Bu konuda Azerbaycan medyasının verdiği bilgiye göre, Cevat Han’ın heykeli Azerbaycan’ın Gence kentinde dikilecektir. Heykel dairesel şekilde olacak ki, onun etrafında araba konvoyunun geçmesi de mümkün olsun.

Cevat Han’ın heykelinin dikilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte ihale keçiriliib. Azerbaycan'ın kahramanlık sembolü sayılan Cevat Han’ın heykelinin at üzerinde canlandırılması planlanıyor. On dört metre yükseklikte öngörülen anıtı bir kilometre mesafeden görmek mümkün olacak.

Anıt için alan seçilirken tarihi ve estetik faktörlere dikkat çekilmektedir. İlk seçenek olarak ise anıtın Gence’nin Şemkir istikametinden girişi bölümü bu araziler arasında. Çünkü Cevat Han’ın son savaşı o zamanlar "Kuru kobu" denilen bu bölgede meydana gelmiştir.

CEVAT HAN KIMDİR?

 

Ruslarla ilk karşılaşan Gence Hakimi (Hanı) Cevat Han olmuştur. Gacar neslinden de olan Cevat Han’ın İran tahtına oturma şansı da vardı. Fakat o, bağımsız Gence, bağımsız Azerbaycan için ölmeyi tercih etti.

Cevat Han, 30 bin kişilik Rus ordusuna karşı Gence’yi bir avuç silahlı kuvvetti ile savundu. Rus ordusunun aylarca süren tecridine rağmen Gence’yi terk etmeyen Cevat Han, bu kararlılığını Rus Komutanı Sifyanov’a gönderdiği haberde böyle iletiyordu: “Gence Şehrinin anahtarlarını size vermektense ölmeyi tercih ederim. Genceyi almak için benim ve oğullarımın ölüsünden geçmeniz gerekir”. Cevat Han, Gürcü Çarına gönderdiği haberde ise adeta bugünleri görerek şöyle diyordu: “Kafkaslara Rus ordusunu çağırmakla yanlış yaptınız. Sizler 200 yıl geçse bile Rusları Kafkaslardan çıkaramayacaksınız”. Cevat Han, Gencede kendisi ile savaşan general Sifyanov’a savaş meydanında şöyle sesleniyordu: “Seni buraya ecelin getirdi”. Cevat Han, Rus General’in eceli olamadıysa da aynı Rus generalinin eceli Bakü Hanı Hüseyin Guluhan’ın elinden olacaktı.

Cevat han ve oğullarının şehit olmasından yaklaşık 114 sene sonra özgür Azerbaycan’ın özgürlük bayrağı ilk önce Gence’de dalgalandı. Ve ilk başkent Cevat Han’ın Gencesi oldu. Bugün bağımsız Azerbaycan’ı Gence’de dalgalanan ilk özgürlük bayrağı 18 yıldır dalgalanmaya devam ediyor.

Eldeniz ABBASLI.

 

( Cevat Hanın Heykeli Dikilecek başlıklı yazı eldenizabbas tarafından 4.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.