ERCİYES’E SEVDALI İKİ GÜZEL YÜREKTEN NADİDE BİR ESER -

Evinde hazinesi olan ne kadar sevinirse bende öyle seviniyorum. Altının değerini en iyi anlayacak sarraflardır. Benim altınla, parayla, pulla pek işim olmaz. Benim için kitaplar altından daha değerlidir. Öğrenciliğimi de sayacak olursam yarım asra yakın zamandan beri öğrencilerle, kitaplarla, kalemle, tebeşir ve yazı tahtasıyla uğraştım durdum. İyi de oldu. Bu değerli zamanımı başka işlerde geçirmiş olsaydım şu an çok üzülürdüm. 25 yıllık meslek hayatımda yetiştirdiğim yüzlerce öğrencilerim benim için en değerli hazinelerdir.

Hazine ile söze başlamıştık değil mi? Hazine diyorum; çünkü elimde Erciyes’e sevdalı iki güzel yüreğin LAÇİN Yayınları arasında Erciyes sevdalıları için çıkarmış oldukları “BİR SEVDADIR ERCİYES” isimli Erciyes Şiirleri Seçkisi (Antoloji) var. Bu değerli eser hani fırından yeni çıkmış taze ekmeğin kokusunu alırsınız ya… İşte bu eserde böyle kokuyor. 2010 Mart ayında çıkan daha dumanı üstünde tüten inci tanelerini hatırlatan bir eser…

Bu güzel eseri Yusuf AKDAMAR ve Mehmet ÇELEBİ kardeşlerimiz iki yılı aşan hummalı bir çalışma sonunda çıkarmışlar. Bu kitabı tanıtmak gerçekten çok zor. Tanıtıma nereden başlayacağımı bilmiyorum. En iyisi ben de bizim gibi eline kalemi alıp gönül satırlarını kelama dökenlerden başlamak istiyorum.

Kayseri Enstitüsü Dernek Başkanı Kamu Yönetim Uzmanı Sayın Faruk YAMAN Bey takdim yazısıyla esere Bismillah demiş. Dernek olarak esere büyük önem verdiklerinin altını çizerek, kültür ve sanat dostu bu iki güzel yüreğe teşekkür etmişler. Bu çalışmalarının gelecek kuşaklara geçmişten gelen izlerin aktarılması bakımından büyük önem taşıdığının bilincinde olduklarını belirtmişler.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü Sayın Nevzat ÖZKAN Erciyes adı üzerine mükemmel bir çalışmanın özetini vererek esere ayrı bir güzellik katmış. Erciyes’in değişik dönemlerindeki isimlerinden günümüze bir yansıma yapmış.

Kitabı yayıma hazırlayan Erciyes’e sevdalı bu iki güzel yürek; kitabın hemen ilk başında ön söz de “Bir efsanedir Erciyes… Kimi zaman Hz Nuh’un gemisi takılır tepesine… Kimi zaman Ciş Hatun’a ve yiğidine mezar olur ve söylenir ki Erciyes’in tepesinde hiç erimeyen kar Ciş Hatunu’nun gelinliğidir… Kimi zaman Kerem ile Aslı’nın aşk oduna yanmaları sonucu küllerine ev sahipliği eder… diyerek yüreğimize adeta şebnemler düşürmüşler.

Kitapta 195 şairin 225 şiiri yer almaktadır. Karacaoğlan’dan Arif Nihat Asya’ya, Behçet Kemal Çağlar’dan Halide Nusret Zorlutuna’ya, Bahattin Karakoç’tan Nuh Naci Yazgan’a, Kazım Yedekçioğlu’ndan Abdullah Satoğlu’na kadar daha isimlerini yazamadığımız Erciyes’in ateşi yüreğine düşmüş nice âşıklar var… Eserin bir güzelliği de son kısmına eklenen Erciyes’ten muhteşem fotoğraf kareleri…

Hazırlayan bu iki yürek; “Bir türküdür Erciyes tarihin dilinde” “Bir sevdadır Erciyes engin gönüllerde” diyerek bu eseri Erciyes’e âşık tüm gönüllere armağan etmişler. Eserdeki şairlere ve kitaba destek veren herkese teşekkür etmişler. Biz de okuyucular olarak bu nadide esere gereken desteği vermek zorundayız. Tabii en başta iş; yöneticilere, Kayserili iş adamlarına, kültür ve sanata destek vermesi gerekenlere düşüyor. Onlar elini taşın altına koyarak gereken desteği vermelerini bir borç olarak düşünüyorum.

