evinden çıkmak veya evine gitmek zorunda olan bir kişinin böylesi bir sürünün saldırısına uğradığını düşünün, sağ kurtulabilir mi?

 

Devletin en başta görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamakken, sokak köpeği tartışmalarını anlamak mümkün değildir. Sokak köpeklerini insanların can ve mal güvenliğinden daha çok önemseyenlere tavsiyemdir: sokak köpekleri partisi kurun!

Sokak köpekleri artık vakıf, dernek veya lobilerle yeterince korunup kollanamıyor. Bu hayvanlar hakkında olur olmaz çok fikir iddia ediliyor ama bu konuya doğru cevap verecek birileri maalesef yok. Milyonlarca canlı maalesef temsil edilemiyor ve hep haksızlığa uğruyor. Halbuki, sokak köpekleri partisi olsa, parti başkanı veya sözcüsünün söyleyecekleri eminim çok etkili olup ses getirecektir. Getirecekleri ses tek Türkiye ile sınırlı kalmayıp dünya çapında yankılanacaktır!

 

Madalyonun diğer bir yönü de var, bu dava için çok para gerekir. Parti kuracaklar ve üye olacaklar pamuk elleri cebin dibine indirsinler. Seven sevdiğine fedakârlıktan kaçınmaz, paranın sorun olacağını düşünmüyorum aslında.

Parti ilk olarak, ülke çapında teşkilatlanıp bütün sokak köpekleri vakıf, dernek, lobi, hobi gibi şeyleri bir çatı altında toplasın. Kimin sokak köpekleri için ne yaptığı ortaya çıksın. Parti çatısı altında gönüllüler ordusu kurup sokak köpeklerini gerçek manada koruyup kollasınlar. Mesela sokak köpeklerine işkence yapıp sonra bu vahşi görüntüleri kullanarak bağış toplayan yılanlardan, sırtlanlardan daha vahşi mahluklarla mücadele etsinler. Bunun yanı sıra, yine sahte görüntülerle sokak köpeği barınakları için para toplayan lağım farelerine fırsat vermesinler. Yapılacak çok iş var, buyursun sokak köpeği severler…

 

Bu dava için çok para lazım demiştik; sokak köpekleri için şehir dışında geniş ve ferah barınaklar yapıp en iyi şekilde baksınlar. Zaten boş zamanını değerlendirmek isteyenler için bulunmaz bir fırsattır.

 

Diğer yandan sokak köpeklerinin açtığı zararları da bir zahmet telafi etsinler. Mesela telef olan büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar için sahiplerine tazminat ödesinler. İnsanların canını acıtıp karartma durumunda da kesin tazminat ödesinler. Seven sevdiği için her türlü fedakârlığa katlanır demiştik ama…

 

Sokak köpeği severler hiçbir fedakârlığa katlanmayacaklarsa eğer devlet vazifesini yapar…

 

Abdullah Konuksever

 

( Sokak Köpekleri Partisi Kurulsun! başlıklı yazı hotamisli tarafından 27.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu