Filozofların Sözleri Ve Benim Sözlerim-2-


 Felsefi Akıl Yürütmenin Temelleri Nedir? » Kozan Demircan

Felsefi sözler, derin düşünceleri ve yaşamın anlamını sorgulayan ifadeleri içerir. Örneğin, Osho'nun "Yarın öleceğimizi bilsek tüm kırgınlıkları unuturuz. Ama biz sonsuza kadar yaşayacakmış gibi, kırıcı ve gururluyuz." sözü, insan ilişkileri ve hayata dair önemli bir bakış açısı sunar. Nizamî de "Sıkıntılı anlarda umutsuzluğa düşmeyin, en güzel yağmurlar en kara bulutlardan yağar." diyerek zor zamanların geçici olduğunu vurgular.

“Uzun bir yolculuk tek bir adımla başlar.” Lao Tzy…

Bende derim ki, bu adım neden hiç insanın mutluluğu için atılmadı ve hala atılması için yol adımları bekliyor?

Ancak, bu adımların atılması için hala umut var. Küçük de olsa atılan her adım, büyük değişimlerin başlangıcı olabilir. İnsan mutluluğu için atılacak adımlar, bireylerin ve toplumların bilinçlenmesi ve harekete geçmesiyle mümkün olacaktır ve hala bekliyoruz toplumun tüm kesimini mutlu edecek bir adımın atılmasını.

 

Noam Chomsky

“İnsanlar ahlaki-teknolojik yıkım kapasiteleri ile bu dürtülerini kontrol etmelerini sağlayan ahlaki kapasiteleri arasındaki boşluğu kapatabilir mi?”

 

Önce boşluğun ne olduğunu bulmak gerek, boşluklar hoşlukla dolar lakin bir hoşluğun ne olduğunu bilmezken nasıl kapatacağız ki? Böyle sorular yerine hoşluğun ne olduğunu anlatarak başlamalıyız ki arada boşluk kalmasın, araya yabancı nefret dolu insanlar girmesin aramızı bozmasın.

 

Raymond Geuss

“Dünya üzerinde yol açtığımız herhangi bir yıkım geri alınabilir mi? Alınabilirse, bunun yolu nedir? “

Bu kısır döngüden tamamen çıkabilmek imkânsız değil. Ancak, bugüne kadar bu konuyu ciddi şekilde düşünmedik. Mevcut ekonomik sistemin değişmeden sürmesi, bazı birey ve grupların menfaatine olduğu için bu değişim engelleniyor. Bu bireyler, koltuklarından olmamak adına sistemin devamını sağlıyorlar. Eğer çoktan yok olmaya mahkûm olmuşsak, artık ne düşündüğümüzün pek bir önemi yok. Ancak, birbirimizi düşünerek ve ekonomik sistemin değişmeden sürmesini isteyenleri koltuklarından indirerek, insana odaklı yöneticilerden oluşan bir sistem kurabiliriz. Bu sayede, yıkım süreci durdurulabilir ve inşa etme dönemi başlayabilir.

 Felsefecilerin görevi, bu düşünceleri hayata geçirecek yolları bulmak ve insanlığa rehberlik etmektir, lakin konuşmaktan öte bir çözüm yolunu bulan olmadı şimdiye kadar.

Mehmet Aluç

 

 


( Filozofların Sözleri Ve Benim Sözlerim-2- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 15.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu