Tiyatro - 3
 
BÜYÜYORUM, KABIMA SIĞAMADIĞIM ONDANDIR



SAHNE-04

ADAM VE MEHMET YİNE O TAHTA MASANIN ETRAFINDA OTURUYORLARDIR. MEHMET ANLATTIKÇA ADAM DA BOYNUNDAKİ MENDİLİYLE ALNINI SİLER VE DİNLEMEYE DEVAM EDER..

MEHMET  O günden sonra hayatım hiç eskisi gibi olmadı. Babaannemin yanında kalmaya başladım ikimiz okul haricinde hep beraberdik.

ADAM    Peki baban, o seninle hiç ilgilenmiyor muydu?

MEHMET  O bazı geceler eve bile gelmezdi. Annemi çok özlerdim ama babaannem sanki anneme düşman gibiydi ve onun yanıma gelmesine hiç müsaade etmezdi.

Çirkin şeyler söylerdi annem için o melek gibi bir kadındı "gözü dışarıdaymış" ben inanmadım hiçbirine.

ADAM    İnsanların içi alacalıdır evlat, bazen kimin dost kimin düşman olduğunu fark edemezsin. Peki sen ne yaptın ondan sonra?

MEHMET  Arkadaşlarım, hem yoldaş hem de kardeş oldular bana o kadar iyilerdi ki; sanki sokak yuvam, babaannemin yanı da zindanım olmuştu. 

"Annen baban yoksa yanında ne olmuş, biz varız ya" derlerdi. Bazen paralarımızı birleştirip deniz kenarına, lunaparka felan giderdik. O kadar mutluydum ki..
ADAM    Sokak dedin oğlum, sokağın da zor tarafları var. Her köşesinde tehlike dolu, nasıl baş edebildin peki bunlarla?

MEHMET  Hiç kolay değildi evet haklısınız.

ADAM    Yaranı deşmek istemem ama annene ne oldu, hiç arayıp sormadı mı seni?

MEHMET  Bir gün babaannemin evinin bahçesinde geziniyordum, eski evimizden gelen tavuklarım yeni kümeslerinde gıdaklayıp duruyorlardı. 

Hava güzeldi yasemin çiçekleri mis gibi kokuyordu. Yanlarına gidip her zamanki gibi onlarla konuşmaya başladım. Kümesin yan tarafında bir şey dikkatimi çekti, tuttuğum takımın anahtarlığı. Daha yepyeniydi kim düşürmüş acaba diyerek alıp cebime koydum.

ADAM    Ben de merak ettim şimdi kiminmiş?

MEHMET  Okul formamı değiştirirken anahtarlık yere düştü yuvarlanırken kapağı açıldı ve içinden bir mektup çıktı. Anneciğim korkusundan gelememiş demek ki bana mektup atmış evin duvarından geçerken. Okuyup okuyup kaç gece ağladım bilmiyorum..

ADAM GÖZLERİ KEDERLİ EĞİLİP MEHMET'İN SIRTINI SIVAZLAR..

ADAM    Büyümek sancılıdır be oğlum, biz de yaşadık hep bunları.. Ama sen zor olanı seç, her şeyin içini sevgiyle doldur ve bunu yaparken de asla pes etme. Kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş.

MEHMET  Ne güzel konuşuyorsunuz, dinledikçe yüreğim ferahlıyor..

ADAM    Ne mutlu bana o zaman evlat. Ee arkadaşlarım dedin ne yaparlar, nasıl insanlardı? 



SAHNE-05

MEHMET ARKADAŞIYLA KAFEDE OTURMUŞ EN SEVDİKLERİ YEMEK OLAN EKMEK ARASI KÖFTE YİYORLARDI. ARKADAŞI FUAT BU KAFEDE ÇALIŞTIĞI İÇİN KÖFTENİN YANINDA HERZAMAN SINIRSIZ PATATES ÇİPSİ HEDİYESİ OLURDU. 

MEHMET  Annemin patates kızartmalarını çok özledim be Fuat. En çok da tatlı sesiyle "oğluşum" demesini.

FUAT SESİNİ İNCELTİR VE ŞEFKATLİ BİR TONDA..

FUAT    Oğluuşuuuummm! Kara kaşlı yiğiidiiimm! (İkisi de birbirlerine sevgiyle bakıp gülüşürler.. )

MEHMET  Delisin oğlum sen ama iyi güldük. İyi ki varsın biricik arkadaşım.

FUAT    Sen de benim için kıymetlisin arkadaşım. Ben seni bugün neden buraya çağırdım biliyormusun?

MEHMET  Yoo neden merak ettim anlat bakalım. Zaten bugün düşünceli görmüştüm seni.

FUAT    Aşağı mahallenin çocuklarıyla gezip tozmanı istemiyorum Mehmet. Aramızda iki yaş olduğu için değil seni sevdiğim için söylüyorum bunları. Karanlık işlerle uğraşıyorlar seni de kendi içlerine çekmelerinden korkuyorum.

MEHMET  Aman Fuat bu ara fazla mı Amerikan filmi izliyorsun sen yoksa, yine yazmaya başlamışsın. İyi çocuklar bana da bir zararları yok eğleniyoruz hayatımın en çılgın zamanlarını geçiriyorum. Onlarlayken her şeyi unutuyorum bu da bana iyi geliyor.

