1 Çocuklarımız Özgür Yaşasın

Çocuklarımız Özgür Yaşasın

Çağımızın baş döndürücü bir tarzda kat ettiği gelişmelerle birlikte, birçok açıdan hayatımız kolaylaştığı gibi, bilgiye ulaşma yolları da gün be gün kolaylaşıyor.

Her ne kadar ülkemizde eğitim-öğretim dendiği zaman öncelikli olarak okullar akla gelse de, aslında orta öğretimde öğrencinin ve velinin işini kolaylaştıracak açık öğretim liselerinin tanıtımı pek yapılamadı.

Halbuki öğrencinin açık öğretim lisesi aracılığıyla eğitim-öğretimini sürdürmesinin birçok açıdan kayda değer faydalar içerdiği kanaatindeyim. İsterseniz bunları maddeler halinde paylaşalım:

1. Haftanın beş mesai günü okula gitmekten kurtulurlar.

2. Öğretmen vasfını kaybetmiş ya da öğretmen vasfını taşımayan kimi eğitim personelinin kahrını çekmek zorunda kalmazlar.

3. Daha rahat ve özgür yaşama imkânı bulurlar; okulun önünde sıraya girmek, rahat hazır-ol, kılık-kıyafet kontrolü ve benzeri gibi her gün tekrar edilen rutin faaliyetlerden kurtulurlar.

4. Cumartesi, pazar ya da hafta içinde ikişer yarım gün herhangi bir dershanede cüzi bir ücret karşılığı (700-800 TL gibi) daha aktif ve verimli bir ders alabilirler.

5. Kılık kıyafetle ilgili bir sorunu olan öğrenci daha rahat yaşama imkânı bulur. Okul kıyafeti, örtü sorunu; etek miydi pantolon muydu şu renk, bu renk elbise gibi zorunlu bir yaşamın pençesinde yaşamaktan kurtulur.

6. Milli Eğitimin okullarında da hafta sonu kursları açılarak bu öğrenciler yetiştirilebilir. Hem öğretmen yasal bir yöntemle ek ders ücretini alır hem de okulun yükü hafifler. Hafta sonu da okul kullanıldığından dolayı sınıf mevcutlarında bir düşüş yaşanır.

7. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yükü hafifler. Bu yaygın etiğimin % 20 oranında gerçekleştiğini düşünelim, neredeyse 50 bin öğretmene tekabül eder. Aslında bu öğrencilere katkı sağlayarak açık öğretimi daha cazip hale getirmeliyiz. Doğrusu 5 dönemde mezun olabilme imkânı, bir nevi mükâfattır.

8. Sınıf mevcutları bu vesileyle azalacağı için örgün eğitimde de daha rahat eğitim öğretim yapılır.

9. Öğrenci yağmur, çamur demeden her mesai günü okula gidip gelme gibi bir sıkıntı yaşamaz.

10. Öğrencinin devam-devamsızlık sorunu gibi bir sorunu olmaz.

11. Ayrıca başarılı öğrenciler beş dönemde yani 2,5 yılda, toplam 144 krediyi tamamlayarak daha erken hayata atılabilirler.

12. Yakın zamanda orta öğretim de zorunlu hale gelirse ilköğretimi bitiren nitelikli, niteliksiz her öğrencinin orta öğretime devam edecek olması nedeniyle,  yüksek öğrenimi hedefleyen çalışkan öğrencilerin örgün eğitimde işi zorlaşır. Dolayısıyla açık lise önemli bir fırsattır.

İnanın bir eğitimci olarak yaygın eğitim, bana o kadar cazip geliyor ki, sanki faydalarını yazmakla bitiremeyeceğim gibime geliyor. Ama her nedense Bakanlık bu konuda kayda değer bir tanıtımı bir türlü yapamadı. Bir eğitimci-yazar olarak bu konuyu ele almayı bir borç bildim. Bildiğimiz ve inandığımız her doğruyu, özellikle eğitim-öğretim alanında vatandaşlarımızla paylaşmakla yükümlüyüz.

İşin doğrusu ilköğretimin 3. Sınıfından sonra haftanın beş günü öğrenciyi okula bağlamaktan vazgeçmeliyiz kanaatimce. Haftanın 5 günü; 3 + 2 şeklinde bir ay Pazartesi, Salı, Çarşamba öğrenciyi okula alırken, diğer ay da Perşembe, Cuma günleri okula getirebiliriz. 2. dönemde ise 2 + 3 şeklinde uygulamaya devam edilir. Öğrencinin okula gelmediği günlerde okul programı internet ortamında bazı dersler, kimi günler öğretmenin kimi günler velinin gözetiminde, bazı dersler ise öğrencinin inisiyatifine bırakılarak, kendisine bir özgüven kazandırılabilir.

Bu fikir çerçevesinde yapılacak bir değerlendirme tıpa tıp aynısı olmasa da içerik itibariyle benzer değişik bir versiyonda uygulanabilir.

Bu konuda Bakanlık yetkililerinin dünyadaki benzer uygulamalardan da esinlenerek bir çözüm üretmelerini bekliyorum. Memleket açısından daha yararlı olabileceği kanaatini taşıyorum.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması itibariyle tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.
( Çocuklarımız Özgür Yaşasın başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 7.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.