SÖZÜME İHTİYAÇ DUYANLARA

 

 

Şiir yazalım mümkünse.

 

Şiirin uzunluğu veya kısalığı tek başına önemli değildir. Önemli olan güzel yazılması, okuyanın hislerine tercüman olabilmesidir.


Kelimeleri yan yana sıralamak şiir olmaya yetmiyor. Öyle kelimeler vardır ki yanındaki kelimeyi etkisiz kılar, öyle kelimeler vardır ki yanındaki kelimeyi besler.

 

Şiirde mana çok önemlidir ve anlam karışıklığı şiire en büyük darbedir. Şiirin heybetini yok eder, şeffaflığını mahveder, sinirleri tahrip eyler…

 

Her şeyden önce şair, kendisi olan, kendisi kalandır. Taklit, şiiri de, şairi de örseler. Eğer kalıcı şair olmayı düşünüyorsak her zaman kendimiz olalım ve hep kendimiz kalalım.

 

Saygı, sevgi güzel fakat ilim de, fikir de çok önemli. İlimsiz, fikirsiz şiir köksüz ağaca benzer. Şer rüzgârlara, fırtınalara dayanması mümkün değildir.

 

İmge diye yapay mısraları şiire yapıştırma akıl işi değildir. Akla, mantığa ziyan davranışların şiire katkısını beklemek deli saçmalığıdır.


Dil ve müzikalite de elbette çok önemlidir. Zamana dayanan hatta zamanını aşıp daha sonraki zamanlara ulaşan şiirlere bakarsak, harika bir dille dillenildiğini hemen fark ederiz. Dili bilmeyen şair, derinlikli şiir yazamaz. Müzikaliteye ulaşamayan şair, gönüllere ulaşamaz.


Çok okumak, az yazmak, düşünerek yazmak, yazdıktan sonra şiir üzerine düşünmek, hem şiire, hem kendimize, hem de okuyucuya saygıdır. Saygının olmadığı yerde, şiir yeşermez.


Sözüm, sözüme ihtiyacı olanlaradır.

 

İhtiyacı olmayana, ihtiyacı olduğunu bilmeyene, sözün faydası yoktur.

 

 

Fikri HAKLI

( Sözüme İhtiyaç Duyanlara başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 10.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.