Eserin tanıtım toplantısına katılmayı çok istiyordum ama Kayseri dışından radyo programıma konuk ettiğim sanatçıları ağırladığım için katılamadım. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıydı. Televizyon, radyo, gazeteler ve internet sitelerinden bu değerli eseri kardeşlerimiz tanıttılar. Biz de ART FM olarak Sayın Mehmet ÇELEBİ kardeşimle 07.04.2010 Çarşamba günü saat 16.00–17.00 arasında bir saatlik bir program yaptık. Değerli dinleyicilerimize bu güzel eseri kısa zaman içinde de olsa tanıtmaya çalıştık.

Bu nadide çalışmanın insanların hayatında çok güzel yansımalarının olacağını düşünüyorum. Özellikle de şairlere yeni bir ilham kapısı aralayacaktır. Bunun en güzel örneği Değerli Eğitimci Şair-Yazar Muhsin İlyas SUBAŞI Üstadımız eserin çıkmasının hemen ardından Erciyes’e bir şiir daha yazdığını katıldığı bir televizyon programında söyledi ve okudu. Eserin bende ki yansıması ise bir Cuma sabahında gönül hanemden satırlara “DAĞLAR ŞÂHI ERCİYES” adlı bir şiir oldu ve bu satırlar da şu şekilde doğdu.

DAĞLAR ŞÂHI ERCİYES

Dillere destan olup gönüllere taht kurdun
Nur nakışlı akbaşlı dağlar şâhı Erciyes
Yaralı âşıkları gönül okuyla vurdun
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes

Senden ilham alarak şiir yazmış ozanlar
Senin için yanmışlar nice âhu suzanlar
Mahşere dek sürecek sana sözler yazanlar
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes

Yüz bir pâre top atın Erciyes’te düğün var
Her mevsim ışıldıyor tependeki canım kar
Yüreklere kor düşer kim olmaz ki sana yâr
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes

Gönüller bîtap düşüp kalemler lâl oluyor
İhtişamın sarıyor yürek aşkla doluyor
Tekir’de su içenler âb-ı hayat buluyor
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes

Erciyes’e bakan göz bülbül gibi coşuyor
Cazibeni görenler hasret ile koşuyor
Sana ulaşmak için zor yolları aşıyor
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes

Özkanlı ne söylesen bu güzele az olur
Seni seven canların acıları haz olur
Tepende boran olsa benim için yaz olur
Kayseri’min cevheri dağlar şâhı Erciyes.

09.04.2010

Kitaptaki şiirim sekiz yıl öncesine ait. Tam da Mart ayında satırlara düşmüş. Aradan iki yıl geçtikten sonra Erciyes’e olan sevdamı "YÜREĞİME KOR DÜŞTÜ" şiirimle dile getirmişim. Erciyes sevdalıları tarafından bu nadide esere değer verilir de ikinci baskısı yapılırsa bizler gibi Erciyes’e olan sevdasını dile getirenlerin bu satırları belki kitapta yerini alır.

YÜREĞİME KOR DÜŞTÜ

Cananımdan ayrı düştüm ağlarım
Erciyes’ten yüreğime kar düştü
Şu bahtıma karaları bağlarım
Erciyes’ten yüreğime kor düştü

Bahçemizde donuk güller aklaştı
Papatyalar sümbüllerle koklaştı
Sarmaşıklar sevenine yaklaştı
Erciyes’ten yüreğime zor düştü

Zambakların zerafeti, arlığı
Leylakların hissedilir varlığı
Acı verir gönüllerin darlığı
Erciyes’ten yüreğime mor düştü

Gönülleri sevda yüklü olanlar
Yürekleri muhabbetle dolanlar
Erken yaşta yâri için solanlar
Erciyes’ten yüreğime nâr düştü

Bir çift sözle mutluluğa ereriz
Aşk bağına göz kırpmadan gireriz
Biz sevdik mi ölümüne severiz
Erciyes’ten yüreğime yâr düştü.

16.05.2004

Erciyes’e sevdalı güzel yüreklere selam olsun… Kalbinizden sevgi, yüzünüzden tebessüm, dilinizden güzel sözler eksik olmasın. Hoşça kalın… Dostça kalın…
( Erciyes’e Sevdalı İki Güzel Yürekten Nadide Bir Eser başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 9.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.