FUAT    Olsun sen yine de tedbiri elden bırakma. Anne baban yanında yok diye seni kolay lokma sanmasınlar, ben varım hesabını fena sorarım onlardan.

MEHMET  Kahramanııımmm! (Kahkahalar yine kafenin duvarlarında çınlar..)

FUAT    Alemsin Mehmet. (Sesi ciddileşir) Elimden geldiğince ve gücüm yettiğince ben hep senin arkanda olacam kardeşim bunu hiç unutma olur mu!

İKİSİ DE AYAĞA KALKARLAR VE BİRBİRLERİNE SARILIRLAR..

MEHMET  Dostum ben artık gideyim sen de işine dön yine görüşürüz. Kendine iyi bak Allah'a emanet..




SAHNE-06

MEHMET'İN OKUL ÇIKIŞI
BEDEN DERSİNDEN HOCALARI ERKEN BIRAKMIŞTIR. MEHMET EŞOFMANLARINI DEĞİŞMEMİŞ, OKULUN BAHÇESİNDE SERVİSİN SAATİNİ BEKLİYORDUR.. 
ANNESİ OKULUN KAPISINA KADAR GELMİŞTİR VE UZAKTAN OĞLUNU İZLEMEKTEDİR..

ANNE    Canım oğlum nasılda suspus oturuyor bir köşede. Böyle olmasını ben hiç istermiydim, ailemiz dağıldı, ben senden uzak durmak zorunda kaldım. Hangi anne buna katlanabilir ki!

MEHMET'İN YANINA BİR ÇOCUK YAKLAŞIR, GÖZGÖZE GELİRLER.. OKULUN BUGÜNKÜ KAPI NÖBETÇİSİDİR.

NÖBETÇİ Mehmet sen misin?

MEHMET  Evet benim, ne oldu ki?

NÖBETÇİ Annen gelmiş, kapıda seni bekliyor..

MEHMET YERİNDEN KALKAR VE OK GİBİ OKUL KAPISINA DOĞRU KOŞAR.. 

MEHMET  Anneciiiğiiiimmm! 
(OKULUN KARŞILIKLI BİNALARINDAN ÇARPIP DAHA DA DEVLEŞİR BU YAKARIŞ..)

ANNE    Yavruuummmm! Oğluşuuum! (ANNE VE OĞUL SIMSIKI SARILIRLAR..)

MEHMET  Niye hep benden kaçıyorsun anne, beni hiç özlemiyor musun artık anlamıyorum bunu.

ANNE    Olur mu hiç oğlum hep aklımdasın. Beni affet olur mu böyle olması gerekiyordu. Sen güçlü bir çocuksun ve bundan sonra da hep böyle ol. Ben bugün veda etmeye geldim sana. Almanya'daki büyük teyzemi hatırlıyorsun değil mi hani sana hep çikolata yollardı.

MEHMET  Evet anneciğim hatırlıyorum. Ne olmuş ki ona?

ANNE    Çok hastaymış oğlum, bakanı edeni de yokmuş. Herkesi iyiliği dokunan bir kadındı, bana da çok hakkı geçti. Onun bu zor günlerinde yanında olmam gerekiyor. Yavrum bugün uçağım kalkıyor, ne zaman dönerim bilmiyorum ama kendine iyi bak lütfen. Hemen herkese de güvenme.

MEHMET  Nasıl yani bir daha hiç gelmeyecek misin anne? Beni burda tek başına mı bırakacaksın?

ANNE    Uzakta olsak da sevgimiz ve dualarımızla birbirimizi koruyacağız Mehmet'im bunu unutma.

BOYNUNDAKİ KANATLARINI GERMİŞ KUŞ KOLYESİNİ ÇIKARIP OĞLUNUN BOYNUNA TAKAR. GÖZYAŞLARIYLA BİR KEZ DAHA SARILIRLAR BİRBİRLERİNE VE ANNESİ MEHMET'İ OKUL BAHÇESİNDE BIRAKIP GİDER.



     
SAHNE-07

VAKİT EPEY İLERLEMEKTEDİR ADAM OMZUNDA ÇİFTESİYLE, MEHMET DE FENERİ ADAMIN YÜRÜDÜĞÜ YÖNE DOĞRU IŞITARAK KAVUN TARLASINI DOLAŞMAKTADIRLAR..

ADAM    Sağ ol evlat, bu işlere yatkınsın anlaşılan, sayende işimiz çabucak bitti. Artık üç saat daha rahatım bir sonraki devriyeye kadar.

MEHMET  Sizin bana yaptığınız iyiliğin karşısında benim yaptığım çok ufak bir şey.

ADAM    Otur evlat yoruldun. Miss gibi mısır ekmeğim var ben bir tarhana çorbası yapayım da içelim afiyetle. Sen hele bu tren yolunda neden durduğunu anlat ben çorbayı özerken..

MEHMET  Annemin gidişinden sonra sanki hayatımın üzerini kara bir bulut kaplamıştı. O kadar yalnızdım ki her çareye gözüm kapalı atlayacak durumdaydım. Babaannem bana iyi bakıyordu ama olmuyordu, ananemin yerini tutmuyordu. İşte o zamanlarda acılarıma iyi gelen bir şey girdi hayatıma.

MEHMET O GÜNLERİ HATIRLAMAKTADIR..








( Tiyatro - 3 başlıklı yazı mavi-yildirim tarafından 22.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu